Skal ha visst om overvåkingen i tre år

RINGTE: Opplysningene tidligere i uken fikk Angela Merkel til å ringe personlig til Barack Obama og be om en forklaring. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix

Tysk avis: Obama godkjente avlytting av Merkel

USAs president Barack Obama ville vite alt om Angela Merkel og godkjente avlyttingen av henne, skriver avisen Bild am Sonntag.

Artikkelen er over seks år gammel

Da en sint Merkel ringte Obama onsdag forsikret presidenten ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung statsministeren om at han ikke kjente til at etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet henne.

Men dette stemmer ikke, ifølge Bild am Sonntag. Avisen skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

- Tilgang til alle mobilsamtaler

Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel. Obama skal ikke ha stolt på Merkel, og budskapet til NSA var: «Hvem er denne kvinnen egentlig?», skriver Bild am Sonntag.

BAKGRUNN: - Merkel kan ha blitt overvåket i ti år

Ifølge avisen hadde NSA tilgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og tekstmeldinger. Men ikke til fastlinjen på Merkels kontor, som hun vanligvis bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Dette har ikke falt i god jord hos de tyske myndighetene.

- Hvis amerikanerne har tappet telefoner i Tyskland har de brutt tysk lov på tysk jord. Lytting er en forbrytelse, og de ansvarlige må stilles til ansvar, sier innenriksminister Hans-Peter Friedrich til avisen.

Kan ha foregått lenge

Etterretningsopplysningene om Merkel skal ha blitt sendt rett til Det hvite hus, ikke til etterretningstjenestens hovedkvarter i Maryland først, slik som er vanlig praksis.

VGTV: - Spionering blant venner er ikke akseptabelt

Ifølge Bild am Sonntag ble også Merkels forgjenger Gerhard Schröder spionert på. Den angivelige avlyttingen skal ha startet under president George W. Bush.

TAKK, SNOWDEN: Demonstranter holder opp et skilt med bilde av den spionsiktede varsleren Edward Snowden. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpix Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpix

Der Spiegel skrev lørdag at Tysklands forbundskansler kan ha blitt overvåket av USA i over ti år. Dokumentet sier ingenting om hva slags data som ble samlet inn fra Merkel.

Dokumenter som den amerikanske varsleren Edward Snowden har lekket til den britiske avisen The Guardian skal ha avslørt at NSA tidligere har overvåket minst 35 statsledere. Dette har ført til sterke reaksjoner fra en rekke land.

80 spionsentre

Merkels telefon skal ha vært oppført på en liste som «GE kansler Merkel», og Der Spiegel hevder at telefonen sto på den samme listen da Barack Obama besøkte Berlin i juni.

Denne listen ble ført av en underavdeling av NSA, kalt Special Collection Service (SCS). I et dokument Spiegel hevder stammer fra SCS, heter det at organisasjonen hadde «en ikke lovlig registrert spionavdeling» i den amerikanske ambassaden i Berlin. I det samme dokumentet slår SCS fast at det ville føre til alvorlig skade på forholdet mellom de to landene dersom dette skulle bli kjent.

I et annet hemmelig dokument fra 2010 som Spiegel siterer fra, heter det at USA skal ha hatt 80 lignende sentre over hele verden, hvorav 19 i Europa

Tyskland sender neste uke sine etterretningssjefer til USA for å få klarhet i saken om amerikansk avlytting av statsminister Angela Merkel.Også i USA har overvåkingsavsløringene skapt sterke reaksjoner. Lørdag samlet tusenvis av demonstranter seg i Washinton og krevde en ny lov som begrenser NSAs overvåking.

Her hjemme har statsminister Erna Solberg uttalt at hun ikke har noe kunnskap om at hun skal ha blitt overvåket.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder