Bush' hemmelige Irak-krigsplan

(VG Nett) George Bush´ krigsplan mot Irak ble utviklet kort tid etter USAs angrep på Afghanistan, og i all hemmelighet, skriver Bob Woodward i en ny bok.

  • Robin Stenersen
Publisert:

Presidenten var så bekymret for at den omstridte planen skulle lekke ut, at bare enkelte av hans nærmeste sikkerhetsrådgivere fikk vite om den.

Det skriver Washington Post-redaktøren og journalisten Bob Woodward i sin nye bok om presidentens Irak-politikk; «Plan of Attack, a behind-the-scenes account of the 16 months leading to the Iraq invasion». I boken skriver journalisten Bob Woodward at Bush allerede mot slutten av 2001 regelmessig møtte general Tommy Franks og sitt krigskabinett for å planlegge et angrep på Irak.

Bush fryktet at dersom Irak-planene ble kjent mens USAs styrker allerede var involvert i en krigskonflikt, ville han fremstå som for ivrig etter å starte en ny krig, skriver nyhetsbyrået AP som har fått en kopi av boken som kommer i salgshyllene neste uke.

Ikke engstelig for krig

- Jeg visste hva som ville skje dersom folk kunne tro vi planla et mulig angrep på Irak, sier Bush ifølge boken. Det var så viktige øyeblikk, og det ville se ut som vi ønsket oss en krig. Og jeg ønsker ikke krig, sier Bush i boka.

Avsløringene fra Bob Woodward, som sammen med Carl Bernstein avdekket Watergate-skandalen som tvang president Richard M. Nixon fra makten i 1974, føyer seg inn i rekken av kritikken fra antiterrorrådgiver Richard Clarke, som i etterkant har kritisert Bush for ikke å gjøre nok for å avverge terrorangrepene 11.september.

Bush-administrasjon har avvist påstandene om at deres fokus på Irak gikk på bekostning av terror-truslene fra al-Qaida i tiden før 11.september.

Under arbeidet med boken har Woodward intervjuet 75 personer, og president Bush lot seg i desember i fjor intervjue i til sammen tre og en halv time av den kjente journalisten.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder