Fakta om fusjonsprosessen mellom Telenor og Telia

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

*21. januar 1998: Daværende samferdselsminister Odd Einar Dørum stoppet fusjonsforhandlingene som hadde pågått et par måneders tid.

*22. januar 1998: Stortinget presset regjeringen til å gjøre helomvending og åpne for gjenopptagelse av samtalene mellom Telenor og svenske Telia.

*20. februar 1998: Planene om en sammenslåing ble skrinlagt, årsaken var at regjeringen mente de norske interessene ikke ble i tilstrekkelig grad ivaretatt i en sammenslått selskap.

*18. januar 1999: Det blir kjent at Telia og Telenor er i nye samtaler.

*20. januar 1999: Intensjonsavtalen mellom Telia og Telenor presenteres.

*30. mars 1999: Fusjonsavtalen mellom Telenor og Telia ble underskrevet.

*16. april 1999: Sammenslåingen ble lagt fram i statsråd, samtidig foreslo den svenske regjeringen sammenslåing overfor Riksdagen i Stockholm.

*3. juni 1999: Alle partiene på Stortinget, bortsett fra SV, går inn for sammenslåing av Telenor og Telia, med påfølgende delprivatisering og børsnotering.

*15. juni 1999: Fusjonen forsinkes fordi EU-kommisjonen vil granske fusjonsavtalen grundig for å se om den er i pakt med EUs konkurranseregler.

*20. september 1999: Den svenske næringsministeren Björn Rosengren ønsker ikke at det blir noen svensk-norsk telefusjon. Årsaken var bytteforholdet mellom Telia og Telenor i det nye selskapet.

*23. september 1999: I et møte mellom Rosengren og Hermansen, uttrykte Rosengren sin fulle tillit til Hermansen. Rosengren sa også at fusjonen skal gjennomføres som tidligere avtalt.

*23. september 1999: Samme kveld sa Rosengren til Sveriges Televison at "Norge er den siste sovjetstat. De er så utrolig nasjonalistiske. Alt er politikk." Den påfølgende dag beklaget han uttalelsen.

*13. oktober 1999: EU-kommisjonen godkjente fusjonsavtalen mellom Telia og Telenor. Selskapene måtte love å selge kabel-TV-nettene og overlappende virksomheter, samt å åpne nettet inn til husstandene for sine konkurrenter.

*18. oktober 1999: To timer før den endelige avtalen skulle signeres, ble seremonien i Stockholm utsatt fordi Samferdselsdepartementet mente at styreformann Jan-Åke Karks rolle var uavklart. Det samme gjaldt det nye selskapets kapitalstruktur og de ansattes representasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder