NESTE PRESIDENT I USA? Presidentkandidat Barack Obama. Foto: AP

NESTE PRESIDENT I USA? Presidentkandidat Barack Obama. Foto: AP

Profil: Barack Obama: Damenes Obama

DUBUQUE (VG) - Jeg hadde ikke vært med i dette løpet om det ikke hadde vært for de sterke kvinnene i mitt liv; min mor, min bestemor og min kone, sier Barack Obama.

  • Kim Riseth
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Barack Obamas hjemmesideBarack ObamaBarackObamadotcomBarack Obama

Men mest av alt gjør jeg dette for mine to døtre. Jeg vil at de skal ha de samme mulighetene som meg, fortsetter Obama. Han snakker rolig, sittende på en stol, med Oprah Winfreys bestevenninne og «O»-redaktør Gail King ved sin side.

Forsamlingen på 300-400 mennesker foran ham lytter i stillhet, det er ingen store jubelrop eller tordnende klappsalver. Av menneskemengden i nok en møtesal i Iowa, er bare en håndfull svarte. De fleste er kvinner.

Lenge var han mer populær blant kvinner enn Hillary Clinton, og hun var mer populær blant svarte enn ham. Idet Barack Obama la ut på valgturné med tv-dronningen Oprah Winfrey i desember i fjor, var det ikke de svarte stemmene han siktet etter, men kvinnene. 75 prosent av de mange millioner seerne til Oprah er kvinner. Når Barack Obama taler, er det ofte kvinnepublikumet han frir til:

- For meg er dette personlig. Jeg vokste opp som sønn av en alenemor. Ingen skal måtte tvinges til å velge mellom familie og karriere, sier Obama.

- Han lytter til folk. Jeg tror på ham, sier Iowa-velger Dixie Hassler (52).

Barack Obama skjøt inn i amerikansk politikk som en rockestjerne etter sin tale til demokratenes nasjonalforsamling i 2004. Etter bare to år som senator kastet han seg inn i presidentkampen.

Obamas hovedbudskap har vært forsoning og forandring. Han vil samle på tvers av de politiske skillelinjene, men har blitt kritisert for å ha få konkrete politiske forslag.

Han fremhever at han var mot Irak-krigen fra begynnelsen, og vil begynne tilbaketrekking av soldatene på det han kaller en mest mulig ansvarlig måte. Han har lagt frem en plan for helseforsikring til alle, men den er ikke obligatorisk. Og Obama er blitt sterkt kritisert av republikanerne for å ha sagt at han vil møte statsledere som Hugo Chavez og Mahmoud Ahmadinejad.

- Jeg vil snakke med våre fiender. Iran og Syria må være en del av løsningen, sier Obama

I virkelighetens valgkamp, på landsbygda i Iowa, gjør Obama lite ut av sin nyfunne stjernestatus. Han blir sjelden oppildnet. Selv om han blir kritisert for å være mest innpakning og lite innhold, er hans fremtoning nærmest professoral, uten å være belærende, som en lege som lytter til sin pasient.

I åpen, hvit skjorte med mørk dressjakke, nesten alltid uten slips, er bevegelsene så grasiøse, glatte og uanstrengte at Obama fremstår som en utenomjordisk karakter.
De fleste som møter ham, blir slått av hvor komfortabel han er med seg selv, og hans aura, som på et uforklarlig vis er hevet over rase eller farge.

FÅR TAKK: Demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden takkes ironisk av Sarah Palin. Foto: AP

Der Hillary Clinton kan fremstå maskinell, er Barack Obama nærmere hennes ektemann: I de få sekundene han møter folk ansikt til ansikt, er det som om alle andre i rommet ikke eksisterer.

- Av natur er jeg ikke en person som blir veldig oppbrakt over ting. Jeg tror ikke på konspirasjonsteorier. Dess eldre jeg blir og jo flere jeg møter, jo mer menneskelige virker alle sammen, skriver Barack Obama i sin andre bok.

Spranget kunne ikke være fjernere enn den rastløse ungdommen Obama beskriver i sin selvbiografi «Drømmer fra min far».
Barack Obama Senior vokste opp som gjeter i den avsidesliggende landsbyen Alego i Kenya. Faren hans var muslim, fra Luo-stammen, en av de største i landet. I 1959 ble han en del av den første bølgen med afrikanske ungdommer som fikk mulighet til å studere i utlandet.

Barack Obama Sr. fikk et stipend for å dra til et amerikansk universitet på Hawaii. Der møtte han 18 år gamle Stanley Ann Dunham, som hadde fått navnet Stanley fordi faren ønsket seg en gutt.

I 1960, til advarsler fra begge familier, giftet de seg. Ekteskap på tvers av rase var fortsatt forbudt i 22 andre stater i USA. Barack Hussein Obama Jr. ble født 4. august 1961. Foreldrene og alle andre kalte ham bare Barry.

Ekteskapet varte ikke lenge. Da Obama Sr. fikk et stipend til Harvard i 1963, men ikke hadde råd til å ta med familien, dro han alene og kom ikke tilbake.

Moren flyttet med Barry til Indonesia. Der bodde han i fire år, før han selv som 10-åring valgte å flytte tilbake til Hawaii og bo sammen med besteforeldrene. Moren giftet seg på nytt, men skilte seg igjen.

Selv så 10 år gamle Barry faren sin igjen bare én gang. Gift på nytt i hjemlandet Kenya, sendte Barack Obama Sr. et brev om at han ville komme og besøke sønnen der han bodde på Hawaii.

- Han åpnet døren og tok omkring meg mens jeg lot armene mine henge ned til siden, har Barack Obama fortalt.

VAR MED: Etter debatten gikk de to presidentkandidatene umiddelbart bort til sine respektive koner. Her Michelle Obama. Foto: Reuters

Faren ble der en måned. Men da han en kveld forlangte at sønnen gjorde lekser i stedet for å se på tv, slamret Obama jr. igjen døren til rommet sitt «og begynte å telle dagene til han skulle dra igjen».

- Jeg hadde aldri tenkt over at faren min så ut som ingen andre rundt meg og at moren min var hvit som snø, har Obama forklart om barndommen.

Men i tenårene strevet han med sin egen identitet. Han eksperimenterte med alkohol, marihuana og kokain.

- Jeg gjorde det for å skyve spørsmålene om hvem jeg var ut av hodet mitt, har Obama skrevet.

Narkotikabruken har kommet opp igjen i valgkampen.

- Ja, jeg inhalerte. Det var vel litt av poenget, har Obama sagt, i en kontrast til Bill Clintons innrømmelse av at han prøvde hasj, men hevdet aldri å ha inhalert røyken.

- Heldigvis hadde jeg såpass vett at jeg skjønte at jeg måtte ta meg sammen, sier Obama.

Han tok en grad i politisk vitenskap ved Columbia University. Fortsatt i søken etter sine svarte røtter tok han seg en jobb i de verste slumområdene i den sørlige delen av Chicago.
Men det var ikke før han dro til farens landsby i Kenya i 1987 at Barack Obama fant ut hva som virkelig hadde skjedd med faren:

Han hadde hatt suksess som økonomiprofessor, men havnet på kant med styresettet, og mistet jobben. Alkoholisert og arbeidsløs omkom han i en bilulykke i 1982. Han etterlot det enkelte hevder var fire koner og ni barn. Da han dro til USA første gang, hadde han forlatt en gravid kone og et barn i hjemlandet. Og da han dro tilbake, tok han med en amerikansk kvinne han hadde møtt på Harvard og hadde et kort ekteskap og to barn med.
Boken slutter med at Obama sitter gråtende ved graven til faren og bestefaren.

- Da tårene tok slutt, følte jeg en ro skylle over meg. Sirkelen var endelig sluttet. Jeg skjønte at den jeg var, ikke lenger handlet om intellekt eller plikt. Livet mitt i Amerika, det svarte livet, det hvite livet, følelsen av å være forlatt som barn, frustrasjonen og håpet jeg hadde sett i Chicago, alt var bundet sammen på denne lille jordflekken et hav av gårde. Bundet sammen med mer enn bare et navn og en hudfarge. Smerten jeg følte, var min fars smerte, skriver Obama.

Året etter begynte han på Harvard, og ble valgt til 104 år gamle Harvard Law Reviews første svarte president.

- Enhver mann prøver enten å gjøre opp for sin fars feilsteg, eller leve opp til hans forventninger, sier Barack Obama nå når han skal oppsummere hvordan forholdet til faren formet ham.

- Jeg tenker ofte på ham. Det bobler opp av og til.

I forskjellige øyeblikk, gjennom hele uken, når jeg ser barn ute på gata og tenker at det kunne vært meg, eller når jeg er sammen med døtrene mine. Jeg kjente ham ikke godt nok til å bli sint på ham som far. Mest av alt er jeg litt trist på hans vegne, for at livet hans endte uten å ha oppnådd det han ville, til tross for hans enorme talent, sier Obama.

I valgkampen har Barack Obama måttet venne seg til lange dager og netter borte fra sine to egne døtre, Sasha (6) og Malia (9).

I MEDVIND: Barack Obama leder meningsmålingene. Foto: AFP

- Jeg fløy fra Iowa, landet på flyplassen, dro hjem og hadde en time til å hente og sette opp juletreet før jeg måtte dra igjen. Men treet står, forteller Barack Obama om juleforberedelsene.

Han bruker å spøke med at kona Michell er den virkelige sjefen, og klager på at han ikke plukker opp sokkene eller bærer ut søppelet.

- Jeg tror de har en ordning med at du slipper å bære ut søppelet når du er president. Men jeg lover å plukke opp sokkene mine selv, sier Barack Obama.

Kilder: «Dreams from my father», Times Books 1995, «The Audacity of Hope», Crown 2006, New Yorker, Washington Post, Rolling Stone, Chicago Life.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder