ENIGE:  Syria-samtalene mellom USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov i Geneve fredag resulterte i det som kan være et vendepunkt i konflikten.
ENIGE: Syria-samtalene mellom USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov i Geneve fredag resulterte i det som kan være et vendepunkt i konflikten. Foto: Fabrice Coffrini AFP

Russland og USA lanserer Syria-plan

Lavrov sendte pizza og vodka til journalistene

USA og Russland er enige om en avtale om en våpenhvile i Syria.

Publisert:Oppdatert: 10.09.16 kl. 08:17

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry kan avtalen være «et vendepunkt» i konflikten.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en fremforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry etter å ha sittet i forhandlinger med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève gjennom hele fredagen.

Rundt midnatt annonserte de gjennombruddet i forhandlingene.

Kerry sier Syrias nye landsomfattende våpenhvile skal tre i kraft ved solnedgang mandag 12. september, ved starten på Eid-feiringen.

– USA går den ekstra milen her fordi vi tror at Russland og min kollega har kapasiteten til å presse Assad-regimet til å stoppe denne konflikten og komme til bordet for å skape fred, sa Kerry.

Les også: – Det gjenstår fortsatt uenigheter

«En hengemyr»

Lavrov bekrefter avtalen, og sier at den vil styrke kampen mot terrorisme og gjøre det lettere å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i Syria, skriver NTB.

Han sier videre at Syrias president Bashar al-Assad er informert om enigheten, og klar til å overholde avtalen.

Utenriksministrene har gjennomført lange forhandlinger i Genève fredag. Lavrov karakteriserte Syria-krigen som en hengemyr, som ikke hadde blitt bedre av

manglende tillit mellom USA og Russland.

Tidligere fredag sa Lavrov at han vurderte å avslutte samtalene, og heller ta de opp igjen neste uke fordi amerikanerne brukte for lang tid til å komme frem til noe.

– Det tar våre venner fem timer å sjekke med Washington, sa han til et samlet pressekorps.

Også amerikanerne bekreftet på at de sto fast på grunn av «interne diskusjoner».

Les også: Legene forteller om kjemisk angrep i Aleppo: «Pasientene sa luften var gul»

Felles innsats

Kerry la ikke skjul på at planer ikke implementerer seg selv i Syria. Han mente

imidlertid denne avtalen hadde potensial til å kunne holde, slik at den i første omgang reduserte volden og eventuelt kunne legge et grunnlag for politisk overgang.

– Ingen baserer dette på tillit. Vi baserer det på tilsyn og etterlevelse, sa han ifølge New York Times.

Planen innebærer at Russland og USA skal begynne en felles innsats mot IS og gruppen som tidligere kalte seg al-Nusra, men som har skiftet navn og brutt med sin tilknytning til al-Qaida.

De to landene vil sette opp et felles russisk-amerikansk senter for deling av etterretningsinformasjon. Ifølge Lavrov var de to landene enige om hvor de skulle angripe terrorgrupper, og at kun USA og Russland skulle utføre angrep i disse områdene.

USA gir noe støtte til flere opprørsgrupper i deres forsøk på å styrte Syrias president Bashar al-Assad, som støttes militært av Russland. Nå sier Kerry at de gruppene som vil opprettholde legitimiteten overfor USA må distansere seg på alle tenkelige måter fra IS og Nusra.

Stortinget har sagt ja: Vil sende norske soldater inn i Syria

For at avtalen skal fungerer er Russland nødt til å presse det syriske regimet til å stanse alle angrep mot Syrias væpnede opposisjon. Regimet har i den over fem år lange krigen bombet opposisjonskontrollerte områder sønder og sammen fra luften, noe som har tatt livet av et enormt antall sivile.

Hvis disse angrepene reduseres vil USA gå målrettet etter Nusra, som er en av de sterkeste militære grupperingene som kjemper mot Assads regime, men som USA definerer som terrorister.

Sendte vodka og pizza til journalister

Mens Syria-forhandlingene mellom USA og Russland varte og rakk, kom utenriksminister Sergej Lavrov med pizza og vodka til de ventende journalistene.

Sent fredag kveld dukket Lavrov og hans medarbeidere opp i rommet hvor journalistene satt og ventet i Genève i Sveits.

Lavrov forklarte at pizzaene var en gave fra den amerikanske delegasjonen til forhandlingene.

– Dette er fra den russiske delegasjonen, la han til da han overrakte en pose med to flasker vodka.

På dette tidspunktet måtte både russerne og journalistene vente på at USAs utenriksminister John Kerry og hans folk drøftet fredsplanen med andre medlemmer av regjeringen i Washington.

Fikk du med deg? Beskylder hverandre for klorangrep

Fortsatt mistillit

Lavrov sa at mistilliten mellom USA og Russland ikke var borte, men til tross for det hadde de kommet frem til en avtale han karakteriserte som en effektiv koordinering i kampen mot terror og utvidet humanitær adgang.

Avtalen skal bestå av fem separate dokumenter.

Kerry la ikke skjul på at USA og Russland fortsatt støtter hver sin side i krigen, til tross for at de ifølge avtalen skal samarbeide.

Norges utenriksminister Børge Brende skriver på Twitter at han ønsker planen velkommen, og at avtalen kan redusere volden i Syria, bevege den politiske prosessen fremover og sikre humanitær tilgang, hvis den blir overholdt.

LES OGSÅ: På innsiden av Assads torturfengsel

PS: USA og Syria lyktes i februar med å få i stand en landsomfattende våpenhvile i Syria, men den brøt relativt fort sammen. Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

(VG/NTB)

Publisert:Oppdatert: 10.09.16 kl. 08:17