30 år siden Challenger-tragedien

Den 28. januar 1986 ble millioner av sjokkerte TV-seere vitne
til at romfergen Challenger eksploderte. Ulykken der hele mannskapet på syv omkom, står igjen som en av verdens verste romfartskatastrofer noensinne.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag er det nøyaktig 30 år siden Challenger-tragedien. 73 sekunder etter at romfergen tok av fra Kennedy Space Center i Florida, eksploderte den i luften før den krasjet i havet.

Den NASA-ansatte PR-rådgiveren Steve Nesbitt, som var kommentator for TV-sendingen, kom etter hvert med følgende melding, som CBS News omtaler som «en av romalderens største underdrivelser»:

– Menneskene i kontrollrommet her følger nøye med på situasjonen. Åpenbart en større funksjonsfeil, sa Nesbitt.

Les også: Her er NASAs utrolige New Horizons-bilde av Pluto

Gasslekkasje

Senere viste det seg at eksplosjonen var forårsaket av en gasslekkasje i en av oppskytingsrakettene.

NASA ble varslet av bekymrede ingeniører om de tekniske problemene på forhånd, men tidspress fikk skylden for at romfergen likevel ble klarert til å ta av.

Sjefsastronaut Francis «Dick» Scobee og ungdomsskolelæreren Sharon Christa McAuliffe var blant de syv som mistet livet.

Sammen med Columbia-katastrofen i 2003, der syv astronatuer omkom, står ulykken igjen som de dødeligste ulykkene i romfarten.

Sett denne? NASA-forsker: – Romvesener finnes, og vi har bevis

Enke: – Ble nummen

Enken etter Scobee, June Scobee Rodgers, har snakket med CBS om de dramatiske øyeblikkene på NASA-senteret etter den voldsomme eksplosjonen.

– Jeg trengte ikke å få beskjed om at det var en «større funksjonsfeil». Jeg hadde sett nok oppskytinger til at jeg visste hva som foregikk. Det var skummelt og jeg ble forferdelig nummen. Jeg klarte ikke engang gå ned trappen, sier Rodgers.

Hun forteller at hun er fornøyd med endringene NASA gjorde i sitt romprogram etter tragedien. 30 år etter at hun mistet ektemannen, holder hun fortsatt kontakten med de andre pårørende fra Challenger-ulykken.

– Vi har blitt eldre! Tretti år! Vi drar på hverandres barns skoleavslutninger, bryllup og ser hverandre jevnlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder