I VERDENSROMMET: En kunstner har laget dette bildet av «Oumuamua» og bildet er publisert av European Southern Observatory i november 2017. Foto: M. KORNMESSER / European Southern Observatory

Harvard-forskere med teori: Mystisk objekt kan være fremmed romsonde

Harvard-forskere sier at «Oumuamua», det mystiske romobjektet som ble observert i 2017, kan være det første beviset på en utenomjordisk teknologi i vårt solsystem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå er det forskere ved det prestisjefulle universitetet Harvard i Boston i USA som har åpnet for at «Oumuamua» er en utenomjordisk romsonde. Det skriver de i «The Astrophysical Journal Letters», som kommer ut 12. november.

I en e-post til VG forklarer den anerkjente romforskeren Avi Loeb fra Harvard universitet i USA at «Oumuamua» måtte klassifiseres som et interstellart objekt med en rekke ukjente egenskaper.

«Oumuamua» ble oppdaget i september 2017 og hadde høy fart og uvanlig bane, men ingen kjente tegn fra tidligere observerte asteroider eller kometer. Den forsvant etter kort tid.

«Disse egenskapene har vi aldri tidligere sett før. Basert på refleksjoner av sollys kan vi se at dette objektet er flatere enn noen annen asteroide eller komet vi noensinne har observert i vårt solsystem», skriver Loeb i e-posten.

Millimeter tykk

«Vi tror at den spesielle akselerasjonen til «Oumuamua» forårsakes av at den dyttes, ikke av oppvarming, men av stråling fra solen. For at sollys skal kunne forårsake den observerte akselerasjonen, må «Oumuamua» være mindre enn en millimeter tykk, men samtidig flere titalls meter i lengde og bredde», skriver Loeb.

«Oumuamua» betyr på hawaiisk «en budbringer fra et fjernt sted som ankommer først» ifølge Astroevents.

«Vi vet ikke om «Oumuamua» er en vanlig asteroide eller komet, siden vi ikke har et bilde av den. Men vår artikkel og vår utregning viser at en så tynn gjenstand kan overleve en reise gjennom hele Melkeveien uten å bli ødelagt eller skadet av atomer eller støvpartikler på veien.», skriver Loeb.

les også

Romfarere overlevde dramatisk nødlanding – forteller om de nervepirrende minuttene

Kan det stemme?

«Hvis svaret på dette er ja, hva er så opprinnelsen til «Oumuamua»? En mulighet er at objektet var et slags lysseil som kom inn i vårt solsystem. Spitzer-teleskopet kunne ikke se noen termiske utslipp fra «Oumuamua», noe som indikerer at overflaten er kald og svært reflekterende. Det kan være at «Oumuamua» bare er rester av en gang fungerende teknisk innretning, eller at det er utstyr som ikke lenger fungerer. Undersøkelser av radiosignaler fra «Oumuamua», fanget bare opp radiosignaler mindre enn en tiendedel av hva en vanlig mobiltelefon sender ut.», skriver Loeb.

Mer dagligdags forklaring

Loeb og hans medforsker Shmuel Bialy innrømmer også at scenarioet deres er «eksotisk», som NBC skriver.

Og det er ikke alle som er overbevist om at det var utenomjordisk teknologi som var på besøk i vårt solsystem. Coryn Bailer-Jones er astronom hos Max Planck-instituttet for astronomi i Heidelberg, Tyskland, og han mener vi må stille kritiske spørsmål når slike hendelser dukker opp.

– I vitenskapens verden må vi spørre oss selv «hvor er bevisene», ikke «hvor er det mangel på bevis sånn at jeg kan få det til å passe med min hypotese».

les også

Skremmende teori: Derfor har vi ikke oppdaget romvesener

Pluss content

– Man bør ikke akseptere blindt en slik hypotese som denne når det er en mer dagligdags forklaring – at det er en komet eller asteroide langt unna, sier Seth Shostak ved SETI Institute i California.

Det vil ikke Loeb høre på, og siterer Sherlock Holmes:

– Når du har utelukket det umulige, må det du sitter igjen med, uansett hvor usannsynlig det er, være sannheten.

Det blir uansett vanskelig å finne ut hva «Oumuamua» var. Fordi den allerede har forlatt solsystemet kan forskere heller ikke se «Oumuamua» med teleskop.

Uansett, sier Loeb, det faktum at vi nå har sett et interstellar objekt som «Oumuamua», kan tyde på at det finnes flere der ute. Derfor bør astronomer begynne å lete etter dem, sier Loeb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder