ÅSTEDET: Den russiske journalisten ble funnet skutt av sin kone, og overlevde ikke turen til sykehuset. Foto: Reuters

Russisk journalist skutt og drept i Ukraina

Ifølge politiet ble journalisten Arkadij Babtsjenko (41) skutt og drept ved sin leilighet i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Dagen etter at denne saken ble skrevet, dukket Babtsjenko opp på en pressekonferanse i levende live, og det viste seg at drapet var iscenesatt av ukrainsk sikkerhetstjeneste. Les mer her

Babtsjenko er en kjent regimekritiker, og har skrevet en rekke artikler for opposisjonelle medier, blant annet med sterk kritikk av Russlands president Vladimir Putin.

les også

Avslørte russiske soldater – døde etter mystisk fall

Ifølge politiet var det kona som fant ham skutt. Hun ringte da politiet, men ektemannen døde av skadene i ambulansen på vei til sykehus. Politiet mistenker at motivet for drapet er hans «profesjonelle aktiviteter».

DREPT: Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko (41). Her på et udatert bilde. Foto: Privat

Skutt i ryggen

Den britiske avisen The Independent siterer den ukrainske politikeren Anton Gerasjtsjenko, som sier at Babtsjenko ble angrepet idet han kom tilbake til leiligheten etter en tur på butikken tirsdag.

– Da han åpnet døren til leiligheten, skjøt angriperen ham flere ganger i ryggen, skriver han på Facebook.

Han skriver videre at det «åpenbart er en mulighet for at dette ble utført av russiske spesialstyrker», men politiet er klare på at ingen så langt er pågrepet – og at de ikke har noen mistenkte i saken.

Den russiske politikeren Frants Klintsevitsj mener på sin side at drapet er en provokasjon for å gjøre forholdet mellom Ukraina og Russland enda dårligere.

– Mordet på journalist Arkady Babchenko er en åpenbar provokasjon, som har til formål å bringe forholdet mellom Russland og Ukraina til en eksplosjon, sier Frants Klintsevitsj til nyhetsbyrået Tass. Han sitter i Føderasjonsrådets forsvars- og sikkerhetskomité.

les også

Julia Skripal snakker ut etter giftangrepet: – Vi er heldige som overlevde

Kun timer før han ble drept, skrev Babtsjenko på sin egen Facebook-side at han på denne dagen for fire år siden unngikk døden da et militærhelikopter han ønsket å være med – men ikke fikk lov – ble skutt ned og 14 personer ble drept.

– Jeg var heldig, skrev han.

Det ukrainske innenriksdepartementet har publisert en fantomtegning av det som skal være gjerningsmannen på Twitter.

ETTERFORSKER: Flere politibiler er tirsdag kveld på plass utenfor leiligheten i Kiev. Foto: Reuters

Lang fartstid

Babtsjenko tjenestegjorde i det russiske militæret under den første Tsjetsjenia-krigen på 1990-tallet. Han var soldat i den andre Tsjetsjenia-krigen i 1999, og så over til journalistikken. Senere har han blant annet jobbet som krigskorrespondent for flere russiske medier.

Fra 2014 dekket han Russlands intervensjon i Ukraina, men forlot hjemlandet i 2017 grunnet trusler mot ham og hans familie, skriver Moscow Times. Det siste året ledet han et TV-program på den private ukrainske kanalen ATR.

– Det er veldig problematisk. Han har rømt fra Russland på grunn av trusler mot ham, og har søkt tilflukt i Ukraina, sier leder for Russlandavdelinga i menneskerettighetsorganisasjonen Den Norske Helsingforskomité (NHC), Lene Wetteland.

ENGASJERT: Her er journalisten Arkadij Babtsjenko (41) på et bilde fra 2013, i forbindelse med en demonstrasjon i Moskva. Foto: AP

Hun kjente godt til Babtsjenko, og beskriver dødsfallet som trist.

– Han var en god journalist og dyktig kommentator. Han poengterte veldig mange problematiske ting ved Russlands krigføring, med særlig vekt på soldater og sivile.

For noen år tilbake deltok Babtsjenko på et arrangement i regi av NHC på Nobels fredssenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder