INGEN ANERKJENNING: Hamas benekter at de går inn for å anerkjenne Israel. De hevder at en slik anerkjennelse ikke har noe som helst å gjøre med Hamas-Fatah-dokumentet som ble signert tidligere i dag. Foto: Reuters

Hamas: Vi anerkjenner ikke Israel

(VG Nett) Hamas og Fatah har godkjent en felles politisk strategi for å få slutt på maktkampen mellom de to palestinske partiene. Men Hamas skal ikke ha anerkjent Israel.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Både den palestinske regjeringen, ledet av Hamas, og den rivaliserende Fatah-bevegelsen, skal ha godkjent dokumentet «Prisoner`s Document». Dette dokumentet innebærer en plan om å opprette en palestinsk stat på Vestbredden og på Gaza.

Mange har sett på dette som en indirekte anerkjennelse fra Hamas om statens Israels eksistens, men ifølge BBC er planen om en å opprette en palestinske stat bare en begynnelse.

De tror at fremtidens palestinske generasjon vil ta tilbake alt deres historiske hjemland, og at det til slutt ikke vil være rom for den jødiske staten Israel, skriver BBC.

LES HELE DOKUMENTET HER!

Hamas-forhandlere har sagt til BBC at hele den israelsk staten er bygget på okkupert palestinsk jord. Og de anser tostatsløsningen som beskrives i dokumentet, som et første steg - ikke et endelig steg.

Også nyhetsbyrået Reuters skriver at Hamas nekter for at godkjenningen av «Prisoner's Document» innebærer at partiet anerkjenner Israel.

Fredsavtale

Den palestinske ministeren Abdul Rahman Zidan skal ha sagt til BBC at det ikke står et ord i «Prisoner's Document» om en slik anerkjennelse.

- Ingen har kommet til enighet om en anerkjennelse av Israel. Det var ikke en problemstilling. Det ble ikke diskutert, sier Zidan til BBC.

Men Zidan sier at palestinerne er kommet til enighet om å la president Mahmoud Abbas forhandle frem en fredsavtale med Israel.

Spent stemning

Samtidig som de palestinske fraksjonene har kommet til enighet

STYRKER MOT GAZA: Israelske soldater og panservogner var tirsdag på vei mot Gazastripen. Israel truer med å angripe palestinerne om ikke Gilad Shalit blir løslatt. Foto: AFP

om «Prisoner's Document», foregår det en storstilt Israel militæraksjon på Gaza.

Israel truer med å angripe palestinerne hvis den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit ikke blir satt fri.

Tirsdag ettermiddag ble et Hamas-medlem drept da bilen han satt i eksploderte. Palestinerne hevder var et israelsk luftangrep som sprengte bilen. Det avviser Israel.

Statsminister Ehud Olmert krever at den 19 år gamle soldaten løslates umiddelbart. Hvis det ikke skjer, truer han med å stanse strøm-, vann- og matforsyningene til Gazastripen og gå inn med full militær styrke. Israel har også gjort det klart at Hamas-ledere i inn- og utland kan bli likvidert.

Det har i dag vært forsøkt å forhandle seg fram til en løslatelse av Gilad Shalit. Forhandlingene har vært ledet av Frankrike og Egypt. Men en kilde som står nær forhandlingene sier nå til den israelske fjernsynskanalen Channel Two at det er null sjanse å få Shalit tilbake, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder