Holder fast på sølibat i kirken

(VG Nett) 250 biskoper avgjorde lørdag at de holder fast på reglene om sølibat, tross den store mangelen på rekruttering av prester til den romersk-katolske kirke.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BESTEMTE: Biskoper fra hele verden mener man ikke kan fire på kravene om sølibat fordi det er mangel på katolske prester. Her fra en konsert sammen med pave Benedict XVI lørdag. Foto: Reuters

Det kom frem etter at den første synoden i den katolske kirken etter at Benedikt XVI ble pave, ble avsluttet lørdag.

På kirkemøtet var sølibat et av rundt 50 temaer som biskopene tok standpunkt til og gir videre som råd til Paven. Gjennomgangen bidro heller ikke til noen bevegelse på andre felter som liberale katolikker vil endre på, som skilsmisse.

250 biskoper

250 biskoper har vært samlet i den tre uker lange synoden. De har stemt bak lukkede dører på de mange viktige spørsmålene.

Formelt avsluttes synoden med en messe med Paven søndag.

Den australske kardinalen George Pell sa på en pressekonferanse etter avstemningene at forslagene er en «massiv bekreftelse» for kirkens regler om sølibat for prester og andre kirketradisjoner.

Debatten om knappheten på prester har dominert synoden. Biskoper har klaget over at katolikker i enkelte tilfeller må gå uker og måneder uten å ha en prest som kan holde messe for dem, fordi det er for få.

Gifte menn

Liberale katolikker mener flere menn vil gått inn i presteyrket hvis de hadde fått lov til å være gift. Og flere biskoper skal ha tatt opp spørsmålet om å ordinere såkalte «viri probati» eller gifte menn, er en vei å gå.

Men biskopene ble heller enige om å be for å få nye prester og om å la pastorer oppmuntre unge mennesker til å gå inn i presteyrket.

Reformgruppen «We Are Church» sa i en kunngjøring lørdag at de er skuffet over biskopenes «mangel på mot» til å gjøre noen konkrete forandringer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder