MILJØKATASTROFE: En fisker viser frem døde fisker som har skylt i land på en strand i Phu Loc-distriktet i det sentrale Vietnam. Det er satt  i gang en granskning for å finne årsaken til at minst 100 tonn død fisk har skylt i land.
MILJØKATASTROFE: En fisker viser frem døde fisker som har skylt i land på en strand i Phu Loc-distriktet i det sentrale Vietnam. Det er satt i gang en granskning for å finne årsaken til at minst 100 tonn død fisk har skylt i land. Foto: Afp

Massiv fiskedød fører til protester i Vietnam

UTENRIKS

Tonnevis med død fisk har de siste ukene blitt skylt i land på strendene i Vietnam. Nå vokser sinnet over myndighetenes håndtering av miljøkatastrofen.

Publisert: Oppdatert: 16.05.16 13:12

Millioner med fisk har siden april blitt skylt i land langs en 200 kilometer lang strekning av kysten i Vietnam. Titusener av familier som livnærer seg av fiske er berørt av det som er en av landets verste miljøkatastrofer de siste årene.

Kommunistregimet har utkommandert soldater for å grave ned tonnevis med død fisk og andre sjødyr som de siste ukene har skylt i land. Ifølge en uttalelse fra en tjenestemann 5. mai, skal minst 100 tonn fisk ha blitt drept i miljøkatastrofen.

Det er utstedt forbud mot innsamling, transport og salg av sjømat, både for menneske- og dyreføde, i den berørte regionen. Lokale miljømyndigheter har også advart lokalbefolkningen mot å svømme eller bruke vannet i oppdrettsanleggene sine inntil årsaken til fiskedøden er funnet, ifølge Reuters.

Myndighetene mistenker at den massive fiskedøden kan skyldes oppblomstring av giftalger, selv om miljøvernere og lokale fiskere retter anklagende pekefingre mot mulige giftige utslipp fra et Taiwan-eid stålverk. Anklagene er gjentatte ganger tilbakevist av selskapet.

Husker du denne? Mystisk fugle- og fiskedød rystet amerikansk delstat

Se bildene: Dette er ikke en grusvei, men flere millioner døde fisk

Statsminister Nguyen Xuan Phuc har satt i gang en granskning av hvordan stålverket har fått utslippstillatelse, samtidig som også alle andre fabrikker i Vung Ang Economic Zone blir undersøkt. Vannprøver og døde fisker skal også være sendt til flere laboratorier i utlandet for analyse, ifølge Than Nien News.

Myndighetene har lovet at resultatene fra inspeksjonene skal offentliggjøres, men det har ennå ikke skjedd. De anklages også for å ha vært sene til å reagere på den enorme katastrofen – først tre uker etter at de første nyhetsmeldingene kom. Mange mener myndighetene kjenner årsaken til katastrofen, men at den holdes skjult for befolkningen – noe som har satt sinnene i kok, ifølge nettstedet.

Les også: Her har vinteren ført til fiskedød

I et land hvor media er strengt kontrollert og demonstrasjoner forbudt, har folk brukt sosiale medier til å uttrykke sitt sinne over myndighetenes ineffektive håndtering av miljøkatastrofen, men også økende misnøye med ettpartiregimets politiske, økonomiske og sosiale politikk, ifølge forskeren Xuan Loc Doan ved Global Policy Institute.

De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner både i Hanoi, Ho Chi Minh City og andre steder, hvor tusenvis av mennesker har tatt til gatene, til tross for at de vet at de risikerer å bli slått ned på av politiet og arrestert.

En norsk student i Vietnam opplyser til VG at det de siste dagene har vært store demonstrasjoner i Ho Chi Minh City, og at myndighetene prøver å begrense tilgangen til flere nettsider, hvor det fremkommer kritikk.

Ifølge Sydney Morning Herald er minst et titalls demonstranter banket opp og arrestert. FNs regionale representant for menneskerettigheter i Sørøst-Asia, Laurent Meillan, sier myndighetene i Vietnam er pliktige til å beskytte befolkningen sin og sikre de som er berørt av miljøkatastrofen.

FN-kontoret er også bekymret for behandlingen av demonstranter, og har oppfordret myndighetene til å garantere forsamlingsfriheten i tråd med internasjonal lov.

Her kan du lese mer om