Har fått gjennomslag i FN for retur-erkjennelse

Vil ikke bruke bistandsmidler som motytelse

PÅ TOPPEN Av NEW YORK: Statsminister Erna Solberg er klar for FNs generalforsamling som starter mandag. Her er hun på takterrassen til Generalkonsulens residens. Foto: Thomas Nilsson VG

Slik vil Erna tømme Norge for grunnløse asylsøkere

NEW YORK (VG) Med drahjelp fra FN, jobber statsminister Erna Solberg (H) for å få til raskere og mer effektiv retur av asylsøkere som får avslag i Norge.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over tre år gammel

Mandag morgen skal Solberg og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) delta på FNs toppmøte om migrasjon.

Der har de allerede fått støtte i en internasjonal kampanje som Norge har ført, for å kunne sende grunnløse asylsøkere raskt tilbake til hjemlandet:

– Vi har fått anerkjennelse i FN for at landene er forpliktet til å ta imot sine egne borgere i retur. Vi hadde ønsket oss sterkere forpliktelser, men det står nå inn i en balansert tekst opp mot asylpolitikken, sier Erna Solberg til VG etter en hektisk søndag på ulike møter i FN i New York.

Les her her: Ville returnere raskere i fjor

Fylles opp av ulovlige

Statsministeren sier at alternativet ville være at Norge og europeiske land fylles opp av ulovlige innvandrere som bidrar til mer svart økonomi:

– Det er viktig å skille mellom de som har rett til beskyttelse etter flyktningkonvensjonene, og de som flykter av andre grunner. Men dersom vi ikke klarer å returnere de som ikke skal være her, vil det sette hele asyinstituttet i fare, sier hun.

Les også: Masoud skulle feire bursdag. Hentet av politiet dagen før.

Solberg sier at mennesker uten lovlig opphold også undergraver hele samfunnordenen, dersom man ikke utviser og returnerer systematisk:

– Jeg har vært veldig tydelig på retur i nesten alle mine internasjonale møter. Vi kan alltid diskutere hvor mange flyktninger vi skal ta imot, men det som virkelig er undergravende, er et økende antall mennesker som bor her med ulovlig opphold. De vil selge sin arbeidskraft billig, blir en del av den svarte økonomien og understøtter økonomisk kriminalitet. Om vi ikke klarer å returnere, blir det stadig mer vanskelig å håndtere en stor gruppe uten rettigheter, sier hun.

Har ikke tall

– Hvor mange er i Norge uten lovlig opphold?

– Det vet jeg ikke. Politiet har snakket om 10.000, men jeg har ikke noe konkret tall. Men vi er faktisk ganske gode på retur. Hvis man ikke har ordninger for tvungen retur, vil få reise frivillig. Derfor det ganske viktig, sier hun.

– Vil Norge støtte endringer av flyktningkonvensjonene?

– Regjeringen er ikke der nå. Det vi forsøker å få til er fungerende returordninger. Så er det noen krysspunkter i forhold til juridiske rettigheter. Vi fikk kritikk for 48-timersregelen, men vi har klart å gjennomføre den. Og kommer det frem noe undervis som indikerer at søkeren kan ha en individuell rettighet, så blir vedkommende med en gang satt i en annen kø og får saken grundig vurdert, sier hun.

To toppmøter

Det er to møter om migrasjon i FN denne uken. Det andre er USAs president Barack Obama vertskap for. USA vil gjerne ha land til å øke sitt mottak av kvoteflyktninger,

Norge er invitert som ett av omlag 40 land som USA mener har gjort en stor innsats for flyktninger:

– USA ønsker at flere land skal være med på dette. Og det er vi enig i. Norge har tatt de siste årene tatt mange i forhold til innbyggertallet, og vi er blant de største giverne til nærområdene til Syria, sier Erna Solberg.

Bistandskutt

– Er det aktuelt for regjeringen å bruke bistandspenger til å presse land til å ta sine borgere i retur?

– Noen vil ha penge og programmer for utvikling. Men det undergraver det som er planen, å forplikte seg til å ta tilbake egne borgere, sier hun.

Og legger til:

– Mange av de landene vi gir mye bistand til, får vi ikke asylsøkere fra. Afghanistan har vi en returavtale med. Land kan være mer vennligsinnet om man er en stor bidragsyter, men vi vil ikke begynne å gi bistand til land som ikke mottar retur.

– Hvis Afghanistan nekter å ta imot, er det da aktuelt å kutte i bistand?

– Det har jeg ikke noen policy på for øyeblikket, så det kan jeg ikke svare på, sier Solberg.

Les mer her: Slik ble returavtalen mellom Hellas og Tyrkia

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Innvandring
 4. FN
 5. Erna Solberg
 6. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Årets asyl-tall: Tre av fire afghanere fikk avslag

 2. Derfor har EU flyktningkrise. Og den bør løses i natt.

 3. Italias krise – og Norge

 4. Justisministeren innrømmer problemer med å returnere kriminelle til Iran

 5. Smart pengebruk av Listhaug

Fra andre aviser

 1. Norge viser dobbeltmoral i flyktningspørsmålet | Pål Nesse

  Aftenposten
 2. Reiser til krigsforbryter-regime for å få returnert flyktninger

  Bergens Tidende
 3. Wara åpner for å koble bistand og returavtaler

  Aftenposten
 4. Solberg: - Flere land må bidra for å løse flyktningkrisen

  Fædrelandsvennen
 5. Vårt samfunn blir rikere og tryggere. Piggtrådgjerdene mot familier på flukt blir høyere og høyere. Stans kappløpet bort fra folkeretten

  Aftenposten
 6. De fleste får avslag, men få reiser tilbake. Her er tallene som avdekker Europas store retur-problem.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder