VIL BIDRA: - Jeg har vokst opp med historier om Kurdistans evige frihetskamp. Hvis mitt Kurdistan er truet vil jeg kjempe hardt for å forsvare det, sier en norsk-kurdisk 28-åring til VG. Foto:Amund Bakke Foss,VG

Unge norsk-kurdere klare til krig i Irak

En ny gruppe nordmenn kan snart delta i krigen i Irak.
Flere titalls unge norsk-kurdere planlegger nå å reise for å forsvare Kurdistan, mot ISIL og andre grupper.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg skal være den første som drar ned hvis situasjonen forverrer seg. Det kan skje denne uken, det kan skje når som helst. Vi er allerede langt i planleggingen, sier en 28 år gammel nordmann med kurdisk bakgrunn til VG.

Mannen, som ikke ønsker å identifiseres, jobber til daglig som håndverker i Oslo-området. Han har bakgrunn fra det norske forsvaret, der han tjenestegjorde i hæren.

Han, hans brødre og flere titalls venner gjør seg nå klare til å reise til det nordlige Irak, for å forsvare Kurdistan i den kaotiske borgerkrigen som er i ferd med å rive Irak i biter.

- Den største æren er å bli martyr i kamp for folket mitt. Dør jeg for Kurdistan, vil det være en ære for familien min og vennene mine, sier han.

Møter om geriljareise

Lørdag marsjerte tusenvis av kurdere gjennom Oslos gater for å vise sin støtte til kurdisk selvstendighet. Med flagg og slagord fortsatte de sitt langvarige rop om selvstendighet. Den siste måneden har det krigsherjede Irak gått mot fullstendig oppløsning. Kurderne er nærmere selvstendighet enn noen gang tidligere.

Likevel er Kurdistan truet: 10. juni stormet den sunnimuslimske ekstremist-hæren ISIL over den porøse grensen fra Syria, inn i Nord-Irak. Idet jihadistene tok Iraks nest største by Mosul, smuldret den irakiske hæren opp. Senere opprettet opprørerne sitt eget muslimske kalifat. I den kaotiske situasjon som oppsto rykket kurderne inn i Kirkuk, en oljerik by de har kjempet for i mange år. Kurderne og ISIL-opprørere har siden vært i kamper. Nå deler kurderne en flere tusen kilometer lang grense med den mest ytterliggående og voldelige opprørsgruppen i verden. Få vet hva ISILs neste planer er.

Etter det VG erfarer har det vært minst fire møter blant unge kurdere i Oslo, som har handlet om å reise til Kurdistan for å forsvare grensene, hvis de angripes. På det første møtet var det bare en vennegjeng på fem personer som deltok. På det siste var det over 50 kurdere som møtte opp.

Gruppen opprettet kontakt med det kurdiske militæret, også kalt peshmergaen. De har cirka 200.000 godt organiserte menn i sine rekker, og sa at de foreløpig ikke har behov for forsterkninger.

VG har snakket med en Oslo-mann som var med i gruppen fra starten av.

- Vi har bestemt oss for at hvis Kurdistan angripes langs grensene, reiser vi ned og oppretter en væpnet geriljagruppe som kan bidra. Vi er nå minst 20 mann som er villige til å forlate livene våre her, for å hjelpe til i Kurdistan, hvis situasjonen blir verre.

Møtene har nå blitt mer detaljerte: Mat, klær, utstyr og innkjøp av eventuelle våpen diskuteres.

MARSJ FOR SELVSTENDIGHET: Komiteen for et selvstendig Kurdistan arrangerte lørdag en støttedemonstrasjon i Oslo. Over tusen mennesker deltok. Komiteen mener at Kurdistan som en stat kan stoppe ISIL fra å være en trussel fra vesten. Foto: Komiteen for et selvstendig Kurdistan,

- Kurdistan, min kjærlighet

Når den 28 år gamle håndverkeren har snakket med vennene sine den siste uken, har de diskutert hvem av dem som har mulighet til å bidra i Kurdistan. Angripes de store kurdiske byene Erbil, Duhok eller Sulemania av ISIL eller Iraks regjeringen, vil de rykke ut raskt. Å fly fra Oslo til kurdernes hovedstad, Erbil, er lett.

- Vi vil helst ikke krige, kurdere vil ha fred, men det kan hende vi må. Dette er ikke bare snakk. Jeg er klar til kamp, sier han.

Mannen har mye kontakt med onkelen sin og fetteren sin, som nå er i frontlinjen av kurdernes forsvar mot ISIL Han har fortalt foreldrene sine om ønsket om å reise, og de sier de støtter ham.

28-åringen, som kom til Norge som flyktning fra Irak da han var elleve år, er opptatt av at nordmenn må forstå logikken i de unge kurdernes valg:

- Jeg har smakt på freden her i Norge, men når ikke hele mitt folkeslag har frihet, så slapper jeg ikke av. Min bestefar var kurdisk frihetskjemper, min far var peshmerga og slåss mot Saddam Hussein, sier han og fortsetter:

- Vårt folk er myrdet, massakrert, og gasset i hjel. Jeg har vokst opp med historier om Kurdistans evige frihetskamp. Hvis mitt Kurdistan er truet vil jeg kjempe hardt for å forsvare det. Kurdistan er min kjærlighet. Ingen skal ta det fra oss.

- Hva tenker du om ISIL og nordmennene som har reist for å kjempe med dem?

- Jeg er muslim, jeg tror på koranen, men jeg er ikke ekstrem. ISIL dreper uskyldige folk og eier ingen grenser. Om de er nordmenn eller ikke, det bryr jeg meg ikke om. De er brutale og uten nåde. Og de truer Kurdistan, Vesten og Norge.

I KAMPER: Kurdiske militærstyrker, peshmergaen, frakter en skadet mann vekk fra fronten i kampen mot ISIL i Jalawla den 4. juli. Ordet peshmerga kan oversettes som "den som ser døden i øynene". Foto:Stringer/iraq,Reuters

- Ville forsvart Norge på samme måte

VG har i løpet av helgen vært i kontakt med en rekke norske kurdere som sier de er forberedt på å reise. Noen av dem ønsker ikke å siteres fordi det er redd for at folk skal sammenlikne dem med fremmedkrigerne i ISIL. De er redde for å bli dømt av andre nordmenn.

En ung mann fra Vestfold sier han er stolt av å være norsk-kurder.

- Jeg har to hjemland, og jeg vil forsvare begge landene med alt jeg har. Alle mennesker med en viss respekt for seg selv, vil forsvare det de tror på. Kurdistan er en stabil sone i en kaotisk region. Tanken på å reise blir mer reell for hver dag, sier han.

En ung kurdisk kvinne (27) som til daglig student i Norge, oppholder seg for tiden i den irakiske delen av Kurdistan. Studenten sier hun har tro på at peshmergaen har kontroll foreløpig, men frykter hva som kan skje når kurdiske myndighetene erklærer folkeavstemning for uavhengighet.

- Da er det min plikt å reise ned og forsvare og kjempe for Kurdistan. Å kjempe for Kurdistan er det samme å kjempe for min egen mor, mitt hjem, min familie. Hvis vi kurdere ikke kjemper for det som tilhører oss, hvem ellers skal gjøre det?

STABILITETEN TRUES: Medlemmer av peshmerga-hæren holder vakt under kamper mot de sunnimuslimske jihadistene i ISIL i Diyala-provinsen den 14. juni. Foto:Rick Findler,Afp

Ikke ulovlig

Det er i dag ingen konkrete straffebud som rammer det å delta, eller å la seg rekruttere til å delta i væpnet konflikt eller annen militær virksomhet, hverken i en annen stats væpnede styrker eller en ikke-statlig styrke. Det er heller ikke forbudt å inngå forbund med noen om å delta i væpnet konflikt. Det skriver justisdepartementet i et høringsnotat fra forrige uke.

Regjeringen ønsker å hindre at privatpersoner deltar i væpnet konflikt i utlandet, og sender nå på høring forslag om å utvide forbudet mot rekruttering til deltakelse i væpnet konflikt.

- Hva tenker du om at norske myndigheter vil hindre unge nordmenn i å reise utlands for å delta i konflikt?

- Dette er vanskelig for oss. Vi er kurdere, men norske. Jeg vil også forsvare Norge hvis det trengs. Jeg håper ikke norske myndigheter vi stoppe oss i å reise, sier den 28 år gamle håndverkeren.

- Hva sier du til nordmenn som er kritiske til at dere vil reise for å kjempe i Kurdistan?

- Det er viktig for meg å si dette til mine medborgere: Jeg påpeker at jeg verken er terrorist eller jihadist, jeg ønsker ikke å ta livet av folk. Jeg drar ned for å hjelpe mitt land, Kurdistan. Det er en plikt.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Kurdiske soldater i fronten i Irak:
  - Nordmennene er velkomne

 2. Nordmenn i harde kamper mot ISIL i Irak

 3. Kurdistans etterretningssjef til VG: ISIL er en trussel mot Norge

 4. Irak hisser til angrep mot kurdisk oljeby

 5. Kurderes kamp for en nasjon

 6. Irakisk milits-talsmann til VG: – Kan utvikle seg til blodig borgerkrig

Fra andre aviser

 1. Folkeavstemning skaper frykt i Irak

  Bergens Tidende
 2. Iraks hær har tatt kontroll over Kirkuk: Kurderne flykter mens arabere og turkmenere feirer

  Aftenposten
 3. USA ber kurderne holde seg i Irak

  Aftenposten
 4. Kurdiske soldater ønsker nordmenn velkommen

  Fædrelandsvennen
 5. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten
 6. Her kan en ny stat oppstå

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder