...og lovet døtrene ny valp i det Hvite Hus

TAKKET MICHELLE: Barack og Michelle Obama omfavnet hverandre etter at valgresultatene var klare i dag. Foto: REUTERS

Obama fikk tidenes seierskyss

CHICAGO/OSLO(VG Nett) Like før han holdt sin første tale etter valgseieren foran elleville fans, fikk Barack Obama tidenes seierskyss av kona Michelle.

 • Kathrine Hammerstad
 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 11 år gammel

Transcript: 'This is your victory,' says Obama - CNN.com

En knapp time etter at det for alvor ble klart at han hadde vunnet det amerikanske presidentvalget, inntok Barack Obama talerstolen i Grant Park i Chicago.

LES HELE TALEN HER

Sammen med konen Michelle og deres to døtre Malia (10) og Sasha (7) mottok de hyllesten fra de rundt 125 000 som hadde møtt frem for å juble, gråte, hylle seiersherren og være med på det som vil gå inn i historiebøkene som den dagen verdens mektigste land fikk sin første fargede president.

GRAFIKK:Resultatene stat for stat

SJEKK SVARENE:USA-ekspert svarte leserne gjennom valgnatten

Da Barack Obama kysset kona Michelle foran øynene på oppunder 100.000 mennesker, tok stemningen av.

BILDERIGG:Her er Obamas liv!

ØYEBLIKKENE:SE FEIRINGEN!

- Forandring vil komme

Da hadde han kort tid tidligere fått den symbolske telefonen hvor han ble gratulert med seieren av sin rival, John McCain, og kunne endelig holde den etterlengtede seierstalen.

AMERIKANSKE TILSTANDER:Den historiske natten

- Hvis det er noen der ute som fremdeles tror at drømmene til våre forfedre ikke kan gå i oppfyllelse - i dag er vårt svar, sa han.

- Mange har tvilt på vår drøm, og det har tatt lang tid å komme hit vi er i dag. Men stemmene til alle, både hvite, afroamerikanere, latinamerikanere, syke, friske, alle sammen, har blitt hørt. På bakgrunn av det vi har gjort i dag, vil forandring komme til Amerika, sa den kommende presidenten til øredøvende jubel.

- Utfordringene ikke løst på ett år

Deretter rettet han oppmerksomheten mot mannen han har kjempet en innbitt kamp mot siden han ble nominert til Demokratenes presidentkandidat - John McCain. Obama fortalte at han ikke lenge før hadde fått en generøs telefon fra McCain, som hadde gratulert ham med seieren. Og benyttet anledningen til å gratulere motkandidaten tilbake med vel gjennomført kampanje - tross nederlaget.
Artikkelen fortsetter under bildet

VILL JUBEL: De 125.000 menneskene som var møtt frem i Grant Park i Chicago var i ekstase da seiersherren Obama holdt sin tale. Foto:


BILDESPESIAL:Valgdagen i bilder

- Han har kjempet lenge og hardt i denne kampanjen, for landet han elsker. Jeg gratulerer ham og Sarah Palin for det de har oppnådd, og ser frem til å jobbe med dem for å løse de utfordringene landet står overfor, fortsatte han foran et lydhørt publikum.

HURRA, NÅ KAN JEG PYNTE OPP: Michelle Obama blir dekor-sjef i Det hvite hus når hun flytter inn med Barack Obama om to måneder. Foto: Reuters

For utfordringene er gigantiske, kunne han slå fast. Først og fremst fordi landet er dypt rammet av finanskrisen som herjer verden, og fordi det er involvert i kontroversielle militære operasjoner i Irak og Afghanistan som har kostet mange amerikanske menneskeliv.

Les også:Bush gratulerer Obama

Obama lovet at den umodenheten som har forgiftet den amerikanske politikken de siste årene, ikke skulle få fortsette. Men det er ikke gjort i en fei, og kommer til å forsette å kreve mye av de som gjennom nitidig kampanjearbeid har hjulpet ham frem mot seieren han nå kunne feire, og resten av amerikanerne, påpekte han.

SAMLESIDE:Alt om USA-valget

- Utfordringene vi har i morgen er de største vi har. Vi har en stor finanskrise, og selv når vi står her, vet vi at det er folk i Afghanistan som er villige til å satse sine liv for oss. Nye arbeidsplasser må skapes, skoler må bygges (...). Vi kommer ikke til å komme der på ett år, men vi vil komme der. Vi kommer til å ha tilbakeslag og uenigheter, men det som har begynt skal ikke ende her. Jeg trenger en ny ånd av innsats og hjelp, hver av oss er nødt til å kaste oss i det og jobbe videre, sa han.

OVERSIKT:Dette skiller Obama fra McCain

- Bestemor er med oss i dag

Den kommende presidenten rettet seg også mot de som hadde stemt mot McCain når han snakket om de mange utfordringene som skal tas hånd om.

- Som Lincoln en gang sa til en nasjon som var mer delt enn vi er nå: Vi er ikke fiender, vi er venner. Jeg hører deres stemmer, selv om jeg kanskje ikke har fått deres stemmer. Jeg vil være deres president, også.

FÅR VALP: Obamas datter Malia(4) og søsteren Sasha (7) ble lovet en ny valp av pappa når han nå tar familien med seg inn i det Hvite Hus. Foto:

Dagen før presidentvalget døde Obamas bestemor. I talen sa han at han visste hun var med dem i dag, og takket familien for støtten. Spesielt døtrene Malia og Sasha ble lovet en ekstra påskjønnelse nå som faren deres blir verdens mektigste mann og tar familien med seg inn i det Hvite Hus.

MCCAIN:- Skal gjøre alt for å hjelpe ham

- Jeg elsker dere begge så mye, og dere har fortjent en ny valp som kommer med oss til det Hvite Hus, sa han.

Barack Obama avrundet talen med samme tema som han begynte med - drømmer om forandring. Før han ba Gud signe Amerika, lovet han følgende:

- Dette er vårt øyeblikk, og tiden er inne for å ta tilbake den amerikanske drømmen. Det kan vi klare.

Les også:Fremgang for Demokratene i Senatet

VIPPESTATEN: Pennsylvania ble den første vippestaten som gikk i Obamas favør. Etter seieren ble det feiret i gatene. Foto: Reuters

Les også

 1. Slik vil Obama forandre verden

  (VG Nett) Bin Laden-jakten intensiveres, soldater sendes hjem fra Irak, våpenloven blir strengere og folk skal fortsatt…
 2. Stoltenberg: En historisk begivenhet

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener historie er blitt skrevet ved valget av Barack Obama som USAs neste president.
 3. Bush gratulerer Obama

  George W. Bush har gratulert Barack Obama med seieren i det amerikanske presidentvalget.
 4. McCain: - Skal gjøre alt for å hjelpe ham

  PHONEIX/OSLO (VG Nett) Etter å ha erkjent nederlaget oppfordret John McCain amerikanerne til å gratulere Barack Obama…
 5. Om to måneder er Obama verdens mektigste mann

  CHICAGO/OSLO (VG Nett) Tårene renner og folk jubler hemningsløst her i Grant Park.
 6. Will.i.am tok seieren på forskudd

  CHICAGO (VG Nett) Hans hit "Yes, we can" der alle mulige superstjerner deltok, ble en suksess.
 7. Stjernene strømmet til valglokalene

  LOS ANGELES (VG Nett) Presidentvalget er avgjort. Nå venter Hollywood på resultatet til avstemmingen om homofilt…
 8. Castro: - Obama er mest intelligent

  Fidel Castro slår fast at Barack Obama er «mer intelligent» enn den «gamle og krigerske» John McCain, men å gi sin…
 9. Obama er USAs neste president

  CHICAGO/PHOENIX/OSLO (VG Nett) Barack Obama har vunnet det amerikanske presidentvalget.
 10. - Økonomi viktigst for velgerne

  (VG Nett) Ifølge CNNs valgdagsmåling mente 62 prosent av velgerne at økonomien avgjorde hvem de stemte på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder