AMPERT: Tirsdagens møte utviklet seg til krangel mellom president Trump, Chuck Schumer og Nancy Pelosi. Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Heftig krangel med demokrater for åpent kamera: Trump truer med «shutdown»

Et møte på Det ovale kontor ble en amper affære tirsdag, ettersom president Trump sliter med støtte til den beryktede Mexico-muren.

Artikkelen er over ett år gammel

I det nettavisen Politico beskriver som «17 flaue og intense minutter» gikk krangelen høylytt mellom president Trump og demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer og Nancy Pelosi, partiets leder i Representantenes hus.

Trump truer nå med en såkalt «shutdown» av offentlige etater, dersom han ikke får det som han vil. Noe som innebærer at store deler av statsadministrasjonen stenger og de ansatte blir permittert.

les også

Eks-FBI-sjefen bønnfaller Demokratene: Finn en kandidat som kan slå Trump

Ukomfortabel stemning

Møtet skal ha startet med en hyggelig tone mellom de tre politikerne, før ting etter hvert kom ut av kontroll, og Trump fremsatte truslene, skriver The Washington Post.

– Folk i dette landet vil ikke ha kriminelle, mennesker med mange problemer, og narkotika inn i landet, sa Trump til Schumer og Pelosi, under møtet tirsdag.

Presidentens tusler skal ha ført til krangling for åpent kamera, med hevede stemmer og pekende fingre, mellom de tre politikerne.

FORAN KAMERA: Kranglingen mellom de tre politikerne gikk foran kamera i 17 minutter. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Schumer skal blant annet ha beskyldt Trump for å ha et «raserianfall», og med en belærende tone skal han ha sagt at «Valg har konsekvenser, Mr. President».

På tross av gjentatte oppfordringer fra Pelosi om å ta diskusjonen et annet sted enn foran kameralinsene, skal kranglingen ha fortsatt foran sjokkerte reportere.

les også

Trump får ikke førstevalget sitt til stabssjefposten

Ifølge Politico skal alle tre ha sett ukomfortable ut under deler av møtet, og under sine tilsvar til Trumps tirade skal Schumer og Pelosi ha unngått øyekontakt med presidenten.

Møtet var i utgangspunktet tiltenkt som et forsøk på å komme til en enighet om finansieringen av Trumps grensemur mot sør, og i et forsøk på å unngå en eventuell «shutdown». Dette gikk imidlertid ikke etter planen, og politikerne kom ikke til enighet.

les også

Rancheier Jim (79) til VG: – Hvis president Trump ikke skaffer oss muren, blir jeg sint. Veldig sint

40 milliarder til grensemur blant kravene

Trump har nå gikk demokratene en frist til 21. desember på å gå med på kravene, som blant annet innebærer at det blir bevilget 40 milliarder kroner til grensemuren.

I tillegg står et ønske om å få slutt på snakket om straffereaksjoner mot Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, på presidentens liste over krav.

MØTTE PRESSEN: Chuck Schumer og Nancy Pelosi kommenterte presidentens trusler etter møtet å Det ovale kontor, og ga trusselen om stenging av regjeringen tilnavnet «Trump shutdown». Foto: Jonathan Ernst / X90178

– Landet har ikke råd til en Trump-shutdown. Presidenten vet godt at forslaget hans om muren ikke har nok stemmer til å bli vedtatt i Representantenes hus og Senatet, sa Pelosi og Schumer i en felles uttalelse i etterkant av møtet.

les også

Trump i ordkrig med tidligere utenriksminister

Presidentens partikollegaer har gjort det klart at han selv må komme til enighet med demokratene, ettersom de ellers ikke vil greie å mønstre flertall for noe budsjettvedtak, skriver NTB.

Sist en amerikanske president stengte det offentlige var i 2013, da i 16 dager. Dette kostet ifølge en analyse fra Standard & Poor den amerikanske staten over 200 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder