Minst 375.000 mennesker bedt om å evakuere før Michael treffer land

Orkanen Michael fortsetter å øke farten inn mot kysten av Florida, og stadig flere innbyggere blir anmodet å evakuere.

Artikkelen er over ett år gammel

Onsdag morgen norsk tid ble orkanen oppgradert til «en ekstremt farlig» kategori 4-orkan, og befinner seg omtrent 28 mil sør for Panama City i den amerikanske delstaten. Rundt 375.000 mennesker er bedt om å evakuere langs golfkysten, men myndighetene frykter at flere lar være.

Onsdag ettermiddag er det også sendt ut tornadovarsel for deler av Florida og Georgia:

les også

Orkanen Michael tok livet av 13 i Sentral-Amerika: Øker på vei mot Florida

Meteorologene advarer om at dette kan bli en av de verste stormene som har rammet området som omtales som Floridas Panhandle, en omkring 320 kilometer lang landstripe som er mellom 80 og 160 kilometer bred.

STORM: Orkanen Michael ble tirsdag kveld oppgradert til en kategori 3-orkan. Den ventes å treffe land onsdag - da som kategori 4. Foto: HO/NOAA/RAMMB

Det er særlig stormfloen som bekymrer myndighetene, og det er varslet at vannstanden kan stige med opptil fire meter. Allerede tirsdag ettermiddag ble det meldt om stormflo og stigende vannstand langs kysten av Mexicogolfen, i den såkalte Panhandle-regionen.

Orkanen er ventet å fortsette nordover mot Alabama, Georgia og Sør-Carolina. Det innebærer at folk i kystområdene må være forberedt på å bli truffet av vind med en gjennomsnittshastighet på nesten 50 meter per sekund.

Bilder fra Florida viser innbyggere som etter beste evne forsøker å skalke lukene med sandsekker og barrikader.

– Dette er en monsterstorm, og den blir stadig farligere. Tiden er inne for å forberede seg, sa Floridas guvernør Rick Scott tirsdag.

BARRIKADER: Flere titalls tusen mennesker evakueres fra Panama City i Florida. Innbyggerne jobber for å beskytte husene sine. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Orkanen kan føre med seg dødelige flommer, og beboerne i områdene som blir rammet får beskjed om å forberede seg på «livstruende vindkast», melder NHC, orkansenteret i USA.

les også

Den «atmosfæriske elven» tømmer seg over Vestlandet

I Bay County er det imidlertid bekymring for at mange lar være å evakuere.

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når 75 prosent av befolkningen oppfordres til å evakuere, sier den lokale sheriffen Tommy Ford.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder