Hjelpeorganisasjon: Over 100 drept etter kjemisk angrep i Syria

OSLO/ISTANBUL (VG) Ifølge hjelpeorganisasjoner ble det brukt kjemiske våpen i lørdagens angrep mot Douma i Øst-Ghouta. Donald Trump holder Putin ansvarlig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i opprørskontrollerte områder, anslår at over 100 mennesker ble drept og at over 500 ble skadet i et angrep lørdag kveld.

Hjelpearbeidere i byen hevder det ble brukt saringass. Mange av ofrene skal være kvinner og barn.

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

– Dette er ett av de verste kjemiske angrepene i Syrias historie. Det internasjonale samfunnets manglende håndheving av brudd på internasjonal lov har signalisert til væpnede grupper at bruk av kjemiske våpen er akseptabelt, sier Ghanem Tayara, leder i UOSSM International.

Douma ligger omtrent en mil nordøst for Damaskus og er den siste opprørskontrollerte byen i Øst-Ghouta. I helgen innledet syriske styrker en ny bakkeoffensiv mot byen, etter at forhandlingene mellom Assad-støttespiller Russland og Douma-opprørsgruppen Jaish al-Islam brøt sammen.

Trump kritiserer Russland

USAs president Donal Trump fordømmer angrepet i en Twitter-melding, der han skriver at «president Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad».

Trump går dermed lenger enn den offisielle uttalelsen fra Det hvite hus, som tidligere søndag omtalte det som et mulig kjemisk angrep.

– Mange døde, inkludert kvinner og barn, i tankeløst KJEMISK angrep i Syria, skriver Trump.

UD ønsker etterforskning

Her hjemme sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide at det må gis en uhindret adgang til å etterforske hendelsen.

– Rapportene som indikerer at et stort antall sivile kan ha blitt drept og skadet av kjemiske stridsmidler i Douma gir grunn til dyp bekymring, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Hun understreker at de som bruker slike våpen må holdes ansvarlig.

– Det er avgjørende at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) får full og uhindret tilgang for å etterforske hendelser hvor det er mistanke om at kjemiske stridsmidler er brukt, sier utenriksministeren. 

Sykehus i Douma: «Kvalt til døde»

Ett av sykehusene i Douma som har behandlet ofrene for angrepet forteller følgende om pasientene:

«De hadde pustebesvær, strupekatarr og skum ut av munnen, og luktet klorin». Flere av pasientene hadde brent hornhinne, mens andre hadde fått blåfarget hud, melder sykehusledelsen.

NY OFFENSIV: Røyk stiger opp etter at byen Douma ble truffet av luftangrep fra det syriske regimet lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

De samme symptomene skal ha blitt observert hos dem som er blitt funnet døde i sine hjem. Hjelpemannskaper har ikke vært i stand til å hente ut kroppene på grunn av den sterke gasslukten og mangel på nødvendig beskyttelsesutstyr.

«Alle symptomene indikerer kvelning som følge av bruk av giftige gasser», konkluderer sykehusledelsen i Douma i en uttalelse.

les også

VG møtte evakuerte fra syriske Øst-Ghouta: – Vi er konstant redde

SOHR fastslår ikke kjemisk angrep

Observasjonene til de sykehusansatte bekreftes av flere hjelpeorganisasjoner.

De hvite hjelmene har lagt ut bilder på Twitter som viser voksne og barn som ligger døde i kjellere, og skriver at hele familier er blitt kvalt av en giftig gass.

Syrian American Medical Society (SAMS) melder også at de har sett symptomer hos Douma-borgere som tyder på bruk av klorgass.

Ghouta Media Center, som blir drevet av syriske opposisjonelle, melder at mer enn 75 personer er drept og at 1000 er rammet. Ifølge medieorganisasjonen slapp et helikopter en tønnebombe med sarin over området.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at de ikke kan fastslå at det ble brukt kjemiske våpen.

les også

FN-topper til VG: – Desperat humanitær situasjon i Syria

– Merkelig

Den tidligere FN-inspektøren Åke Sellström er skeptisk til påstandene om et kjemisk angrep, melder NTB.

– Assad og russerne bomber nå Ghouta i stykker bit for bit og får stor kritikk fra verdenssamfunnet for dette. At de i tillegg også skulle åpne for enda mer kritikk ved å bruke kjemikalier, virker merkelig, sier han.

I 2013 ble hundrevis drept i et kjemisk angrep utenfor Damaskus. I april 2017 ble det også brukt sarin da mer enn 80 ble drept i et angrep i Idlib-provinsen.

les også

Gassofferet Abed (21) forteller: Slik overlevde jeg det kjemiske angrepet

SIVILE OFRE: Tallene på antallet drepte etter angrepene mot Douma i helgen varierer, men det skal dreie seg om titalls sivile ofre. Dette bildet, som er utgitt av det statlige nyhetsbyrået SANA, viser en såret mann i det han ankommer et sykehus i hovedstaden Damaskus etter angrep mot Douma lørdag. Foto: AFP

Assad-regimet: En farse

Det syriske regimet avviser at de har brukt kjemiske våpen. Det kaller anklagene «en farse». Assad-regimets nyhetsbyrå Sana avskriver rapportene om et kjemisk angrep som «fabrikkerte».

– Jaish al-Islam-terroristene er på randen til kollaps og deres medier fabrikkerer et kjemisk angrep i et mislykket forsøk på å svekke den syriske hæren, skriver Sana.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder