EU vant viktig stålseier over USA

GENEVE: EU tok en viktig seier i en bitter handelskonflikt med USA da WTO mandag avgjorde at USA ikke har lov til å fortolle importert stål for å beskytte sin egen industri.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Med avgjørelsen fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) i hånden krever nå både Norge, EU og en rekke andre land at USA fjerner tollen på stål.

WTOs høyeste domsutvalg mener avgiftene er i strid med internasjonale handelsregler, og vedtaket kan ikke ankes.

USA innførte i mars 2002 importavgifter på mellom 8 og 30 prosent for å beskytte den amerikanske stålindustrien.

Stålkonflikten er en av en rekke omfattende handelskonflikter mellom USA og EU, og den bidrar til å forsure stemningen i forbindelse med det arbeidet som pågår for å få en ny WTO-avtale på plass.

Amerikanske myndigheter uttrykte straks misnøye med avgjørelsen.

EU slår tilbake

EU-kommisjonen har laget en liste over amerikanske varer til en samlet årlig verdi av 15,7 milliarder kroner som kan bli utsatt for motreaksjoner fra EU dersom ikke USAs president George W. Bush raskt fjerner importavgiftene. Motorsykler fra Harley Davidson, sitrusfrukter og tekstiler er noen av de varene som kan bli utsatt for mottiltak.

Listen skal være utarbeidet spesielt med tanke på å ramme de amerikanske delstatene hvor Bush er helt avhengig av støtte for å bli gjenvalgt under presidentvalget neste høst, skriver BBC på sine nettsider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder