UTE AV KONTROLL: Brannmenn ser på flammehavet i California. Det er uvisst om disse brannmennene er innsatte. Foto: Noah Berger / NTB scanpix

Ungdomskriminelle slukker branner i California

Delstatens fengselsfugler er brannmenn for én dollar i timen, men får ikke fortsette flammeslukkingen når de har sonet ferdig.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

California i USA har de siste årene vært plaget av store skogbranner.

De store ødeleggelsene har blitt så vanlige at deler av året kalles «brannsesong» i delstaten.

Mendocino-komplekset, som består av flere branner som har brent sammen, er nå den største skogbrannen i Californias historie.

les også

Skogbrann i California: – Ekstremt rask, ekstremt aggressiv og ekstremt farlig

For å slukke flammene tyr myndighetene til kontroversielle metoder, skriver Vox.

Delstaten bruker nemlig fengselsarbeid, noe Californias fengselsvesen nylig skrøt av på Twitter.

Hele 2000 frivillige innsatte, inkludert 58 ungdomsforbrytere, kjempet mot flammene i dag, skrev California Department of Corrections and Rehabilitation.

Praksis siden 1940-tallet

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Flere kaller praksisen «barneslaveri», mens andre mener innsatte ikke har en reell frivillighet.

Men fengselsarbeid er ikke noe nytt, skriver The Atlantic. Innsatte erstattet brannmenn som tjenestegjorde i andre verdenskrig, og mer enn 3700 fengslede menn og kvinner slukker i dag branner.

Det er omtrent en tredjedel av alle som bidrar i kampen mot skogbranner i delstaten, ifølge Vox.

les også

Brannmann (33) omkom: Hadde ikke fått opplæring i slukking av skogbrann

Hva får de betalt?

Én dollar i timen og to dollar per dag. I tillegg jobber de så mye som 72 timer på rad, og sparer California mellom 90 og 100 millioner dollar hvert år, rundt 800 millioner norske kroner.

– Det er ikke bare fengselsveggene du blir kvitt. Du lærer også mye om deg selv. Du lærer at det er ting du kan komme deg gjennom selv om du aldri trodde at du ville klart det, sa Michael Dignan, en av de frivillige brannmennene, til KQED i 2014.

BRANN: Disse innsatte bidrar i kampen mot flammene i California. Bildet er fra 1. august. Foto: Justin Sullivan / NTB scanpix

Ingen brannstiftere

Ikke alle innsatte får være brannmenn på si. God oppførsel, god fysisk helse og et krevende kurs er obligatorisk, og brannstiftere, kidnappere, seksualforbrytere, gjengmedlemmer og livstidsdømte får ikke muligheten, ifølge Vox.

les også

Slik rammes Europa av ekstremvarmen

Det er delte meninger om bruken av innsatte som brannmenn, men for dem som skulle sette pris på jobben, er det lite håp for å fortsette karrieren på utsiden.

Mange har nemlig et rulleblad som forhindrer dem i å bli brannmenn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder