GANGSTER: James «Whitey» Bulger ble tirsdag funnet død, 89 år gammel. Han var i mange år på rømmen før han for fem år siden ble dømt til fengsel på livstid. Foto: Stuart Cahill / TT NYHETSBYRÅN

New York Times: James «Whitey» Bulger ble slått i hjel

Mafiabossen James «Whitey» Bulger var en av USAs mest kjente forbrytere. Tirsdag ble han funnet livløs, og dødsfallet etterforskes som drap, ifølge AP.

Nyhetsbyrået viser til anonyme kilder fra en amerikansk fagforening for fengselsansatte.

The New York Times skriver at Bulger ble slått i hjel av minst to andre innsatte i fengselet. Vedkommende skal også være tilknyttet mafiamiljøet i USA, opplyser to anonyme kilder til avisen.

Ifølge avisens kilder fra Det føderale fengselsbyrået (BOP) skal Bulger ha blitt slått til det ugjenkjennelige av innsatte kort tid etter at han ble overført til Hazelton-fengselet i Bruceton Mills.

Amerikanske myndigheter bekrefter at Bulger ble funnet livløs 08.20 tirsdag morgen. De har ikke gått ut med opplysninger om hva som forårsaket dødsfallet.

– Enhver som er involvert i kriminell aktivitet med ham føler seg sterkt forrådt av at han viderebrakte informasjon om dem samtidig som han tilsynelatende var deres kollega og venn, sier tidligere aktor fra Boston, Michael Kendall, til New York Times.

Han legger til:

– Og ingen som jobber med å opprettholde lov og orden ville regnet ham som en troverdig informant, fordi han manipulerte dem til å utføre kriminelle handlinger – inkludert drap.

PÅ RØMMEN: Etter 16 år på rømmen ble mafiabossen «Whitey» til slutt pågrepet av politiet. Han ble dømt til fengsel på livstid for elleve drap. Foto: TT NYHETSBYRÅN

FBI er varslet og dødsfallet skal etterforskes, opplyser USAs justisdepartement i en pressemelding.

En av Bulgers advokater, J.W. Carney jr., sier ifølge NYT at han klandrer fengselssystemet for dødsfallet:

– Han var dømt til livstid i fengsel, men som et resultat av Det føderale fengselsbyråets avgjørelser har den dommen endret seg til en dødsdom, sier han.

les også

Mafiaboss dømt til livstid for drap i 1993

Den tidligere mafiabossen «Whitey» hadde nylig blitt flyttet fra Florida til West Virginia. Fengselet han ble flyttet til hadde svært strenge sikkerhetskrav. Der skal han ifølge NYTs kilder ha blitt plassert sammen med de andre innsatte.

LES OGSÅ: Verdens farligste gjenger

Det er flere enn 1200 innsatte ved fengselet.

NYT skriver at Hazelton-fengselet har et voldsproblem. I fjor skal fengselet ha hatt 275 voldsepisoder, deriblant slåssing mellom de innsatte og alvorlige overgrep mot ansatte. Det er en økning på 15 prosent fra 2016. Bulger er angivelig den tredje fangen som dør som følge av vold der i år.

Lederen av fagforeningen, Richard Heldreth, bekrefter ikke at det er Bulger som er død, men at et drap er begått, og sier ifølge BBC i et telefonintervju med WPRI:

– Dette er det tredje drapet på syv måneder i vårt fengsel. Vi er veldig underbemannet, og mangler rundt 40 betjenter.

Etter at Bulger ble funnet død, ble det satt opp veisperringer utenfor fengselet, og de andre innsatte ble låst inne i cellene sine.

Én av USAs mest ettersøkte

Irsk-amerikanske «Whitey» Bulger var en av USAs mest notoriske gangstere og ledet gjengen «Winter Hill Gang» i Boston.

Han hadde et langt kriminelt rulleblad. Allerede som 10-åring rømte han hjemmefra for å bli med et omreisende sirkus. Han ble senere dømt for ran og sonet flere år i fengsel.

les også

James «Whitey» Bulger: Virkelighetens mafia-drapsmann

Det var ikke før på slutten av 70-tallet at Bulger ble leder for mafiagjengen i Boston. Han skal også ha vært informant for FBI i flere år, ifølge The New York Times, men har alltid benektet dette.

Myndighetene skal ha innrømmet at de har hjulpet ham å dekke over 19 drap, identifisere vitner som senere endte opp døde, og å sende en uskyldig mann i fengsel for et drap Bulger hadde begått. Dette førte til en gjennomgang av reglene for hvordan man håndterer informanter.

16 år på rømmen

På slutten av 90-tallet startet mafiabossen et liv på rømmen. Sammen med elskerinnen sin, Catherine Greig, levde han et skjult liv i Santa Monica i California.

Da var det utlyst én million dollar i belønning for opplysninger som ledet til pågripelse, og i mange år var det bare Osama bin Laden som sto foran ham på listen over FBIs mest ettersøkte.

les også

Amerikansk mafiaboss kjent skyldig i drap

I 2011 ble han pågrepet i California sammen med kjæresten.

I 2013 ble han dømt til to livstidsdommer for elleve drap, og en rekke andre punkter knyttet til hans kriminelle virksomhet.

Mange bøker og filmer skal være inspirert av livet hans, blant annet Martin Scorseses «The Departed» med Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio og Matt Damon og «Black Mass» med Johnny Depp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder