Her kollapser demningen i Brasil

Fortsatt pågår letingen etter nærmere 240 savnede i de enorme gjørmemassene, men håpet om å finne noen i live krymper stadig.

  • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over ett år gammel

Fredag er 110 mennesker bekreftet omkommet etter at en demning brast sørøst i Brasil for én uke siden, ifølge Reuters.

Ifølge Brasils miljøetat Ibara er et område tilsvarende 300 fotballbaner dekket i gjørme etter demningsbristen forrige fredag.

les også

Avslørte han Trumps hemmelige militærplan?

Demningen, eid av selskapet Vale, lå i tilknytning til en gruve i delstaten Minas Gerais. Byen Brumadinho ble oversvømt av spillvann og slagg fra jernmalm etter kollapsen.

Det er ennå ikke klart hva som forårsaket bristen i demningen, men en statlig ansatt sier til Reuters at kollapsen kom etter at deler av byggestrukturen ble oppløst til væske. Det samme skal ha vært årsaken til en lignende ulykke i samme delstat for fire år siden, der Vale var deleier.

Eksperter jobber nå med å finne ut hvordan de enorme massene med gjørme skal håndteres. I visse tilfeller vil det være hensiktsmessig å dyrke over gjørmedekket, men det er fortsatt uklart om denne inneholder giftstoffer.

De enorme mengdene har nådd helt til elven Paraopeba, og forskere frykter at gjørmemassene skal få konsekvenser for miljøet. Paraopeba har tilknytning til San Francisco-elven, en av Brasils lengste elver.

Tre personer med tilknytning til gruveselskapet Vale er arrestert, og ytterligere to med tilknytning til sikkerhetsinspeksjon ved gruven er pågrepet. Det pågår etterforskning for å avklare hvor ansvaret for ulykken ligger, samtidig som flere i sivilbefolkningen legger skylden på Vale, skriver BBC.

Les også

Mer om

  1. Brasil

Flere artikler

  1. Dødstall stiger i Brasil: 34 døde etter demningskollaps

  2. Frykter ny demningskollaps – vil evakuere 24.000

  3. Britiske mannskaper kjemper mot klokka for å redde demning

  4. Dramatisk redningsaksjon: Arbeidere fanget i gruve i to uker

  5. 147 døde og hundretusener evakuert etter flom i India

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder