BEGRAVET I FEIL LAND: Kisten med avdøde Øyvind Fredriksen (57) ble ved en feil forvekslet med en annen kiste på Gardermoen, og fløyet videre til Polen. Nå ligger Øyvind Fredriksen begravet på kirkegården Smetowo, ti mil sør for Gdansk. Foto: Jørgen Braastad

Her er Øyvind Fredriksens polske hvilested

SMETOWO (VG) Han skulle ha vært lagt til hvile i Mandal i dag. I stedet ligger han her, i vakre Smetowo sør for Gdansk. Hvis det går slik dagens møte med polske myndigheter antyder, kan han kanskje snart komme hjem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Jobber på spreng for å få kisten med norske Øyvind hjem fra Polen

På en vakker liten gravplass midt iden lille byen Smetowo hundre kilometer sør for Gdansk ligger to nye graver. Den ene er overøst med blomster. Også graven på høyre side er kledd med buketter og sørgebånd, men langt mindre.

På korset over denne graven står det ikke et navn. Men det er her avdøde Øyvind Fredriksen fra Norge ligger, etter at kisten hans ved en feiltagelse ble sendt til Polen i stedet for Mandal.

HVILESTED: Kirkegården i Smetowo ligger vakkert til midt i landsbyen. Gravene er vakre og velholdte, og viser stor omsorg for de avdøde. Foto: Jørgen Braastad

les også

Avdød skulle flys til begravelse i Mandal. Ble sendt til Polen

To begravelser

Han ønsker ikke navnet sitt i avisen, mannen i hvit t-skjorte som arbeider på kirkegården. Men han forteller til VG at den samme familien i landsbyen hadde to begravelser:

Fredag forrige uke ble det holdt begravelsesseremoni for kisten som de trodde inneholdt et familiemedlem som hadde dødd mens han oppholdt seg i Norge. Dagen etter fikk de vite at det var skjedd en feil, og at kisten de hadde jordfestet inneholdt en nordmann. Samme dag ble kisten med deres avdøde fløyet til Gdansk. Mandag, tre dager etter forrige begravelse, ble endelig familiemedlemmet begravet.

FULLSATT BEGRAVELSE: VG får opplyst av venner av den polske avdøde at det var mange besøkende ved den første begravelsen fredag forrige uke. Foto: Jørgen Braastad

les også

SAS: Øyvinds kiste skal sendes til Norge i neste uke

- To begravelser, sier kirkegårdsarbeideren og holder opp to fingre.

VG har tidligere fått opplyst at kisten ligger i et forseglet kammer. Hvorvidt det er korrekt, vites ikke, men at både den norske og den polske mannen er jordfestet, er sikkert.

Stillhet i landsbyen

Smetowo ligger i et vakkert jordbrukslandskap sør for Gdansk, omgitt av bugnende åkre under en vidåpen himmel. Landsbyen er delt i to av jernbanen som går mot sør. I utfarten ut av landsbyen ligger den lille røde kirken. VG møter de to lokale prestene, som ikke ønsker å uttale seg.

- No comment, sier de.

NAVNLØS: Det står intet navn på korset som står over graven til norske Øyvind Fredriksen. I Mandal venter hans barn og familie på at norske og polske myndigheter skal la ham komme hjem til dem. Foto: Jørgen Braastad

VG har henvendt seg til venner og familie som deltok i begravelsen. De forteller at fredagens begravelse var en stor seremoni, med mange gjester. En venn av familien forteller at den lokale kirken var fylt til randen av besøkende og sørgende.

Heller ikke borgermesteren ønsker å uttale seg. På epost får vi vite at de venter på at de riktige juridiske skritt skal tas i tråd med regelverket som regulerer dette.

Tomas Friberg, sønnen til avdøde Fredriksen, opplyser til VG at søknaden om å få kisten med faren gravd opp og utlevert til Norge, vil bli overlevert de polske myndigheter tidlig neste uke.

FORFERDELIG FORVEKSLING: Øyvind Fredriksen ble 57 år gammel. Etter lengre tids sykeleie døde han lørdag 5. mai på Universitetssykehuset i Tromsø. Da hans kiste skulle fraktes til Mandal, gikk det fryktelig galt på Gardermoen. Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder