Politidrapene i New York: «Henrettet»

Rafael (40) og Wenjian (32) ble drept på jobb

Nygifte Wenjian Liu (32) ble skutt og drept sammen med makkeren sin i New York lørdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han og Rafael Ramos satt sammen i en politibil i bydelen Brooklyn da en mann kom bort til politibilen de satt i og skjøt dem gjennom vinduet. Begge ble kjørt til sykehuset, men livene deres sto ikke til å redde.

Politiet i New York omtaler drapene som «en henrettelse».

- I dag ble to av New Yorks beste skutt og drept uten forvarsel. De ble henrettet. Jeg uttrykker mine dypeste kondolanser til de avdødes familier, sa politisjef William Bratton i New York-politiet under en pressekonferanse i natt.

BAKGRUNN:Skjøt ekskjæresten sin og to politimenn

Den 28 år gamle mannen politiet mener gjerningsmannen så dro til nærmeste undergrunnsstasjon, hvor han tok sitt eget liv.

Tidligere på dagen hadde han skutt sin tidligere kjæreste i Baltimore i Maryland, før han reiste til New York og angrep de to politimennene. Han hadde også lagt ut en rekke politikritiske kommentarer på sosiale medier.

Ifølge Washington Post publiserte Brinsley, tre timer før han drepte politimennene, et innlegg på sin Instagram-profil om at han ville drepe politimenn som hevn for drapene på Michael Brown og Eric Garner.

Gift i to måneder

Da han mistet livet, hadde Wenjian Liu bare vært gift i to måneder. 32-åringen hadde vært i politiet i syv år.

– Dette er ikke lett og vi har vært gjennom dette for mange ganger i årenes løp. Du håper alltid at du ikke skal måtte oppleve det igjen, sa politisjef Bill Bratton på en pressekonferanse lørdag kveld, lokal tid.

Da hadde han nettopp vært hjemme hos de pårørende til de to drepte, sammen med New Yorks borgermester, Bill de Blasio.

Der møtte de Ramos' kone, og hans 13 år gamle sønn.

– Han kunne ikke forstå hva som hadde skjedd med faren sin, fortalte Blasio på pressekonferansen.

Ramos fylte 40 år bare åtte dager før han ble drept. De som kjenner ham, forteller at han elsket å jobbe i 84. distrikt, skriver CBS Local.

Før han begynte der hadde han jobbet med sikkerhet på skoler i New York.

SKUTT OG DREPT: New York er rystet etter drapene. Sist gang en politimann ble drept i New York, var i 2011. Foto:Spencer Platt,Afp

– Dette er et angrep på oss alle, og et angrep på det vi holder kjært, sa de Blasio lørdag.

Demonstrasjoner

Politiet i New York har i den siste tiden mottatt sterk kritikk for unødvendig bruk av vold i forbindelse med dødsfallet til Eric Garner (48).

BAKGRUNN:Erics (48) siste ord: I can't breathe!

Garner døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok et etter all sannsynlighet dødelig halsgrep på ham, i et forsøk på å legge ham i håndjern for ulovlig sigarettsalg.

I etterkant har det vært store demonstrasjoner på Manhattan, Staten Island og i flere andre amerikanske byer, og demonstrantene sier de ikke vil ikke godta at storjuryen på Staten Island droppet å ta ut tiltale mot Pantaleo.

Michael Browns familie: Jobb sammen for fred

Dødsfallet var for mange amerikanere et av mange bevis på at svarte amerikanere ikke blir behandlet rettferdig av politiet. I Ferguson i Missouri har politidrapet på Michael Brown skapt opptøyer i flere måneder, både i etterkant av drapet og da det ble kjent at politimannen som skjøt ham ikke blir tiltalt.

Michael Browns familie har kommet med en uttalelse i etterkant av politidrapene natt til søndag hvor de ber innbyggerne om å jobbe sammen for fred.

– Våre tanker og bønner går til politimennenes familier i denne utrolig vanskelige tiden, skriver de, ifølge AP.

LES OGSÅ: Klemmen som rører hele USA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder