LEIR: Bildet er tatt i en leir for flyktninger og migranter i Zawiyah, fire mil vest for hovedstaden Tripoli i Libya. Foto: TAHA JAWASHI, AFP

EU åpner korridor for 10.000 flyktninger fra Libya

Rundt 10.000 mennesker som er strandet i flyktning- og interneringslerer i Libya, kan av humanitære grunner bli sendt til Europa i 2018.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Det melder den italienske regjeringen.

Initiativet kommer som en del av EU-landenes forsøk på å gjøre noe med de forverrede forholdene migranter og flyktninger utsettes for i Libya. Tusenvis av mennesker blir holdt innesperret under det som betegnes som umenneskelige forhold.

– I 2018 vil opp mot 10.000 flyktninger kunne komme til Europa gjennom humanitære korridorer, sa den italienske innenriksministeren Marco Minniti i et intervju med den italienske avisen La Repubblica søndag.

EU har tidligere fått kritikk for politikken overfor flyktningene og migrantene som er strandet i Libya.

Les mer om leirene her: Migranter og flyktninger utsettes for tortur, seksuell vold og drap

Kunngjøringen fra Italia kom etter at en gruppe på 162 mennesker fra Eritrea, Etiopia, Somalia og Jemen, karakterisert som sårbare, ble evakuert med militærfly fra Libya til Roma fredag. Blant dem var barn, enslige mødre og funksjonshemmede.

Det var første gang flyktninger og migranter ble relokalisert direkte til Europa av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Det befinner seg rundt 400.000 flyktninger og migranter i Libya. Blant dem er 36.000 barn, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). IOM har som mål å sende 30.000 migranter i Libya tilbake til hjemlandene i 2018 som ledd i et frivillig program. I år er det sendt tilbake 15.000 fra Libya.

Leste du? Syrer reddet på havet etter ensom flukt fra Libya

Ifølge Amnesty International holdes 20 000 flyktninger og migranter i overfylte og uhygieniske interneringsleirer som styres av DCIM – direktoratet for bekjempelse av ulovlig innvandring i Libya.

KOMMENTAR: Mennesker til salgs

FLYKTET: Bildet viser flyktninger som ankom Italia fra Libya i sommer. Foto: Espen Rasmussen, VG

Mer om

  1. Libya
  2. Italia
  3. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Kritiserer EU-politikk i Libya: Migranter og flyktninger utsettes for tortur, seksuell vold og drap

  2. Internt UD-notat advarte om voldtekter, vold og menneskesmugling i Libya

  3. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

  4. Gjenopptar redning i Middelhavet: – Mange vil heller dø enn å reise tilbake

  5. Libya sier nei til EUs plan om asylsentre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder