Her skal de krysse grensen ulovlig – med en menneskesmugler

NOGALES, MEXICO (VG) Her går menneskesmugleren Paco (22) og de to meksikanske migrantene Miguel (24) og Siro (19) mot USA i det kuperte ørkenlandskapet i Sonora-ørkenen.

Artikkelen er over ett år gammel

Det er bilder som Donald Trump ville hatet å se: Ulovlige immigranter på vei mot USA på et sted hvor det ikke er noen mur, men bare et lavt, ineffektivt piggtrågjerde.

Ikke nok med det: Migrantene får hjelp av en profesjonell menneskesmugler som jobber for det meksikanske narkotikakartellet Sinaloa.

VG-SPESIAL FRA HONDURAS, GUATEMALA og MEXICO HER

Kartellet har sagt ja til å gi VG et innblikk i operasjonen på fjelltoppen på utsiden av den meksikanske delen av grensebyen Nogales. Nede i byen er det et grensegjerde på en slik størrelse som Trump ønsker å bygge langs hele den sørlige grensen.

les også

Rekordbeslag av «elefantdop» i Arizona

Men her er det annerledes. Her venter bare et krevende ørkenlandskap og et gjerde alle som vil kommer over. Det er her at Miguel og Siro skal prøve å komme seg inn i USA og senere til bydelen Bronx i New York City, hvor de har familie som venter.

PÅ FLUKT MOT USA: Menneskesmugleren Paco har med seg to migranter fra Mexico som drømmer om å nå USA. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Vi håper vi skal klare det. Vi er bare på jakt etter et bedre liv. Jobbene vi har betaler ikke nok, sier de to mennene.

les også

Rancheier Jim (79) til VG: – Hvis president Trump ikke skaffer oss muren, blir jeg sint. Veldig sint

De har helt vanlige klær på seg, men sneakers med solide såler. På en av mennenes såler står telefonnummeret til en slektning, i tilfelle noe skulle skje med ham. Tusenvis av migranter har dødd i Sonora-ørkenen de siste årene.

– Vi er ikke kriminelle. Vi gjør ikke noe galt. Vi prøver bare å forbedre livene våre. Alt vi ber om, er noen anstendige jobber, og så vil vi sende penger hjem, sier de to.

les også

Marjory (19) drept av kriminelle gjenger i voldsherjede Honduras

Menneskesmugleren Paco går i kamuflasjeklær og svart finlandshette. Han har gjort dette siden han var 16 år – altså i seks år. Det var hans far som fikk ham inn i bransjen.

Han mener at han overhodet ikke gjør noe galt,selv om han begår ulovligheter.

UNG SMUGLER: Paco begynte i bransjen tidlig. Han har fraktet migranter fra Mexico til USA siden han var 16 år. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Jeg føler at jeg hjelper mennesker. Mange er veldig takknemlige. Jeg vet at mange sier at vi «coyotes» er dårlige folk. Jeg er ikke det. Noen ganger kan ikke folk gå selv. Da bærer jeg dem på mine skuldrer, sier han, og legger til:

– Jeg tror Gud ser ned på meg og mener at jeg gjør en god jobb. Jeg jobber også hardt hele tiden. Og mange migranter som kommer seg inn i USA, sender meg gaver som takk.

les også

Trumps «shutdown»: – De vil få det til å se ut som vi er sinnssyke

– Har dere narkotika med dere?

– Nei, overhodet ikke.

Alle tre åpner ryggsekkene sine for å vise at de snakker sant. De har ikke med annet enn vannflasker, litt mat og noen lette klesplagg.

VG I MEXICO: Fotograf Thomas Nilsson (til høyre) og VGs USA-korrespondent Robert Simsø. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Jeg har med litt marijuana til eget bruk, for jeg liker å røyke selv, sier Paco, og kommer med en liten latter gjennom masken.

Han avviser at noen gang på sine seks år har fraktet store kvanta narkotika inn i USA.

– Hvor mange mennesker har du transportert inn i USA?

– Tusenvis.

Da vi spør om han mener det er en farlig jobb, ler han bare, og svarer ironisk at det er mange slanger og farlige fugler i området.

Grensevaktene fra amerikanske Border Patrol er han ikke veldig bekymret for.

– Vi har 40-50 utkikksposter i det området her. Det er ganske trygt for oss, sier han.

les også

Trues med ny «shutdown»: – Trump terroriserer oss. Vi lever i frykt

Paco forklarer at han frakter migrantene til et hus inne i Arizona.

– De blir kjørt i bil derfra, sier han.

– Vil Trumps mur stoppe deg og migrantene?

– Nei, overhodet ikke. Skal de bygge en mur på de høye fjellene der? Hvordan skal de klare det? Det er bare vås. Det går ikke. Nei, en mur kommer ikke til å ha noe å si, fordi folk vil alltid prøve å komme inn i landet. Folk kommer til å grave hull, lage tunneler, de lar seg ikke stanse av noe, mener han.

PÅ TUR MOT USA: Paco leder an gjennom den ørkenaktige landskapet på grensen mellom Mexico og delstaten Arizona. Bak følger de to meksikanske migrantene som håper å nå frem til New York. Foto: Thomas Nilsson / VG

Trioen gjør seg klar til å gå videre mot USA. Paco får en telefon om at den meksikanske hæren er sett i området. De må komme seg avgårde. Paco sier at det ikke er trygt for VG å bli med lengre.

– Ja, jeg er redd, men jeg tror vi kommer til å klare det, sier Miguel.

les også

En navnløs død i ørkenen: – Desperate mennesker som har forlatt alt

– Uansett hva som skjer, så kommer vi til å klare reisen. Jeg tror på Gud. Han vil hjelpe oss, sier Siro.

– Har dere prøvd å gjøre det på den lovlige måten?

– Jeg prøvde, men det er en veldig lang prosess. De ba om så mye dokumentasjon. Og til slutt blir man desperat. Jeg trenger en jobb og jeg trenger penger, svarer Miguel.

Så fortsetter de den lange reisen mot New York.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder