Norske brannmenn kjemper mot skogbranner i Sverige: – Det er krise

Norske brannmannskaper jobber opptil 18 timer i døgnet for å hjelpe til med å slukke de mange skogbrannene i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brannmannskaper fra hele Norge hjelper til med å slukke de mange skogbrannene i Sverige som er ute av kontroll.

Brannsjef i Meråker kommune Håvard Nicolausson er en av de mange som har satt ferien på vent for å bistå.

– Det er ingen tvil om at det er krise i Sverige, sier han til VG.

les også

Over 80 kritiske skogbranner i Sverige

Meråker brannvesen er en av syv brann- og redningsmannskaper til stede bare fra Trøndelag.

– Du kan kalle det en trønderbataljon. Vi er en fin gjeng som er satt sammen, sier Nicolausson.

SKOGBRANN: Det pågår nå et massivt redningsarbeid i Sverige for å bekjempe de mange skogbrannene i landet. Flere styrker fra Norge bidrar. Foto: Brannvesenet

Blusser opp

Det er brannene i Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna og Brattsjö utenfor Örnsköldsvik som har vist seg å være mest alvorlige.

Nicolausson har vært koordinator for slukningsarbeidene på Gällö, 15 kilometer fra Østersund.

– Alt brant, hele tiden, sier han.

– Varmen gjør at det er glør og varme inntil en halv meter ned i bakken. Selv om du slukker på toppen, blusser det opp igjen, sier han.

På grunn av det massive brannomfanget, ble området og redningsmannskapene delt inn i tre deler.

OFRER FERIE: – Når man jobber 3–4 døgn begynner man å kjenner at det tærer på, sier brannsjef i Meråker kommune Håvard Nicolausson, som har satt sommerferien på pause for å bidra i Sverige. Foto: Brannvesenet

Jobber 15–18 timer dagen

– Skogbrann er rett og slett knallhardt arbeid over lang tid. Det krever slanger, spader og hakker, for du må ned i jorden. Er terrenget sånn at du ikke kan ha med gravemaskin, er det knallhardt manuelt arbeid over lang tid, sier brannsjefen.

Redningsmannskapene skal ha arbeidet i Gällö-området siden torsdag med hele åtte helikopter. Nå skal skogbrannen være slukket og mannskapene venter på nye oppdrag.

– Når man jobber 3–4 døgn begynner man å kjenner at det tærer på. På norsk side jobbes det intenst så man kan skifte ut folk, sier Nicolausson.

Han anslår at han har jobbet 15–18 timer hver dag.

– Det er bare for en kort periode, det er jo krise. Er det Norge som har behov neste gang, er jeg ikke i tvil om at svenskene stiller opp for oss, sier han.

TRØNDERE: Stjørdal brann- og redningstjeneste, Meråker brannvesen, Selbu brannvesen og Avinor jobber sammen med den svenske redningstjenesten i Gällö-området i Sverige. Foto: Brannvesenet

«Vi sover på skift»

På Facebook skriver Trøndelag brann- og redningstjeneste følgende:

«Området er ubeskrivelig stort, det minner mer om et månelandskap. Brannen går under torven langs røttene, den blusser opp over alt. Vi sover på skift, i natt var vi åtte stykk fra trønderske brannvesen som jobbet sammen på et avgrenset område natten gjennom fram til klokken åtte.»

les også

Tror skogbranner i Sverige er påsatt

«Vi får mat og drikke fra frivillige som kommer ut i skogen til oss. Det ligger et dekkende røyklag overalt, lukten stikker i nesen. Øynene blir røde og irriterte av all røyken. På dagtid har varmen vært intens, rundt 30 varmegrader. I natt kom endelig regnet.»

Brenner ned 800 hektar skog

Ved Trängslet i Älvdalen kommune nord i Dalerna har en storbrann pågått i flere dager.

Brannsjef Johan Szymanski sier til SVT Dalarna at de har besluttet å la brannen få kontrollert brenne ned 800 hektar med skog, for å hindre videre spredning.

les også

Camping-eier hardt rammet av skogbrann i Sverige: – Livsverket mitt er borte

Dette blir ifølge SVT den største kontrollerte avbrenningen i moderne svensk historie.

Sveriges Radio melder om at det er flere land som hjelper Sverige med slukningsarbeidet: Norge, Italia, Frankrike, Polen og Litauen er landene som bistår med hjelp.

NTB melder i dag at også 51 brannfolk fra Danmark nå er sendt til Sverige.

BLUSSER OPP: – Varmen gjør at det er glør og varme inntil en halv meter ned i bakken. Selv om du slukker på toppen, blusser det opp igjen, sier Håvard Nicolausson, brannsjef i Meråker brannvesen, om skogbrannene i Sverige. Foto: Brannvesenet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder