Andreplassen glapp for Sverigedemokraterna - men de vil være regjerings-joker

KRISTALL BAR, STOCKHOLM (VG) Etter fire år i den politiske fryseboksen mislyktes Sverigedemokraterna med å bli mer enn Sveriges tredje største parti. Men de har fortsatt vunnet valget, mener SD-lederen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Slik målingene har vært i valgkampen, så har de indikert et resultat på over 20 prosent. Vanligvis blir undervurdert i målingene, så de må jo ha gjort noe feil. I forhold til hva vi forventet, så er dette en skuffelse, sier Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppeleder i Riksdagen til VG.

På Sverigedemokraternas valgvake på baren Kristall i Stockholm sentrum var stemningen spent idet valglokalene stengte. De første valgdagsmålingene ga partiet posisjonen som Sveriges nest største parti, men utover kvelden kollapset partiet da valgresultatet tikket inn.

Blant gjestene på valgvaken ble resultatene møtt med resignasjon og hoderisting.

Med 99 prosent av stemmene talte, ligger partiet an til å gå frem med rundt 4,7 prosentpoeng til en oppslutning på 17,6 prosent. Det er langt unna forventningene om at partiet skulle krype over 20 prosents oppslutning.

Hva skjer nå? Dette er de viktigste momentene i valgthrilleren

– SD har vunnet valget

– Samtidig er det viktig å si at vi har fått et fantastisk valgresultat. For tredje valg på rad har vi fremgang, og vi er fortsatt Sveriges tredje største parti. Vi er valgets vinnere, uansett sier Karlsson.

- Men dere håpet jo å bli det største eller nest største partiet. Dette må være et mageplask?

- Hvem som er størst av partiene er bare et symbolsk spørsmål.

les også

Jimmie Åkesson (SD): - Vi må gå fysisk inn i de tapte bydelene og ta dem tilbake

Det Karlsson sier støtter seg lang på vei til det partileder Jimmie Åkesson sa under SDs valgvake, der han jublet over resultatene, selv om de ikke ble så bra som han hadde trodd.

– SD har vunnet dette valget, proklamerte han.

Han gikk samtidig ut mot de andre partiene, som ikke vil samarbeide med SD, og sa at det har vært «sju partier mot ett» i valgkampen.

– Vi øker våre mandater i riksdagen, vi ser at vi kommer til å få stor innflytelse på det som skjer i Sverige de neste dagene, de neste ukene, de neste årene. Og det kan ingen ta ifra oss.

Vil samarbeide med Alliansen

Selv om oppslutningen ble lavere enn forventet, har SD vokst mye siden 2014, der de fikk 12,9 prosent. Samtidig er det er er svært jevnt mellom blokkene - ingen har fått flertall i Riksdagen, i alle fall ikke uten å samarbeide med Sverigedemokraterna, eller at et parti bytter side.

Valget er så jevnt, at det kan være resultatet ikke er klart før onsdag når utenlandsstemmene er talte.

– Jeg er forberedt på å snakke med de andre partiene, og forhandle med de andre partiene. Men særlig byr jeg inn Ulf Kristersson, sier SD-leder Jimmie Åkesson om Moderaterna-lederen som er statsministerkandidat for høyre-blokken Alliansen.

les også

Dødt løp mellom blokkene – risikerer regjeringskrise

– Nå er det opp til Kristersson. Tenker du å velge Stefan Löfven, eller tenker du å velge Jimmie Åkesson? Nå vil vi ha svar på det spørsmålet.

Da Moderaternas Ulf Kristersson gikk på senen hos sitt partis valgvake like etter, nevnte han ikke Åkessons tilbud om samtaler med et ord.

– Jeg vil danne en ny regjering som kan samle vårt land i en komplisert politisk tid, sa han.

Tidligere Søndag kveld var SD sikre på at målingene underestimerte hvor stor oppslutning de ville få. På snittet av målingene har de i dagene før årets valg ligget på 17,9 prosent. Til slutt ble resultatet lavere, og ikke høyere.

– Det meste tyder nok på at SD tross tydelig fremgang ikke ble den store skrellen som mange hadde trodd/fryktet, skriver Sveriges tidligere statsminister fra Moderaterna, Carl Bildt, på Twitter.

I flere kommuner har Sverigedemokratene likevel gjort et valgskred. Slik blir det blant annet i Sjöbo, der SD ligger på hele 39,4 prosent etter at alle distrikter er talt opp, og har gått opp mer enn 9 prosent fra forrige valg.

Solvik-Olsen: Moderaterna bør ikke stenge døren

Frps andre nestleder Ketil Solvik Olsen følger nøye med på stemmeopptellingen i Sverige. Han er forsiktig i sin første kommentar til valgresultatet, som nærmer seg klart.

les også

Forbereder seg på SD-sjokk: – Frp har alltid vært et forbilde for oss

– Dette er veldig spennende. Borgerlig side kryper innpå og vi krysser fingrene for at de klarer å bli størst. Uten avklart flertall står likevel Sverige overfor spennende politiske dager. Det er viktig at man viser vilje til å finne flertall for et regjeringsskifte, skriver han i en sms til VG.

– Bør Moderaterna sondere med Sverigedemokraterna?

– Man bør ikke stenge dører for samarbeid som gir flertall. Men jeg skal ikke forsøke gi råd om hvor kompromissene eventuelt bør gå, fremholder Solvik-Olsen overfor VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder