I SERBIA: Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (i midten) traff den syriske kvinnen Noor og hennes datter Evra i et mottakssenter i Presevo i Serbia lørdag. De hadde kommet over grensen fra Hellas dagen før.

I SERBIA: Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (i midten) traff den syriske kvinnen Noor og hennes datter Evra i et mottakssenter i Presevo i Serbia lørdag. De hadde kommet over grensen fra Hellas dagen før. Foto: LUCIAN MUNTEAN/KIRKENS NØDHJELP ,

Kirkens Nødhjelp: Dette bare er
begynnelsen på flyktningstrømmen

Kirkens Nødhjelp tror flyktningstrømmen til Europa vil øke
kraftig og at vi bare har sett toppen av isfjellet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Derfor haster det å finne en felles europeisk løsning på flyktningkrisen, mener nødhjelpsorganisasjonen.

– Vi har bare sett begynnelsen på tilstrømmingen av flyktninger til Europa, sier generalsekretær Anne-Marie Helland til VG.

I forrige uke var Helland på reise i Jordan, Palestina og Israel for å møte søsterorganisasjoner som jobber med flyktningene som kommer til Syria og Iraks naboland.

– Toppen av isfjellet

– Meldingen var klar. I Europa har man bare sett toppen av isfjellet. Det er i Syria, Libanon, Tyrkia, Irak og Jordan den virkelige flyktningkrisen utspiller seg, sier hun til VG.

– I Tyrkia befinner det seg 1,7 millioner syrere. Mange av dem jeg traff hadde vært i Tyrkia en periode, blant annet for å tjene penger til å reise videre, før de dro til Europa, sier Helland.

Visste du? Disse landene tar imot flest flyktninger

Også tre år gamle Alan Kurdi bodde i Tyrkia med familien før den fatale ferden over Middelhavet. Bildene av den lille guttens livløse kropp i sanden på en tyrkisk strand har rystet en hel verden.

Ifølge NTB er situasjonen desperat for mange Syria-flyktninger som har søkt tilflukt i nabolandet.

– Alans historie er slett ikke uvanlig. Mange Syria-flyktninger har bodd i Tyrkia før de flykter videre over Middelhavet, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til NTB.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Mange nordmenn kjenner Tyrkias kyst som et godt og trygt feriemål. For mange av flyktningene er situasjonen i landet hverken trygg eller god.

– Etter mange år på flukt har de knapt noe å leve av. De mangler tilgang på helsetjenester, og barna får ikke gå på skolen. Kun et fåtall lever i flyktningleire. De fleste driver rundt på jakt etter jobb og husly, sier Nesse.

At så mange flyktninger forlater Tyrkia nå, skyldes ifølge Nesse at det samlede trykket er blitt så stort.

Les også: Syriske flyktninger til VG: – Ungarn behandlet oss forferdelig.

– Felles løsning

Mange flyktninger reiser via Hellas for å komme nordover i Europa.

Ifølge Kirkens Nødhjelp har 80 000 mennesker reist gjennom landet bare i august.

– Vi regner med at dette tallet kommer til å øke betydelig i september når havet er stillere og bølgene mindre slik at flere vil prøve å komme over, sier Helland.

Helland, som var i Serbia i helgen, mener det haster for Europa å finne en koordinert, felles løsning på flyktningkrisen. Og at Norge må bidra mer.

– Nå er det helt uhåndterlig. Serbiske myndigheter, som har fått strenge økonomiske krav fra EU med beskjed om at de ikke får lov å ansette flere i offentlig sektor, har ikke nok politifolk til å registrere søknadene eller helsepersonell til å hjelpe flyktningene, sier Helland.

NRK meldte søndag at regjeringen øker nødhjelpsbudsjettet med 1 milliard kroner neste år og at pengene i hovedsak skal gå til Syrias nærområder.

Dermed blir det samlede nødhjelpsbudsjettet for neste år på 4,3 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder