En drept i terrorangrep mot fransk fabrikk

Eksplosjon ved fabrikk

Frankrike skjerper sikkerheten

Mistenkt gjerningsmann identifisert

Flere innbrakt av politiet, mistenkt for medvirkning

Den drepte ble funnet halshugget ved inngangen til fabrikken.  En av angriperne skal ha påstått å være medlem av IS, og franske myndigheter etterforsker hendelsen som et terrorangrep.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En mann kjørte fredag formiddag inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon. Han forsøkte å kjøre på gassbeholdere for å sprenge bygningen, melder franske medier.
– Det er ikke tvil om intensjonen: å forårsake en eksplosjon. Angrepet er terroristisk av natur, bekrefter Frankrikes president, Francois Hollande.

En person ble funnet halshugget på stedet. Hodet til den drepte var satt på en stake ved inngangen til fabrikken, opplyser en ikke navngitt rettskilde til AFP.

Hodet som ble funnet skal også ha hatt arabiske inskripsjoner, skriver lokalavisen Le Dauphine. En kilde har opplyst til Sky News at hodet ble funnet ved siden av et islamistflagg.

Angrepet fant sted ved fabrikken Air Products i Saint-Quentin-Fallavier, sørøst i Frankrike, i nærheten av Lyon. Se kart nederst i saken.

Er du i området? Har du bilder eller video? Kontakt VG her!

Navngitt person pågrepet

Hollande opplyser at en person er død, og at to er skadet.

En mistenkt attentatmann er arrestert og identifisert. Innenriksminister Bernard Cazeneuve identifiserer den mistenkte som 35 år gamle Yassin Sahli.

En brannmann som holdt hodet kaldt førte til at den kriminelle ble pågrepet, skriver Le Parisien.

Flere personer er innbrakt av politiet mistenkt for medvirkning til angrepet, opplyser landets innenriksminister.

Les også: Dette er de mistenkte terroristene i Frankrike

Terrorforskere om Frankrike-angrepet: – Vi må forvente flere angrep

Kjent for antiterror-politiet

Le Figaro skriver at den arresterte har vært overvåket siden 2006. Han skal ikke ha noen kriminelt rulleblad, og i 2008 så ikke politiet noen ytterligere radikalisering av vedkommende.

Le Dauphine skriver at en annen person skal være avhørt i sitt hjem i Saint-Quentin-Fallavier. Det skal være en person har kjørt til og fra åstedet i dag tidlig.

En av de skadede kunne identifiseres som sjåføren av bilen som krasjet inn i gassbeholderen, skriver Le Figaro.

Le Figaro skriver at det ikke er mulig å komme og gå som man vil til fabrikken, men at dette var et kjøretøy som hadde tillatelse for å kjøre inn.

Gass-fabrikk

Det er hørt en kraftig eksplosjon ved virksomheten som er angrepet, melder lokal presse. Lokalbefolkningen forteller om én stor eksplosjon, ifølge AFP.

Fabrikken fremstiller gassprodukter for industrien, og flere gassflasker skal ha blitt sprengt under angrepet. Et førtitall ansatte ble evakuert fra fabrikken, skriver Le Figaro.

Air Products er et amerikansk selskap, og et av verdens ledende produsenter av industriell gass, som oksygen og hydrogen. Selskapet har 21.000 ansatte på verdensbasis, og er verdsatt til 31 milliarder dollar.

I Frankrike har selskapet 400 ansatte fordelt på tre fabrikker i Saint-Quentin- Fallavier, Beauvais og Strasbourg. Det franske hovedkvarteret ligger i Aubervilliers i Seine-Saint-Denis.

Norsk sikkerhetseksperts terror-råd: Slik bør du opptre hvis terrorister angriper

Krisemøte

– I slike stunder må vi uttrykke vår solidaritet med ofrene, sier Hollande, og sier at svaret på terrorangrep er handling, beskyttelse og avvergelse.
Samtidig understreker Hollande viktigheten av å ikke la frykten vinne, og ikke skape unødvendige skiller i samfunnet.
– Vi vil gjøre det arbeidet som franskmenn forventer av oss: å beskytte dem og utslette gruppene som truer oss, sier presidenten.

Forsvarsminister Jean-Yves Le Drian har sammenkalt landets forsvarsråd til krisemøte i Elysée-palasset klokken 15, ifølge Le Monde.

Avisen skriver at skolene i området ikke er stengt, men at de er under overvåkning. Mange foreldre har likevel valgt å hente barna sine.

Antallet franskmenn som er involvert i jihadist-bevegelser har økt kraftig de siste månedene, ifølge Frankrikes innenriksdepartement. Pr i dag er 1750 slike individer identifisert av sikkerhetstjenestene, i januar 2014 var tallet 555, skriver Le Monde.

Ekspert om Frankrike: – Mest utsatt – best forberedt

Skjerper sikkerheten

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve er på vei til stedet for anslaget. Politiet har slått jernring rundt åstedet, skriver Le Monde.

Statsminister Manuel Valls har beordret skjerpet sikkerhet rundt alle "sensitive steder" i Rhône-Alpes-regionen.

Sarkozy sier at han vil ha fullt søkelys på hendelsen og ber også om at sikkerhetsnivået heves, skriver Le Figaro.

Marine Le Pen, leder av Front National, krever at det «øyeblikkelig» blir satt i verk «klare og sterke tiltak» for å «bekjempe islamisme», skriver Le Monde.

Charlie Hebdo: Fransk nasjonalhelt ledet jakten påterrorbrødrene

Knappe seks måneder siden Charlie Hebdo

Det er snart seks måneder siden karikaturavisen Charlie Hebdo ble utsatt for et terrorangrep. 12 personer ble drept i angrepet.

– Det er trist at Frankrike nok en gang rammes av det som ser ut
til å være en terroraksjon. Nyhetsrapportene fra landet vitner om en grotesk hendelse, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg har stor medfølelse og sympati med ofrene og deres familier. Norge står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme og ekstremisme.

Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder