Målinger viser tett løp

BOSTON (VG Nett) De første målingene på valgdagen viser at valget vil bli svært tett.

  • Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Målinger i valgdistriktene som nå er stengt, viser at president Bush vil vinne Georgia, Indiana og Kentucky, slik det var ventet, mens John Kerry tar Vermont, melder CBS News. Bush vinner også i West Virginia, ifølge CNNs valgdagsmåling.

I Sør Carolina er det ennå ikke kommet inn nok resultater til å gjøre målinger. Ifølge valgdagsmålingene så langt har Bush 39 valgmannsstemmer mot Kerrys tre.

Jevnt i Ohio

Oppslutningen om Bush og Kerry er så jevn i Ohio at det ikke er mulig å spå utfallet på bakgrunn av valgdagsmålinger.

Ohio er en av de viktigste vippestatene med sine 20 valgmenn, og kan bli avgjørende for utfallet av presidentvalget.

North Carolina, hvor John Kerrys visepresidentkandidat John Edwards kommer fra, ser ut til å gå til Bush med 56% av stemmene. Demokratene hadde et lite håp om at den karismatiske visepresidentkandidaten skulle lokke stemmer fra Bush, men det skjer ikke ut til å skje ifølge CNNs målinger.

Spår Kerry-seier

Meningsmåleren Zogby spår seier til John Kerry.

Ifølge Zogby vil Kerry få hele 311 valgmannstemmer, mot bare 213 til Bush. Meningsmåleren melder at bare to delstater er for tett til å spå en vinner: Nevada og Colorado.

Ifølge Zogby, som baserer spådommen på valgdagsmålinger, vil Bush vinne et knapt flertall nasjonalt, men altså ikke på valgmannstemmene, som avgjør hvem den neste presidenten blir.

Teknisk feil

I et presidentrace som sannsynligivs ender med målfoto teller all innsats. Mens John Kerry holdt flere intervjuer med TV-kanaler i svingstater, hadde Bush problemer med teknikken. Den sittende presidenten hadde også planer om å gjøre en siste innsats med TV-intervjuer, men TV-bussen som følger presidenten fant ikke satellitten. Dermed ingen TV-intervjuer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder