USAs utenriksminister Hillary Clinton ber Burma om å løslate John Yettaw, som er dømt til straffarbeid for å svømme hjem til Aung San Suu Kyi. Foto: AFP

Clinton ber Burma løslate amerikaner

(VG Nett) USAs utenriksminister Hillary Clinton ber militærregimet i Burma løslate amerikaneren John Yettaw, som svømte hjem til fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi.

  • Anders Berg-Hansen

Artikkelen er over ti år gammel

Tirsdag ble Yettaw dømt til syv års fengsel, hvorav fire år med straffarbeid. Amerikaneren ble dømt for å ha svømt over en innsjø til huset til Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, melder NTB.

Suu Kyi ble selv dømt til 18 måneders husarrest tirsdag.

Etter svømmeturen var Yettaw så sliten at han ba om å få bli i huset i to døgn. Yettaw har fortalt at hensikten med å oppsøke Suu Kyi, var å advare henne mot et drapsforsøk, som han hadde blitt informert om i en drøm. Hans handlinger førte til at Suu Kyi ble dømt til nye 18 måneder i husarrest.

LESERNE SPURTE:«Tror du han svømmeren svømte over av fri vilje? Hendelsen passet svært godt med tiden hun skulle bli løslatt?»Les hva Den norske Burmakomité svarte!

ULOVLIG BESØK: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. Foto: Reuters

Helsetilstanden til Yettaw er dårlig, og Clinton har derfor bedt militærjuntaen om å løslate ham. Clinton fordømmer også dommen mot Suu Kyi, og krever at hun og alle andre fengslede opposisjonelle straks må settes fri.

Overnattet tross advarsler

På tross av at han ble bedt om å forlate Suu Kyis hus, ble Yettaw værende minst én natt hos fredsprisvinneren. Det var på vei tilbake at amerikaneren ble pågrepet av burmesisk politi.

LES OGSÅ:Støre fordømmer dommen mot Suu Kyi

Han ble dermed tiltalt for brudd på immigrasjonsreglene og for å ha svømt i illegalt farvann, og altså straffet med syv års hardt arbeid.

Suu Kyi har allerede tilbragt 14 av de 20 siste årene i husarrest, som straff for sin virksomhet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder