BIDRAGSYTER: Sir Freddie, her i 1969, snur seg neppe i graven ved tanken på å ha levert vitenskapelige resultater. Foto: Walker-familien/The University of Sydney

Ble far – 50 år etter sin død

Væren Sir Freddie er blitt far etter at 34 søyer ble inseminert med hans opptinte sperm.

Det er et forskerteam fra Universitetet i Sydney som står bak den oppsiktsvekkende oppdagelsen om Sir Freddies vitale væsker.

Forskerne Simon de Graaf og Jessica Rickard skriver på universitets nettsider at dette er verdens eldste kjente levedyktige sperm – og at det definitivt er den eldste som har produsert avkom.

Husker du? Oksen Braut er far til over 300.000

Væren Sir Freddie ble født i 1959. Han har blitt frontfiguren for forskningen, ettersom det ikke finnes bilder av de andre tre bidragsyterne. En sauefarm i New South Wales donerte nemlig sæd fra fire værer i 1968, som deretter ble frosset ned i et laboratorium i Sydney.

Les også: Er Pippi (23) Norges eldste sau?

56 søyer ble i fjor inseminert med de fire værenes årgangsperm – og 34 av søyene ble befruktet.

Professor de Graaf la ut et bilde av lammene på Twitter i februar:

Flytende nitrogen ingen hindring

Forskerne oppdaget at det ikke var noen forskjell på sperm som hadde vært nedfrosset i ett og i 50 år. Fødselsraten var like høy, faktisk bitte litt høyere, som ved bruk av nylig frosset sperm.

Dramatisk brrrexit i Aust-Agder: Sau lammet- satte fast hodet i utedo

De mener at oppdagelsen vil være viktig i kampen mot utryddingen av dyrearter.

– Resultatet viser at fertiliteten er opprettholdt til tross for at den har vært frosset ned i flytende nitrogen i 50 år, uttaler professor Simon De Graaf ved Universitetet i Sydney.

Lammene vil de neste to årene bli observert for å finne ut hvordan tiår med selektiv utvelgelse har endret merinosauen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder