SKUDDENE I VERVIERS: Politi og antiterror-mannskaper-mannskaper jobber på gaten i den belgiske byen Verviers torsdag etter at to terrormistenkte ble skutt av politiet. Foto:Frank Augstein,Ap

Antiterror-aksjoner i flere land

Sky News: 18-åring arrestert på London-flyplass

Spiegel: Planlagt anslag mot Pegida og jernbanestasjoner i Berlin og Dresden

Obama mener Europa må integrere muslimer bedre

Flere europeiske land har de siste dagene iverksatt antiterroraksjoner. Tyske Der Spiegel melder at tysk etterretning har blitt informert om planer om terroraksjoner mot den anti-islamittiske Pegida-bevegelsen og jernbanestasjoner i de tyske byene Berlin og Dresden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Avisen mener å vite at opplysningene om planene kommer fra etterretningskilder i flere europeiske land.

Tyskland

Utenlandske etterretningsbyråer skal ha fanget opp samtaler mellom militante islamister om mulige angrep på de ukentlige protestmarsjene til islammotstanderne i Pegida-bevegelsen, skriver Der Spiegel fredag, uten å oppgi kilde.

Ifølge nyhetsmagasinet dreier det seg om samtaler mellom «kjente internasjonale jihadister». Etterretningsopplysningene har blitt overlevert til tyske myndigheter.

– Vi tar disse opplysningene svært alvorlig, sier en ikke navngitt tysk sikkerhetskilde til Der Spiegel.

Tysk politi aksjonerte også torsdag mot flere adresser og pågrep to personer som angivelig planla aksjoner i Syria.

250 politibetjenter er også tidligere satt inn mot en salafistisk gruppe i Berlin, ifølge Politiken. Gruppen er mistenkt for å være i gang med planlegging av et større angrep mot mål i Syria.

Storbritannia

Også i Storbritannia er beredskapen høy.

Scotland Yard opplyser til Sky News fredag kveld at antiterror politi har arrestert en 18 år gammel kvinne på flyplassen Stansted, mistenkt for terrorisme.

Kvinnen er også mistenkt for å være medlem av en forbudt organisasjon, melder Sky News.

Britisk antiterrorpoliti pågrep kvinnen da flyet hun satt i landet på Stansted ved 17-tiden norsk tid. Hun er brakt til en politistasjon i London for avhør, opplyser Scotland Yard. Politiet har ikke opplyst hvor kvinnen reiste fra.

Pågripelsen av 18-åringen settes i sammenheng med pågripelsen av en terrormistenkt 21 år gammel mann i utkanten av London i oktober i fjor, ifølge NTB.

Belgia

Belgisk politi aksjonerte torsdag kveld flere steder og pågrep 13 personer. To personer døde etter antiterroraksjonen i regi av belgisk politi i byen Verviers.

Etter å ha fulgt en angivelig terrorcelle i noen uker, var politiet overbevist om at et stort angrep var nært forestående.

– De planla å drepe politifolk på åpen gate og på politistasjoner, sier Eric Van Der Sypt i belgisk påtalemyndighet etter at politiet fant både våpen, sprengstoff, politiuniformer og falske dokumenter.

Frankrike

Også fransk politi aksjonerte natt til fredag. Tolv personer ble tatt inn til avhør i forbindelse med forrige ukes Paris-angrep, ifølge avisen Le Monde. Frankrike har satt flere tusen soldater i beredskap for å vokte sårbare steder.

Obama: Europå må integrere muslimer bedre

Samtidig kommer USAs president fredag kveld norsk tid med en tydelig melding om at flere land i Europa har et potensial i sin integreringspolitikk – i lys av Paris-terroren.

– Europa er nødt til å bli bedre til å integrere sine muslimske borgere og slutte å bare svare med hard hånd, sier USAs president Barack Obama.

– Vår største fordel er at våre muslimske befolkninger, de føler seg som amerikanere, sa Obama på en pressekonferanse sammen med Storbritannias statsminister David Cameron i Det hvite hus fredag.

I deler av Europa er det ikke sånn, mener Obama.

– Og det er trolig den største faren Europa står overfor. Det er viktig for Europa å ikke simpelthen svare på disse problemene med hard hånd, politistyrker og militæret, sa Obama

De siste opplysningene om aksjonsplanene mot Berlin, Dresden og anti-islam-bevegelsen Pegida blir ikke de siste varslene om mulige terroraksjoner i Europa i kjølvannet av terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo de siste dagene, mener flere eksperter.

– Det kommer flere, sier en ekspert til NTB etter at det er gjennomført flere antiterroraksjoner i Europa de siste dagene.

Advarer mot terrorfrykt

Andre advarer mot overdreven terrorfrykt.

Tungt væpnet politi preger gatene i Brussel. EU styrker vaktholdet ved flere institusjoner. 2015 har fått en start i terrorens tegn i Europa.

En anonym etterretningskilde sier til CNN at det nå er opptil 20 sovende terrorceller i Europa. Men Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) stiller seg tvilende.

– Mitt instinkt er at man skal være skeptisk til denne typen påstander, sier han til NTB.

Hegghammer kan ikke se at det har vært snakk om noen oppblussing av terror, til tross for aksjonene i Paris.

– Det har ikke blusset opp. Flere store terrorplott ble avdekket både i Europa og andre steder i fjor, og aktiviteten i disse miljøene var høy, sier han.

– At det nå kom to terroraksjoner på kort tid i Paris, var trolig en tilfeldighet, mener Hegghammer.

Etter angrepet mot Charlie Hebdo er alle de europeiske sikkerhetstjenestene i høyeste beredskap. De er klare til å slå hurtig til mot ekstremister som vil kopiere det som skjedde i Paris, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til Politiken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder