SERIE: Avisen Die Welt skal kjøre en serie over åtte dager der de publiserer den tidligere SS-lederens til nå ukjente brev, bilder og annet materiale. Foto: Mona Grivi Norman

Nye Himmler-brev: - Ingen spor av en kjærlig familiefar

SS-leder Heinrich Himmler skrev i kjærlige vendinger til sin kone Margarethe. Kjærlighetserklæringene beskrives som robotaktige setninger fra en mann totalt blottet for empati.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«Min søte, kjære lille kvinne!...Hva jeg har for deg lengsel...De kjæreste hilsener...jeg elsker deg også», skriver Hitlers høyre hånd den 15. oktober 1931 til sin kone Marga fra Berlin, i et av de hittil ukjente brevene som avisen Die Welt publiserer i en lengre artikkelserie og siden en dokumentar.

Brevet er publisert søndag.

Avisen vil publisere kjærlighetsbrev til kona, postkort til barna og ukjente fotografier, som 69 år etter Himmlers død dukket opp i Israel. Brevene til kona Margarethe er skrevet fra 1927 fram til bare fem uker før mannens selvmord i mai 1945.

- Ingen empati

- Hans mangel på empati er merkbar. Han kan virkelig ikke føle med noen andre. Brevene til hans kone fra den tidlige perioden er gjensidig bekreftelse i en nesten ritualisert form, med de samme formuleringene til hverandre, som for å forsikre hverandre hengivenhet. Men ingen spør hvordan det går med den andre, sier historiker Michael Wildt.

Han og Katrin Himmler, barnebarn av Ernst Himmler, Heinrich Himmlers yngre bror, har studert korrespondansen i månedsvis. I et intervju som er publisert hos Die Welt søndag, er de spurt av om hvilke egenskaper ved Heinrich Himmler de har lagt mest merke til.

Katrin Himmler ga i 2007 ut boken «Die Brüder Himmler: Eine deutsche Familiengeschichte» (Himmler-brødrene: En tysk familihistorie), ifølge Wikipedia.

Wildt understreker i intervjuet at en del av sjargongen i brevene kan skrive seg til denne generasjonens uttrykksmåte. Han sier til avisen at det har vært en utfordrende jobb for en historiker å tolke korrespondanse mellom ektefeller.

- Ikke splittet

- Var han en splittet personlighet, spør Die Welt.

- Absolutt ikke. Himmler var ikke en splittet personlighet. Han var i fred med seg selv, svarer Katrin Himmler.

Hun sier at Heinrich Himmler veldig tidlig hadde noe voldelig i seg. Blant annet minnes hun en episode der Himmler som student forsøkte å skille sin eldre bror fra forloveden.

Himmler gikk til oppgaven med ubønnhørlig hardhet. Han oppførte seg som en diktator, sier hun blant annet.

Nevnte Hitler sporadisk

Det har vært spennende å ha tilgang til privat materiale når man studerer nazi-gjerningsmenn, mener Katrin Himmler.

Hun finner ingen spor av at Henrich Himmler var en kjærlig familiefar på hjemmebane.

- Han oppviser hardhet og kulde, ingenting annet, sier hun blant annet.

Brevene handler i liten grad om Holocaust og andre sider av SS-kommandantens skrekkelige jobb. Adolf Hitler nevnes bare i forbifarten. Men det er gjentatte antisemtittiske bemerkninger, ifølge ekspertene.

- Han var en trofast rasist som ikke bare kom med antisemittiske bemerkninger, men så på jødene som en fiendtlig rase som måtte ødelegges. Han hadde ingen anger. Massemord var hans arbeid, sier Wildt.

- Virker ekte

Historiker Michael Wildt beskriver funnet som en «solid samling med private dokumenter. Vi har ikke noe i nærheten av de andre nazist-lederne».

På 1980-tallet ble det store oppslag og millionutbetalinger da dagboken til Adolf Hitler ble funnet. Dette viste seg å være bedrageri. Hverken Hitler eller Hermann Göring har etterlatt seg noen særlige private papirer, og dagboken til propagandaminister Joseph Goebbels dreier seg i stor grad om hans egne prosjekter, skriver The Telegraph.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder