AMBASSADE-ANGREP: Her står deler av Saudi-Arabias ambassade i Tehran i brann etter at demonstranter stormet byningen sent lørdag kveld norsk tid. Foto: Mohammadreza Nadimi, Afp Foto: ,

Saudi-Arabias venner slutter seg til Iran-protest

De forente arabiske emirater kaller hjem sin ambassadør til Iran, på grunn av stormingen av den saudiarabiske ambassaden i Teheran. Også Sudan og Bahrain bryter diplomatiske bånd med Iran.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Lørdag henrettet Saudi-Arabia 47 personer. Blant dem var den høytstående skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr. Det har skapt reaksjoner.

Sent lørdag kveld ble kongedømmets ambassade i Teheran satt i brann av demonstranter, og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, uttalte søndag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

Nå reagerer også andre land.

I De forenede arabiske emirater må Iran hente hjem sin ambassadør. Dessuten må Iran begrense antallet diplomater som får oppholde seg i landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået i landet.

– Dette uvanlige skrittet tas i lys av Irans vedvarende innblanding i de interne forhold i Gulfstater og arabiske stater, som har nådd et hittil ukjent nivå, sies det i kunngjøringen fra emiratenes utenriksdepartement.

Relasjonene bør baseres på gjensidig respekt for hverandres suverenitet og uten innblanding i interne forhold, heter det videre.

Les også: Forsker: – Kan være en fare for fredsforhandlingene både i Jemen og Syria

Sjia mot sunni

Emiratene har sterke forretningsforbindelser med Iran og i emiratet Dubai bor det mange iranere. Men forholdet mellom sjia- og sunnimuslimer i regionen har blitt atskillig mer spent, etter henrettelsene lørdag.

Den saudiarabiske ambassaden i Teheran ble i helgen stormet av rasende iranere som protesterte mot henrettelsen av al-Nimr.

BESKYTTER AMBASSADEN: Libansisk politi holder vakt utenfor Saudi-Arabias ambassade i Beirut. I en rekke land har det vært voldlige protester mot henrettelsene i Saudi Arabia lørdag. Foto: Hassan Ammar , Ap

Sudan kaller i sin kunngjøring ambassadeangrepet i Teheran for barbarisk, og kuttet alle sine diplomatiske forbindelser.

Det samme gjorde Bahrain, i tråd med Saudi-Arabias diplomatiske reaksjon.

Bahrains kongefamilie har sterke bånd til Saudi-Arabia. De er sunnimuslimer, mens flertallet av innbyggerne er sjiaer.

Les også: Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

Uro i Saudi-Arabia

Også innad i Saudi-Arabia har henrettelsen ført til uro. Én mann ble drept og en åtteåring ble såret da ukjente åpnet ild mot saudiarabiske sikkerhetsstyrker i Awamiya, hjembyen til den henrettede sjialederen Nimr al-Nimr søndag kveld.

Awamiya ligger i det oljerike Qatif-distriktet øst i Saudi-Arabia og var hjem for den henrettede sjialederen Nimr al-Nimr.

Qatif-området har stått sentralt i konflikten mellom landets sunnimuslimske majoritet og sjiamuslimske minoritet og har vært preget av uro og demonstrasjoner siden 2011.

Les også

 1. Raseriet etter henrettelsen av Nimr al-Nimr: Forsker: –  Kan være en fare for fredsforhandlingene både i Jemen og Syria

  Vesten kan lite gjøre annet enn å håpe at henrettelsen av sjiamuslimske Nimr al-Nimr ikke legger fredsforhandlinger for…
 2. Demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran

  Sinte demonstranter stormet lørdag kveld Saudi-Arabias ambassade i Teheran og kastet molotovcocktailer i protest mot…
 3. Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

  Spenningen stiger i Midtøsten etter at Saudi-Arabia har henrettet en høytstående sjiamuslim.
 4. Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

  En høytstående ayatolla i Iran, Ahmad Khatami, fordømmer Saudi-Arabias henrettelse av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr…

Mer om

 1. Iran
 2. Saudi-Arabia
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. Henrettelsene i Saudi-Arabia: – Ting er på kokepunktet i hele regionen

 2. Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

 3. Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

 4. Konge mot ayatollah

 5. Full isfront: Naboland kutter alle diplomatiske bånd til Qatar

Fra andre aviser

 1. Saudi-Arabias venner slutter seg til Iran-protest

  Fædrelandsvennen
 2. Bahrain stanser flytrafikk til og fra Iran

  Fædrelandsvennen
 3. Derfor tilspisser konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia seg nå

  Aftenposten
 4. Sudan kutter diplomatiske bånd til Iran

  Fædrelandsvennen
 5. Kuwait kaller hjem sin ambassadør i Teheran

  Fædrelandsvennen
 6. Emiratene kaller tilbake sin ambassadør til Iran

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder