USKYLDIGE BARN: Dette bildet ble tatt etter det forrige angrepet hvor barn ble rammet – da minst 29 barn ble drept i et angrep mot en skolebuss i starten av august. Foto: Reuters

Saudi-koalisjonen anklages for ny massakre: Minst 22 barn drept

Minst 22 barn og fire kvinner er drept i et nytt flyangrep fra den saudiledede koalisjonen i Jemen, bekrefter FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

  • nils.inge.kruhaug@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flyangrepet var ifølge nyhetsbyrået Saba, som kontrolleres av Houthi-opprørerne, rettet mot en buss med sivile rundt 20 kilometer utenfor Hodeida.

Barna og kvinnene var på flukt etter at fire andre barn ble drept i et flyangrep mot et hus i al-Durayhimi-distriktet sør for den strategisk viktige havnebyen torsdag, opplyser Lowcock.

– Dette er andre gang på to uker at et luftangrep fra den saudiledede koalisjonen har resultert i titalls sivile ofre, sier Lowcock i en uttalelse fredag kveld.

Han viser til angrepet der minst 29 skolebarn ble drept tidligere i august.

VG-intervju: Slik overlevde gutten angrepet som drepte 29 barn

De forente arabiske emirater, som er alliert med Saudi-Arabia og de siste ukene har ledet an i angrepene mot Hodeida, avviste de første meldingene om flyangrepet og anklaget Houthi-opprørerne for selv å ha avfyrt «et ballistisk missil laget i Iran» mot bussen.

SMÅ GRAVER: Små barn sjekker ut gravene før deres jevnaldrende ble lagt i jorden etter angrepet mot en skolebuss i starten av august. Foto: Reuters

VG har den siste uken skrevet flere saker om hvordan Oljefondet investerer milliarder i selskap som lager bomber brukt i Jemen. Flere partier på Stortinget reagerte sterkt på opplysningene.

Les også: Norske banker unngår omstridt bombeprodusent – Oljefondet investerer milliarder

Skolebuss

Saudi-Arabia har kommet under kraftig internasjonal kritikk for sin krigføring mot Houthi-opprørerne i Jemen og anklages for mulige krigsforbrytelser av Amnesty International, Human Rights Watch og FNs høykommissær for menneskerettigheter.

les også

FN og USA krever gransking av flyangrep i Jemen

9. august ble minst 29 barn drept i et saudiledet flyangrep mot en skolebuss på en markedsplass nord i Jemen. FNs sikkerhetsråd har krevd gransking, men lar det være opp til den saudiledede koalisjonen selv å gjennomføre denne.

Den glemte krigen: Her dør et barn hvert tiende minutt

Se video – opprørere i Jemen hevder de fant militærmateriell fra norsk selskap:

– Kynisk spill

– Man vet jo fra tidligere at den type granskinger ikke fører til noe som helst. Det hele er et kynisk spill, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB tidligere i måneden.

les også

Derfor sender Putin leiesoldater til Afrika

Pluss content

Saudi-Arabia har etter tidligere granskinger konkludert med at landet med få om noen unntak bomber «legitime militære mål» i Jemen, noe norske diplomater i Riyadh i et notat NTB har fått tilgang til, har avvist og betegnet som en del av en intens informasjons- og propagandakrig.

Partene i Jemen-krigen til VG: Skylder på hverandre for massedrap på sivile

Få oversikt – slik tjener Norge på missilsalg til Saudi-Arabia:

«Savner troverdighet»

Human Rights Watch konkluderer i en fersk rapport med at den saudiledede koalisjonens påståtte gransking av egne mulige krigsforbrytelser i Jemen, «savner troverdighet».

les også

Osama bin Ladens mor i sitt første intervju: Han ble hjernevasket

– De har gjort lite annet enn å dekke over krigsforbrytelsene, sier Sarah Leah Whitson, som leder menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten.

Flyktninghjelpens fungerende landdirektør i Jemen, Suze van Meegen, mener at Saudi-Arabias allierte i Vesten må ta sin del av ansvaret for de mange drapene på sivile.

Krigen har også ført til at flere barn dør av sult – blant dem er åtte måneder gamle Fadl:

les også

21.000 ulovlige krigshandlinger mot barn: Saudi-Arabia ikke nevnt på FNs svarteliste

– Alle de land som bidrar med etterretningsinformasjon, våpen og logistisk støtte slik at volden kan fortsette, er involvert i en konflikt som har drept tusenvis, og som ikke kommer til å avta uten at noen bevisst og meningsfylt handler, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder