IKKE FORNØYD: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP

Bolton: Nord-Korea har ikke tatt nødvendige nedrustningssteg

Nord-Korea har ikke tatt de nødvendige stegene mot atomnedrustning, sier USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton, og avfeier at USA vil lette på sanksjonspresset.

  • andreas.lof@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

– USA har opprettholdt sin del av Singapore-erklæringen. Det er bare Nord-Korea som ikke har tatt de stegene vi føler er nødvendig for at de skal ruste ned atomvåpenprogrammet sitt, sier Bolton til Fox News.

les også

USA tror Nord-Korea utvikler nye missiler

Med Singapore-erklæringen henviser han til dokumentet som ble undertegnet etter toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i juni. Der lovte Kim en «full og irreversibel atomnedrustning» i bytte mot diplomatiske relasjoner og opphevelse av sanksjonene. Løftene var dog lite konkrete og ikke mer enn Nord-Korea har lovet flere ganger før.

Fikk du med deg? Trump viste film til Kim i Singapore:

FN-rapport: Nord-Korea har ikke avsluttet atomprogram

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho kritiserte nylig USA for å be andre land om å opprettholde sanksjonene mot landet, tross «en rekke tiltak» fra nordkoreansk side.

– Ideen om at vi kommer til å lette på sanksjonstrykket bare basert på Nord-Koreas ord, er overhodet ikke noe vi vurderer, er Boltons svar.

– Vi kommer ikke til å gi oss før vi ser konkrete nedrustningsfremskritt, fortsetter han.

HISTORISK: Det var tilsynelatende god stemning da Kim Jong-un og Donald Trump møtte hverandre i Singapore i juni. Foto: AP

Han ber også Nord-Korea om å sende alle levninger etter amerikanske falne i Koreakrigen tilbake til USA, ikke bare den nyligste gruppen.

les også

USA hentet hjem levninger av soldater som falt i Koreakrigen

– Og hvis de virkelig vil ha fred på Koreahalvøya slik de sier, trenger de ikke forhandlinger med oss for å gjøre det. De kan gjøre det på egen hånd, sier Bolton.

Fikk du med deg? Rodman vil invitere Kanye West til Nord-Korea

Videre understreker han at USA fortsatt står klare for å holde flere høynivå-møter med Nord-Korea, men at det trengs fremgang på atomområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder