SAMTALER: Ine Eriksen Søreide utenfor FN-bygningen i New York i mars. Foto: Jostein Matre

Norge vil bidra til politisk løsning i Venezuela

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) snakket søndag med opposisjonslederen og utenriksminister i Venezuela.

Søreide snakket søndag med både opposisjonslederen Juan Guaidó, som har utropt seg som president i Venezuela, og Jorge Arreaza, som er utenriksminister i regjeringen til president Nicolás Maduro.

Unngå eskalering

Utenriksministeren tilbyr dermed norske tjenester i et forsøk på å løse den spente situasjonen i landet, etter at Maduro erklærte seg som president i landet, etter det opposisjonen og store deler av verdenssamfunnet har betegnet som ufritt.

les også

Sverges inn til ny presidentperiode: – Hjelp oss!

– Det er mitt håp at det skal være mulig for partene å finne en politisk løsning som inkluderer utlysning av nye valg og at man unngår en eskalering av konflikten. Norge er villig til å bidra til en slik politisk løsning, dersom og når partene måtte ønske det, sier hun til NTB.

SIKKERHETSRÅDGIVER: John Bolton svarer reportere i Det hvite hus i november. Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN

Bolton tydeliggjør

Samtidig trappes ordbruken fra USA opp overfor Venezuela, skriver Bloomberg. USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton, uttalte søndag at ethvert forsøk på vold eller trussel mot amerikanske diplomater i Venezuela, «vil være et alvorlig angrep, og vil bli møtt med et betydelig svar».

les også

Maduro vil stenge ambassaden i USA

Advarselen inkluderer også Juan Guaidó og nasjonalforsamlingen i Venezuela, sier den amerikanske sikkerhetsrådgiveren.

Søreide bekymret

Søreide sier hun er hyppig i kontakt med partene og andre aktører i Venezuela. Hun er sterkt bekymret for situasjonen i landet.

les også

Opptøyer i Venezuela: – Frykter at mange vil dø

– Norge har gjentatte ganger lagt vekt på retten til fredelige demonstrasjoner og demokratiske rettigheter, inkludert frie og rettferdige valg. Voldsbruk mot fredelige demonstranter er uakseptabelt, sier hun i kommentarer sendt på e-post til NTB.

PRESIDENT: Nicolás Maduro taler på en støttemarkering for hans regjering sist uke. Foto: HANDOUT / X80001

Økt internasjonalt press

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa lørdag at EU vil anerkjenne Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager. USA har også anerkjent Guiadó som midlertidig president.

Både Maduro og Arreaza har avvist å utlyse nyvalg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder