JUKSEVALG: Ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij har ingen tro på at det blir et rettferdig valg i Russland. Foto: EPA

Sikker på valgfusk

MOSKVA (VG Nett) Ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij er overbevist om at det blir valgfusk i Russland søndag.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Han er presidentkandidat for fjerde gang og kommer trolig på tredje plass, bak Dmitrij Medvedev, som blir valgt til ny president, og kommunisten Gennadij Zjuganov.

- Det avgis kanskje 100 stemmer for meg et sted - og de vil oppgi 15 til den sentrale valgkommisjonen. Problemet er ikke Kreml, men de lokale valgorganisatorene, sa Zjirinovskij da VG Nett traff ham i parlamentet i ettermiddag.

- Mot meg uansett

Han kom da fra et møte med de omtrent 25 observatørene fra Europarådet - de eneste vestlige observatørene ved dette valget etter som OSSE og russerne ikke er blitt enige.

- Men vestlige observatører hjelper ikke. De har vært her hver eneste gang det har vært valg, til parlament eller president, men har det hjulpet noe? Nei, sa Zjiri bestemt.

FØLGER VALGET: Fremskrittspartiets Øyvind Vaksdal (t.v.) er norsk observatør under valget sammen med Vidar Bjørnstad fra Arbeiderpartiet. Foto: Ole Kristian Strøm

- Vesten er mot meg uansett. De vil ikke støtte meg, fastslo ultranasjonalisten.

Fikk ikke møte Medvedev

Det er i alt fire presidentkandidater i Russland. Mens Zjirinovskij, Zjuganov og den ukjente Andrej Bogdanov alle møtte Europarådets parlamentarikere i ettermiddag, møtte ikke Dmitrij Medvedev opp.

- Vi hadde selvfølgelig ønsket å møte også han, men vi fikk beskjed om at han var opptatt. Vi møtte i stedet hans valgkampleder, sier Vidar Bjørnstad fra Ap.

Sammen med Fremskrittspartiets Øyvind Vaksdal er han norsk observatør under valget.

- Medvedev er første visestatsminister i dagens regjering og er så vidt jeg vet ikke i Moskva fredag og lørdag, sa lederen i parlamentets utenrikskomite, Konstantin Kosatjov, til VG Nett.

Han representerer Putin/Medvedevs støtteparti, Forente Russland, som dominerer Dumaen fullstendig.

Skeptisk til rapport

Kosatjov reagerer sterkt på at lederen for Europarådets delegasjon, sveitseren Andreas Gross, i intervjuer har kritisert mangelen på valg for russerne allerede før søndagens presidentvalg.

I går ville ikke Gross kommentere noen ting over for verken russiske eller utenlandske media.

- Vi er klar til å høre rapporten deres mandag, etter valget. Men hvis vi skal ta den alvorlig, må den være konstruktiv, sa Kosatjov.

Vladimir Putins utvalgte etterfølger, Dmitrij Medvedev, favoriseres i valgkampen, ikke minst på TV-kanalene. Men han ville uansett vinne soleklart. I øyeblikket ligger han an til 72-73 prosent av stemmene, mens kommunisten Zjuganov kan klare 15 prosent.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder