ETTERFORSKER KONTORENE: Fredag kveld tok 18 sikkerhetsfolk seg inn i Cambridge Analyticas hovedkvarter i London. Foto: Ben Cawthra / Sipa USA

Facebook-skandalen: Analyseselskap må gi innsyn

LONDON (VG) Cambridge Analytica tvinges til å gi myndighetene tilgang på datamateriale, etter mistanken om misbruk av 50 millioner Facebook-brukeres personopplysninger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter stort press fra myndigheter og politikere både i Europa og USA, møtte datatilsynet i Storbritannia det skandalerammede analyseselskapet Cambridge Analytica (CA) i retten fredag i London, for å avgjøre om myndighetene skal få innsyn i selskapets data.

Høringen varte i mange timer, og til slutt bestemte dommeren at selskapet må dele sine papirer med myndighetene.

Les også: Musk fjernet Facebook-sidene til Tesla og SpaceX

Kort tid senere var ransakelsesordre på plass, og 18 sikkerhetsfolk tok seg inn i hovedkvarteret til selskapet i London, skriver The Guardian.

– Som forventet vil vi nå samle inn, få tilgang til og vurdere bevisene før vi kommer til noen konklusjon, sier en ikke navngitt talsperson for Informasjonskomisærens kontor til avisen.

Bli oppdatert - dette må du vite om skandalen:

Analyseselskapets advokater kjempet hardt for å unngå å måtte åpne opp for innsyn, og argumenterte for at CA har blitt «urettferdig karakterisert» og at varsleren Christopher Wylies dokumentasjon må sees på med en «betydelig grad av varsomhet», ifølge Channel 4s reporter på stedet.

les også

Derfor er din digitale profil så mye verdt

EU kritiserer USA

Cambridge Analytica, som bisto Donald Trumps valgkamp, anklages for å ha misbrukt informasjon om millioner av Facebook-brukere under det amerikanske valget.

Den permitterte CA-sjefen Alexander Nix har selv sagt i skjulte opptak at CA har vært innblandet i over 200 valg rundt i verden.

Når VG besøker det omdiskuterte analyseselskapets lokaler sentralt i London, blir vi høflig avvist av resepsjonisten med beskjed om at selskapet ikke tar imot besøk fra noen nå.

les også

Facebook-sjefen beklager: Jeg forklarer meg gjerne for Kongressen

Avsløringene om Cambridge Analyticas mildt sagt utradisjonelle arbeidsmåter har fått enorme konsekvenser, og har ledet til at Facebook, et av verdens aller største teknologiselskaper, opplevde et fall i aksjene på ti prosent mandag og tirsdag denne uken.

STOLER PÅ FACEBOOK: Britiske Jackie (56), Tracy (52), Megan (21) og Jade (26) er ikke bekymret over hva Facebook har av personopplysninger om dem. De ønsker likevel ikke etternavnet på trykk i avisen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/ VG

Dekkede vinduer

Cambridge Analytica holder til i andre og tredje etasje av en høy glassbygning ved Covent Garden, med persiennene nede i samtlige av kontorvinduene. Slik har det vært hele denne uken, forteller fotografer fra nyhetsbyrået AFP til VG.

Fra utsiden er det mulig å skimte tusjskrift på innsiden av ett av vinduene: En pil mellom ordene «data» og «digital» og videre til «forskrifter», noe som må sies å være essensen av selskapets problemer nå.

les også

Kommentar: Facebook taper ansikt

Briter som går forbi lokalene, er likevel ikke særlig bekymret for personvernet sitt på sosiale media.

– Er det ikke slik med all markedsføring nå, da? Jeg jobber selv i bransjen, og å arbeide målrettet for å kartlegge brukere, slik at man kan påvirke dem på vegne av en klient, er vel sånn det fungerer, sant?, sier Rick Esgate (35) og trekker på skuldrene.

FORVENTET: Rick Esgate (35) jobber selv med markedsføring, og Facebook-skandalen har ikke overrasket han. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/ VG

Nye varslere står frem

Mens kjennelsen først kom sent fredag kveld, sto nok en tidligere ansatt i Cambridge Analytica frem i The Guardian. Den tidligere redaktøren Brittany Kaiser hevder at selskapet også gjorde arbeid for Leave-kampanjen før Brexit-avstemningen.

les også

Cambridge Analyticas direktør suspendert etter nye avsløringer

Facebookskandalen ble også et tema på EUs toppmøte torsdag kveld, på initiativ fra Frankrikes president Emmanuel Macron. EU-kommissær Vera Jourova sa fra Brussel at USAs personvern er «svakere» enn EUs, og at de ønsker å se «en mer robust og pålitelig lovgivning fra amerikanerne», ifølge BBC.

Flere selskaper stanser annonsering

Mozilla, Tesla og andre selskaper setter samarbeidet med Facebook på pause i forbindelse med skandalen. Grepene fra selskapene, som sannsynligvis ikke vil påvirke Facebook stort, er den siste reaksjonen sosiale medier-giganten må kjempe mot i tillegg til en fallende aksjekurs og en «Slett Facebook»-kampanje.

– Vi tar en pause fra Facebook, heter det i et blogginnlegg fra Mozilla.

les også

Kommentar: Facebooks totale dominans

Selskapet opplyser at det tar en pause fra all annonsering på Facebook, men har ikke slettet siden sin. Selskapet forteller videre at det vil vurdere å returnere til Facebook om det blir iverksatt sterkere tiltak for å beskytte brukernes data og forbedrer personverninnstillingene.

Den tyske banken Commerzbank har også satt sin Facebook-annonsering på hold. Elektronikkselskapet Sonos har uttalt at det stopper med sin annonsering på Facebook, Instagram, Google og Twitter i en uke.

HAR BEKLAGET: Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Her på et bilde fra i fjor sommer. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Prostituerte og eks-spioner

Cambridge Analyticas leder, Alexander Nix, er nå permittert, etter at britiske Channel 4 ved hjelp av skjult kamera avslørte at han skrøt på seg å bruke skitne triks for å påvirke valgresultater verden over.

Sex-skandaler, såkalte honningfeller med prostituerte som lokkemat, utspekulert bruk av eks-spioner og fabrikkering av falske nyheter for å skremme folk var bare noe av det han tilbød sine kunder for å vinne opinionen og valg, kommer det frem av kanalens opptak.

Cambridge Analytica ble grunnlagt i 2013 av forretningsmannen Robert Mercer og den kontroversielle Breitbart-sjefen Steve Bannon. Hensikten var å drive med amerikansk politikk fra kontorene i London,  New York og Washington D.C.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder