MISTET BEINA: Bildet til høyre viser Jeffrey Bauman bli fraktet bort fra mållinjen ved Boston Marathon. Nå har han fått proteser og går selv. Foto:AP,

Jeffrey (29) mistet begge beina - vitnet i shorts

BOSTON (VG) Den hjemmelagede bomben til Dsjokhar Tsarnajev (20) rev av beina til Jeffrey Bauman (29). I retten gikk 29-åringen foran tiltalte på proteser - i shorts.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For å komme til vitneboksen i rettssalen i Boston, må vitnene passere tiltalebenken hvor Dsjokhar Tsarnajev sitter mellom sine forsvarere. Da Bauman kom gående inn på to proteser i shorts studerte tiltalte 29-åringen nøye.

– Jeg åpnet øynene, så himmelen og tenkte at dette var litt av et fyrverkeri. Det luktet som 4. juli (USAs nasjonaldag journ.anm). Men folk skrek, ørene mine ringte og jeg var omtåket, sier Bauman fra vitneboksen.

Bildet av ham i det han hardt skadet fraktes bort fra åstedet, gikk verden rundt etter bombeangrepet.

Han forteller at en venninne av ham lå ved siden av ham, og at han så på beina hennes og konstanterte at hun var hardt skadet.

Forberedte seg på å dø

Deretter så han ned på sine egne og skjønte at han var

minst like hardt skadet - så store skader at han forberedte seg på å dø:

– Jeg tenkte at jeg hadde hatt et godt liv, at jeg hadde sett verden, hatt gode venner og opplevd mye de 26-27 årene på jorden.

Til tross for at beina måtte amputeres over knærne, har den nå 29 år gamle mannen beholdt humøret. Under sitt vitnemål fikk han salen til å le flere ganger.

Han fortalte også at han så en av brødrene rett før den ene bomben gikk av, og at han ga en detaljert beskrivelse av ham til FBI mens han lå på sykehuset.

Til pressen etterpå er følgende alt 29-åringen vil si om å vitne i rettssaken:

– Det var tøft.

Hjemmelagede bomber

Rettssaken mot Tsarnajev startet allerede i begynnelsen av januar, men det tok nesten to måneder å velge en jury - så selve rettsforhandlingene startet ikke før onsdag denne uken.

De åpnet med aktor William Weinrebs innledningsforedrag hvor han tok dommeren, juryen og de øvrige tilhørerne tilbake til målområdet av Boston Marathon 15. april 2013 da to hjemmelagede bomber gikk av med cirka 12 sekunders mellomrom. Tilbake lå tre personer døde:

* Åtte år gamle Martin Richard.

* Den kinesiske utvekslingsstudenten Lu Lungzi (23).

* 29 år gamle Krystle Campbell.

– Bombene var laget av presskokere – fylt med eksplosivt pulver. Målet til brødrene var å påføre ofrene så mye skader at de døde i store smerter, og de ville drepe så mange som mulig, sa han.

KAN FÅ DØDSSTRAFF: Dzjokhar Tsarnajev er tiltalt for å ha stått bak terrorangrepet mot Boston Marathon i april 2013. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Foto: ,

En av Tsarnajevs forsvarere, Judy Clarke, sa i sitt innledningsforedrag at hennes klient innrømmer å ha gjort det - og at de ikke kommer til å prøve å snakke seg unna det.

STOREBROREN: Tamerlan Tsarnaev (26) døde i flukten fra politiet. Foto: REUTERS / The Sun of Lowell, MA / FBI / Handout / NTB scanpix Foto: ,

Skylder på død storebror

Påtalemyndigheten har begjært dødsstraff for 20-åringen, noe som nå er forsvarets fokus å unngå.

Clarke brukte mye tid på å legge skyld på Dsjokhars storebror Tamerlan (26), som ble overkjørt og drept av sin egen bror i flukten fra politiet.

– Han ble besatt av voldelig islamistisk ekstremisme. Han dro til Russland i seks måneder i 2012 og han var besatt av å snakke om islam. Men det var Tamerlan som selv-radikaliserte seg og Dsjokhar fulgte ham, sier forsvareren og fortsetter:

­– Dsjokhar ble drevet inn i det.

Delstaten Massachusetts, hvor Boston ligger, avskaffet dødstraff i 1984, og vi må tilbake helt til 1947 for å finne siste gang noen ble henrettet her. Men siden dette er en terrorsak, er den løftet til føderalt nivå og dermed er det føderale lover som gjelder.

Dermed åpnes det opp for at 20-åringen kan dømmes til døden, slik påtalemyndigheten har begjæret.

– Kunne ikke dø

Dag to av rettsforhandlingene fortsetter med vitneforklaringer fra skadede og politifolk som var på stedet. Blant de andre som vitnet var Roseann Sdoia (46), som mistet deler av det ene beinet av den ene bomben. Hun forteller at helt siden hun var barn, hadde hun vært tilskuer til Boston Marathon.

MISTET BEINET: Roseann Sdoia (46) vitnet i rettssaken mot Dsjokhar Tsarnajev (20). Foto:Charles Krupa,Ap

Tilfeldighetene gjorde at 46-åringen stod rett ved stedet hvor den ene bomben gikk av.

– Jeg så blod renne fra der kneet mitt skulle ha vært. Foran meg lå det en fot som hadde en sokk på seg. Jeg måtte tenke meg om jeg hadde på meg sokker den dagen, men det hadde jeg ikke, så jeg skjønte at den ikke var min, sier hun og fortsetter:

– Det var som en skrekkfilm. Folk løp rundt og skrek.

Hun forteller at hun nærmest umiddelbart skjønte at det ene beinet var sprengt bort. Tanken på å leve resten av livet med bare ett bein gjorde at hun tenkte at det var like greit å dø.

– Men tanken på niesene mine, bestemoren min, foreldrene mine og søsteren min, så kunne jeg ikke dø, sier 46-åringen som gråter flere ganger under vitnemålet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder