GIFT: Donald Trump her sammen med sin kone Melania under et arrangement i Youngstown, Ohio, tidligere i år. Foto: Thomas Nilsson VG

Anklager Trump for seksuell trakassering: – Jeg vil at alle skal vite hvilken pervers fyr han er

WASHINGTON, D.C. (VG) Etter en høst preget av #MeToo-kampanjen har mange spurt seg når kvinnene som tidligere har anklaget USAs president for trakassering igjen ville stå frem. I dag skjer det.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over to år gammel

Tre av kvinnene som tidligere har hevdet seg utsatt for seksuell trakassering av Donald Trump ble mandag morgen, amerikanske tid, intervjuet av NBC-journalisten Megyn Kelly.

Anklagene fra minst 19 kvinner har ifølge The Atlantic handlet om ting som at Trump skal ha klådd på dem, at han skal ha kysset dem mot deres vilje og at han skal ha kommet med upassende forslag.

De eldste hendelsene skal være så langt tilbake i tid som tre tiår.

Så ikke på da han ble innsatt

Jessica Leeds sin historie handler om da hun på 80-tallet satt ved siden av Trump på et fly, og han etter at de hadde snakket sammen en stund klådde på brystene hennes, og forsøkte å få hånden inn under skjørtet hennes.

– Jeg fortalte ikke noen om «eklingen» fra flyet den gang, men da han bestemte seg for å stille til valg som president fortalte jeg det til alle. Jeg vil at folk skal vite hva slags pervers fyr han er, sier Leeds.

Samantha Holvey har forklart at da hun deltok i en missekonkurranse i 2006 kom Trump personlig for å inspisere henne og de andre kandidatene. Hun har fortalt at hun opplevde det som at han så på dem som seksuell objekter og ikke mennesker. I et intervju med radioverten Howard Stern har Trump fortalt at dette er noe han har gjort, og har kunnet slippe unna med.

– Jeg så ikke på da han ble innsatt som president. Det orket jeg ikke, sier Samantha Holvey, som føler at det at Trump ble valgt, etter at så mange kvinner stod frem og fortalte om sine erfaringer med ham, viser at viser at folk ikke har brydd seg om dem.

Rachel Crooks jobbet i 2005 som resepsjonist for et firma som hadde kontor i Trump Tower. Hun har forklart at en gang hun hilste på Trump begynte han helt uten videre å kysse henne. Hun avviser at kvinnene skal ha konspirert sammen for å rotte seg mot Donald Trump:

– Vi er kvinner som ikke kjenner hverandre, er fra ulike deler av landet og forteller om ting som har skjedd på ulike tidspunkter, sier Crooks.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Rachel Crooks (t.v.) , Jessica Leeds og Samantha Holvey (t.h.) er alle med i dokumentarfilmen «16 Women and Donald Trump», der kvinner som beskylder presidenten for seksuell trakassering er intervjuet. Foto: Andrew Kelly Reuters

Ønsker etterforskning

En pressekonferanse med de samme tre kvinnene startet en time etter NBC-intervjuet. Den er en del av promoteringen av dokumentarfilmen «16 Women and Trump», der altså 16 kvinner hevder Donald Trump har seksuelt trakassert dem.

Også en fjerde kvinne var med på pressekonferansen via telefon.

På pressekonferansen opplyser kvinnene at de ønsker at Kongressen skal etterforske Trump.

– Han burde aldri ha blitt valgt i utgangspunktet når så mange vet om hva han er blitt anklaget for av oss tre og andre kvinner. Og dette er første gang vi møtes, sier Holvey.

Leeds sier hun tror Trump kommer til å bli tvunget til å gå av før perioden hans er over, men at det trolig kommer til å skyldes han økonomiske forbindelser, eller Russland-etterforskningen.

– Våre anklager mot ham kommer nok langt ned på den listen, men det er likevel viktig for meg at dette kommer frem, sier hun.

I kjølvannet av #MeToo-kampanjen håper de derimot at noe skal skje.

– Andre er stilt til ansvar, men vi har ikke stilt presidenten vår til ansvar for det han har gjort. Klimaet er et annet nå. La oss forsøke igjen, sier Holvey.

Lydopptak

Da kvinnene under fjorårets presidentvalgkamp beskyldte Trump for disse tingene nektet han plent for at noe av det stemte. Han sa også at han etter valgkampen kom til å saksøke dem alle. Det har ikke skjedd.

Derimot ble et lydopptak fra 2005, av Trump og TV-personligheten Billy Bush, der førstnevnte forteller hvordan han som kjent person kan «gripe kvinner i skrittet» og «bare starte å kysse dem» og slippe unna med det – nettopp fordi han er kjent. Den gang beklaget Trump uttalelsene og kalte dem «garderobeprat», etter at det kom kraftige reaksjoner på opptaket.

Flere amerikanske medier har den siste tiden meldt at Trump i ettertid skal ha hevdet at det ikke er hans stemme på lydopptaket. Dette tilbakeviste Billy Bush i et TV-intervju forrige uke.

Forretningsmannen ble altså uansett valgt til USAs 45. president. Noe den Demokratiske senatoren Al Franken påpekte ironien av da han forrige uke måtte trekke seg fra Senatet som følge av beskyldninger om seksuell trakassering.

– Fortjener å bli hørt

I et intervju hos CBS på søndag uttalte USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, at kvinnene som har anklaget Trump fortjener å bli lyttet til.

I en uttalelse fra Det hvite hus mandag morgen avviser Trump igjen påstandene fra kvinnene, og kaller dem absurde. I uttalelsen blir det hevdet at dette er politisk motivert.

– Det er bare latterlig å høre. Det er mange der ute som hevder vi lyver. Jeg opplevde at en kvinne skrev på Twitter at hun kjente familien min og at det var kjent at jeg var en løgner, men jeg har aldri møtt den kvinnen. Jeg fatter ikke hvor de tar det fra, sier Rachel Crook til Megyn Kelly.

Kelly er for øvrig den samme kvinnen som presidenten i 2015 kom med følgende uttalelse om, etter at hun hadde stilt ham kritiske spørsmål om hans tidligere nedsettende uttalelser om kvinner:

«Du kunne se at det kom blod ut av øynene hennes. Blod kom ut blod kom ut av hennes «wherever».

PROGRAMLEDER: Megyn Kelly og Donald Trump har kranglet før. Mandag intervjuet hun kvinner som mener seg seksuelt traksassert av presidenten. Foto: Charles Sykes AP

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Senator beskylder Trump for «sexistisk sverting»

 2. Hevder de ble utsatt: Vil at Trump etterforskes for trakassering

 3. Bill O'Reilly forklarer seg om sextrakasserings-skandalene

 4. Al Franken trekker seg etter anklager om seksuell trakassering

 5. Avis: Trump sår tvil om skandale-opptaket

Fra andre aviser

 1. Trump slår tilbake mot anklager om seksuell trakassering

  Bergens Tidende
 2. Kvinner krever kongressgransking av Trump

  Bergens Tidende
 3. Kvinner krever gransking av Trump

  Aftenposten
 4. Kvinner som anklager Trump for trakassering holder pressekonferanse – de bør bli hørt, sier USAs FN-ambassadør

  Aftenposten
 5. Velgerne: Hyklersk av Trump å refse antastere

  Aftenposten
 6. Tre av de fem siste presidentene er anklaget for seksuell trakassering og voldtekt. Nå ryster #metoo Washington.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder