Ledende russisk aktivist drept i Ingusjetia

Den russiske journalisten og aktivisten Natalja Estemirova ble onsdag funnet drept i Ingusjetia. - Hun var svært modig, sier nordmannen Ivar Amundsen, leder av Chechnya Peace Forum i London.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

DREPT: Den russiske aktivisten Natalja Estemirova, her fotografert i Grozny i 2004. Foto: AFP

Ifølge kolleger ble Natalja Estemirova tvunget inn i en bil av fire menn i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Øyenvitner skal ha hørt aktivisten rope om hjelp før hun ble kjørt vekk.

Senere onsdag ble Estemirova funnet død i den russiske naborepublikken Ingusjetia. Ifølge russiske medier bar kroppen hennes tegn på å ha blitt mishandlet.

Estemirova har vært svært kritisk til myndighetene i Tsjetsjenia, som hun mener er ansvarlige for bortføringer, tortur og drap, og i 2007 ble hun tildelt den første Anna Politkovskaja-prisen for kvinner som forsvarer menneskerettigheter i krigsområder.

Den russiske delrepublikkens leder, Ramzan Kadyrov, har ikke ennå ikke uttalt seg om onsdagens hendelse.

Opprørt

Ivar Amundsen sier til NTB på telefon fra London at han nettopp hadde informert den tsjetsjenske eksillederen Akhmed Zakajev om at Estemirova var blitt kidnappet onsdag morgen. Han fikk opplysningen om at hun var funnet død av NTB, og reagerer sterkt.

- Jeg kjente henne godt. Dette er en forferdelig nyhet, og jeg blir meget opprørt, sier han.

- Hun var en meget modig aktivist. De som arbeider med menneskerettigheter i dette området, må holde en meget vanskelig balansegang, men hun lot seg ikke skremme.

Livsfare

Amundsen opplyser at han kjente den drepte aktivisten godt fra et stort antall møter og konferanser om menneskerettigheter i Russland.

Han mener drapet nok en gang vitner om at forkjempere for menneskerettighetene i Russland svever i livsfare.

- Når det er skjedd med Natalja Estemirova, kan det skje med alle. De som er profilerte og står fram, tar en stor risiko. I senere tid er det skjedd en rekke politiske drap, og ikke bare i Russland, men også blant annet i Dubai og Østerrike.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder