ERKLÆRTE KALIFAT: ISIL-medlemmer feiret i forrige uke i den syriske byen Raqqa etter at de erklærte en egen muslimsk stat i områdene ISIL kontrollerer i Syria og Irak. Gruppen har de siste månedene gjennomført en rekke brutale henrettelser til skrekk og advarsel. Foto:REUTERS,

Reuters: Jente (12) drept i Irak

En 12 år gammel jente skal ha blitt drept, og åtte andre
sivile skadet i et luftangrep i Irak.

  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fem år gammel

Det irakiske luftangrepet skal ha funnet sted i den kurdisk-styrte byen i Salahuddin, ifølge kurdiske talsmenn.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet skal ha skjedd på søndag, ifølge Jabbar Yawar, generalsekretær for kurdiske militærstyrker, også kalt peshmergasoldater.

Yawar sier at militære fly og helikoptre skal ha flydd målrettet over et sivilt boligfelt i byen Tuz Khurmato.

Har benyttet kampene

Kurderne, som har sin egen autonome region i Nord-Irak, har benyttet de siste månedenes kamper mellom opprørere og irakiske regjeringsstyrker til å innta flere områder som kurderne og den sjiadominerte regjeringen i Bagdad har vært i konflikt om.

Regjeringen i Bagdad har uttalt at vil «avklare detaljene» i hendelsen i en briefing mandag.

General drept

Tidligere mandag ble det også kjent at sjefen for den irakiske hærens sjette divisjon er drept i et artilleriangrep vest for Bagdad, melder NTB.

Det opplyser den irakiske statsministeren Nurik al-Malikis sikkerhetstalsmann mandag.

– Generalmajor Najm Abdullah Sudan ble drept av fiendtlig artilleri i Ibrahim bin Ali, opplyser talsmannen i en tekstmelding til AFP.

De irakiske myndighetene frykter for Bagdads sikkerhet etter at regjeringen i landet har mistet kontrollen over store områder til den sunnimuslimske ekstremistgruppen ISIL og deres allierte.

Har erklært kalifat

ISIL har erklært et kalifat – en type muslimsk styresett som av mange ses på som det opprinnelige muslimske styresettet fra profeten Mohammeds tid. Gruppen utnevner ifølge AFP sin egen leder Abu Bakr al-Baghdadi til kalif, leder for staten og «alle muslimer, hvor enn de er i verden».

Les mer: Innbyggerne til VG om livet under ISIL-kontroll

ISILs brutale fremferd i Irak og Syria har sjokkert mange i Vesten. Siden opprøret begynte i Irak i april, har gruppen lagt ut videoer av halshugginger og massehenrettelser, særlig av irakiske regjeringssoldater. I tillegg har gruppen kidnappet over 150 syriske barn.

2400 drept, flest sivile

I forrige uke la FN frem en oversikt over hvor mange mennesker som har blitt drept i juni. Ifølge oversikten ble 2417 mennesker drept forrige måned, 1531 av disse var sivile. Det er det høyeste drapstallet på én måned siden mai 2007.

Flest drepte var det i Ninewa-provinsen nord i landet, der 470 mennesker ble drept i juni.

I tillegg til de mange som er drept, er 2287 mennesker såret i Irak.

FN opplyser at det ikke har tatt med i beregningen tallet på døde og sårede i Anbar-provinsen, som kontrolleres av sunnimuslimske opprørere.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

  2. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

  3. Iraks Maliki anklager kurdere for å huse opprørere

  4. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

  5. Frykter at flyktninger i fjellene skal sulte i hjel

  6. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder