MÅTTE SVØMME: En syrisk flyktning holder en baby mens han forsøker å svømme til land på den greske øya Lesbos søndag. Foto: Alkis Konstantinidis , Reuters

Her redder den syriske flyktningen det lille barnet

Den syriske flyktningen holder en liten baby i armene, mens han svømmer mot den greske øya Lesvos.

  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Reuters var de to om bord på en oppblåsbare gummibåt som skulle frakte dem inn til den greske øya Lesvos. Gummibåten tømtes for luft om lag 100 meter før de nådde land.

Bildet av de to flyktningene er tatt i dag. Den lille babyen, som har øynene lukket, ligger på en badering, mens den syriske mannen har på seg redningsvest.

Fotograf Alkis Konstantinidis, som har tatt bildene, opplyser til VG at både mannen og barnet overlevde.

Ble hjulpet

Et annet bilde tatt i dag fra samme sted, viser en liten gutt som er pakket inn i et teppe. Han var også om bord på båten som tømtes for luft.

I TRYGGHET: En syrisk gutt har fått et teppe rundt seg etter at han havnet i vannet. Båten han var om bord i tømtes for luft, like utenfor den greske øya Lesbos. Foto: Alkis Konstantinidis , Reuters

De syriske og afghanske flyktningene som var om bord på båten, ble hjulpet til land av lokale og frivillige. Flere av dem måtte legge på svøm for å nå land.

Les også: Bildene av den danske politimannen og flyktningjenta går verden rundt

Hittil i år er det kommet over 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas, en enorm økning i forhold til i fjor. De fleste kommer til øyene Lesvos og Kos, som begge ligger nær Tyrkia.

FIKK HJELP: Lokale og frivillige hjelpemannskap hjalp de syriske og afghanske flyktningene til land. Foto: Alkis Konstantinidis , Reuters

– Enorm frustrasjon

Forrige søndag kom det meldinger om at politiet på Lesvos brukte køller for å spre om lag 500 flyktninger og migranter sent lørdag kveld. Flere ble skadd i tumultene.

Benedicte Giæver, direktør for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, har vært på Lesvos. I forrige uke fortalte hun til VG at mange av flyktningene kommer til øya med forventninger om å kunne reise rett videre:

– Det er en enorm frustrasjon. Flyktningene ønsker å komme videre, men det er et krav om at de må registrere seg først. Det er også utrolig varmt her og folk sover under åpen himmel. De har ikke vann og det er dårlig med toalett tilgang, sier Giæver og legger til at Flyktninghjelpen jobber tett opp mot myndighetene for å bedre infrastrukturen.

Bakgrunn: Hvorfor flyr de bare ikke? Seks spørsmål og svar om krisen

Minst 28 døde i ny flyktningtragedie

Søndag kom det også meldinger om at minst 28 flyktninger druknet da en båt kantret like utenfor den greske øya Farmakonissi, melder nyhetsbyrået AP.

Over 125 flyktninger og migranter var om bord i den fullastede gummibåten da den kantret utenfor den greske øya Farmakonisi søndag. 68 av dem som var om bord ble berget av kystvakten, mens 29 andre greide å svømme i land ved egen hjelp.

En talsperson hos Kystvakten sier at en av de omkomne er et barn. Området har i det siste vært utsatt for sterk vind.

Les også: Slik kan du hjelpe flyktningene

Det er anslått at 432.761 flyktninger og innvandrere begir seg ut på den farefulle ferden over Middelhavet til Europa så langt i år. Om lag 309.000 mennesker har kommet sjøveien til Hellas, ifølge Organization for Migration.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder