Den greske kystvakten på Kalamata hjalp de overlevende i land 17. april. Blant dem var tre kvinner og et tre år gammelt barn. Foto: EPA/NIKITAS KOTSIARIS

Overlevende forteller: Tror over 500 båtflyktninger druknet i Middelhavet

På lørdag kom 37 menn, tre kvinner og en treåring trygt i land i Hellas. De hadde drevet av gårde i en liten båt, på vei vekk fra det som skal ha vært et stort forlis.

  • Ingeborg Huse Amundsen
  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

De 41 personene var flyktninger og migranter fra Somalia, Etiopia, Egypt og Sudan. Ingen vet for sikkert hva de hadde lagt bak seg, da de ble oppdaget og reddet på lørdag. Nå er de fraktet i sikkerhet til Kalamata på Peloponnes-halvøya i Hellas.

Mye tyder på at nok en flyktningtragedie har utspilt seg i Middelhavet.

STOR GRAFIKK: Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

I en pressemelding omtaler FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) hendelsen som «det som kan være en av de verste tragediene som involverer flyktninger og migranter de siste tolv månedene». Dersom øyenvitnenes historie bekreftes, kan rundt 500 personer ha mistet livet, skriver UNHCR.

Skal ha overlastet båten midt på havet

Høykommissærens team på Kalamata har intervjuet de overlevende. Dette er hva flyktningene forteller:

• Mellom 100 og 200 mennesker la ut på sjøen fra Tobruk, øst i Libya, i det det som skal ha vært et 30 meter langt ikke-sjødyktig fartøy i tre. Avreisen skal funnet sted en gang i forrige uke. Dersom det stemmer at flyktningene dro fra Tobruk, er dette første gang en slik reise er blitt organisert herfra på måneder.

• Etter flere timer på sjøen, skal smuglerne ha forsøkt å frakte de 100–200 passasjerene over til en annen og større båt midt på havet, som allerede skal ha vært overfylt med flere hundre mennesker og i dårlig stand. Fartøyet endte med å bli overlastet, og sank et sted mellom Libya og Italia.

• De 41 overlevende (37 menn, tre kvinner og ett barn på tre år) var de som aldri rakk å komme om bord på den store båten, samt enkelte som svømte vekk fra forliset. De drev av gårde i en av de mindre overførings-båtene. Lørdag 16. april ble de oppdaget – trolig utenfor den greske havnebyen Pylos. Det er uvisst hvem som reddet dem, og når forliset faktisk fant sted. Ifølge UNHCR kan de ha drevet av sted i tre dager.

Tragedie ved Lampedusa: Fant seks døde migranter i bunnen av båten

Ubekreftede meldinger

Det var vært noe forvirring rundt hva som faktisk skjedde, og hvem som er involvert. En del er fortsatt usikkert.

Tidligere nyhetsmeldinger i Italia har pekt på at en båt med flyktninger skal ha forlist på vei fra Egypt til Italia, og at 400 personer, hovedsakelig afrikanere, var fryktet å ha druknet. Somaliske myndigheter meldte videre på mandag at 200–300 somaliere var om bord. Disse meldingene står fremdeles ubekreftet.

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Innvandring
  3. Hellas

Flere artikler

  1. Grufulle historier fra ny tragedie i Middelhavet

  2. Italia trygler om hjelp til ta imot båtflyktninger

  3. FN: 700 kan ha omkommet i Middelhavet de siste dagene

  4. Ny flyktningbåt har forlist i Middelhavet – flere har druknet

  5. Over 200 migranter druknet i Middelhavet på to dager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder