SOMMERINNSTRAMMING: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at mange afghanere som kommer til Norge, kommer i fly. Hun strammer ytterligere til. Foto: Helge Mikalsen VG

Nå mener Listhaug det er trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug
(Frp) sier at UDI har foretatt vurderinger av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, slik at langt flere enn før får avslag og kan bli sendt tilbake.

Publisert:

– Utlendingsdirektoratet har gjort en ny vurdering av situasjonen i Afghanistan. De konkluderer med at det i dag ikke er noen provinser i Afghanistan som er så utrygge at ingen kan sendes tilbake dit. Derfor vil mange få avslag på søknaden om asyl, sier Listhaug til VG.

LES OGSÅ: Av de 117 skolene Norge har bygget i Faryab, ligger 40 av dem i områder som er så urolige at de er for farlig å besøke.

– Vil bli sendt tilbake

– Det er ingen fare for en flyktning å bli sendt tilbake?

– Ingen som anerkjennes som flyktning vil bli sendt tilbake til Afghanistan. Personer som ikke har behov for beskyttelse, og som heller ikke får opphold på annet grunnlag, vil derimot bli sendt tilbake. Det er UDI som vurderer dette. De vurderer også om søkeren vil være trygg i andre deler av Afghanistan enn akkurat det stedet vedkommende kommer fra. I så fall forventes det at søkeren reiser tilbake til et slikt område.

– Betyr det at dere i realiteten stenger grensen for afghanere?

– UDIs vurdering av forholdene i Afghanistan tilsier at langt færre enn tidligere har behov for beskyttelse. De fem første månedene i år har UDI avslått nærmere 75 prosent av alle realitetsbehandlede asylsøknader fra Afghanistan. Dette er et klart signal om at mange afghanere ikke vil få opphold i Norge.

Afghanistan denne uken: Minst 27 politifolk drept

Kraftig fall

I fjor kom svært mange afghanere via Storskog i Finnmark. Antallet er redusert kraftig i år, men det er ikke uten grunn at Listhaug ønsker å signalisere at de strammer inn ytterligere.

– Det er fortsatt slik at afghanere er en av de største gruppene som kommer til Norge.

Hun viser til at innstrammingene allerede har hatt en veldig klar virkning.

– I fjor var det 20 prosent av afghanere som fikk avslag. Hittil i år er det 75 prosent som har fått avslag blant annet fordi sikkerhetssituasjonen er vurdert annerledes.

I fjor kom det 31.145 asylsøkere til Norge, hvor 6987 var fra Afghanistan.

Ved utgangen av mai hadde det kommet 1407 asylsøkere til Norge, av de er 212 fra Afghanistan.

Det siste bildet: Amerikansk fotograf og tolk drept i Taliban-bakhold i Afghanistan

– Kyniske

Listhaug sier mange av de som kommer til Norge, nå kommer med fly.

– Menneskesmuglere finner stadig nye veier, så vi må følge med hele tiden.

– Hvordan vet dere at det er menneskesmuglere som står bak?

– I følge kilder står menneskesmuglere bak rundt 90 prosent av innvandrerne som kommer til Europa. Dette er kyniske mennesker som på en forferdelig måte utnytter folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder