LETTELSEN: Omar (26) bærer datteren Ingie (5) over grensen fra Serbia til Ungarn. Det er tretten dager siden de forlot borgerkrigen i Syria. Foto:Harald Henden,VG

Bærer datteren inn i Ungarn: - Vi klarte det!

Flyktningene kjemper mot klokka før grensene stenges

RÖSZKE (VG) En ung mann kommer gående med en fem år gammel jente på skuldrene. Han rekker armene i været når han ser oss.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Et enkelt togspor krysser grensen fra Serbia til Ungarn. På tvers av denne toglinjen finnes det ennå ikke noe piggtrådgjerde som kan holde flyktningene ute av Schengen-område. Bare de kommer hit, håper de fritt å reise videre til Vest-Europa.

– Vi klarte det! Endelig, sier Omar (26) med et bredt smil. Datteren Ingie (5) løfter også armene i været i triumf.

Ungarn skal i løpet av august ha bygget ferdig gjerdet som stenger grensen mot Serbia. I mellomtiden vurderer regjeringen å sette inn militæret for å stanse flyktningstrømmen.

Foto: ,

LES OGSÅ: Masa (2) på flukt gjennom Europa

– Ble slått av grensevakter

Det er tretten dager siden Omars familie reiste fra Syria til Tyrkia, Hellas, Makedonia og Serbia. De har sovet i parker og på bakken. Verst var det da makedonske grensevakter sperret grensene og det ble kaos blant fortvilte flyktninger.

– De var ikke snille. De slo oss, til og med kvinnene ble slått. Og de skjøt med gasspistoler mot oss selv om jeg bar på henne, sier Omar og nikker mot datteren.

– Men nå har hun det bra, vi er fremme.

Han viser frem telefonen som med GPS-koder har vist dem veien gjennom Europa. Nå planlegger de å reise til Tyskland etter å ha blitt registrert av det ungarske politiet. Tyskland har bestemt at de ikke lenger vil følge Dublin-avtalen og returnere syriske flyktninger til første ankomstland i EU.

NABO TIL NØD: En lokal mann sykler forbi den provisoriske leirplassen der politiet samler opp nyankomne flyktninger og frakter dem til registreringssentret. Foto:Harald Henden,VG

Men ikke alle har Tyskland som mål. Fadia Salaymeh (43) står på skinnegangen og lurer på hva hun skal gjøre. Hun har reist med den eldste sønnen for å nå søsteren i Nederland. Ektemannen og de to yngste barna er igjen i Syria. Hun får tårer i øynene når hun forteller om familien som har blitt igjen, og hvordan hun er deres håp.

– For meg er det Ungarn driver med ondskap, sier hun fortvilet.

Les mer: Desperate flyktninger på «Highway of refugees»

Vil til Nederland

I likhet med mange her frykter Fadia de ungarske grensekontrollene, der de registreres og interneres i leire. Hun spør når hun kan reise videre, og om hun vil bli sendt tilbake til Ungarn hvis hun kommer seg til Nederland.

Det går mange rykter om tilstanden i leirene her, og at de vil bli sperret inne. Andre mener det kun er et spill for galleriet fra Ungarns side, og at de snart kan fortsette.

– Vi har reist gjennom så mange land og bare møtt mennesker som har behandlet oss bra. Hva er det som gjør Ungarn så annerledes? spør Fadia Salaymeh.

Over 2500 flyktninger på én dag

Politiet i Röszke bekreftet onsdag at de avfyrte tåregass inne på et registreringssenter for flyktninger i grensebyen.

En talsmann for politiet sier til AFP at tåregassen ble brukt for å spre rundt 200 migranter som ønsket å forlate leiren uten å avgi fingeravtrykk.

POLITIHJELP: Før flyktningene fraktes bort fra grenseovergangen i Röszke, får de tilbud om sandwicher. Leger uten grenser forteller at det den siste tiden er blitt flere barnefamilier og færre enslige unge menn som flykter gjennom Europa. Foto:Harald Henden,VG

Flyktningene som har kommet gjennom den østlige ruten til Europa kjemper mot tiden. Land etter land har blitt overveldet av antallet mennesker på flukt fra krig og nød. I Hellas og på Balkan har de nærmest gitt opp grensekontrollen, og setter opp tog og busser for å frakte flyktningene videre.

– Vi ser flere barnefamilier

Leger uten grenser i serbiske Subotica forteller at de har merket en kraftig økning av antallet flyktninger den siste uken. Mange ønsker å rekke fram til Schengen-området før gjerdet er på plass.

– Vi ser en stor forskjell i hvem som kommer nå. I vinter og våres var det nesten bare unge menn, nå kommer det mange flere familier med barn. Dette er virkelige krigsflyktninger. Jeg jobbet for Leger uten grenser i Syria før jeg kom hit, så jeg forstår hva de flykter fra, sier koordinator Alberto Martinez Polis til VG.

Bakgrunn: Slik reiser flyktningene til Europa

Ifølge en talsmann for politiet i grensebyen Röszke kom over 2500 flyktninger hit det siste døgnet. 550 av disse var barn. Ungarn ber landet om mer penger fra EU for å takle flyktningkrisen.

– Hvis ikke vil vi bli en livbåt som synker, mens stadig flere mennesker klynger seg til den, sa statsminister Viktor Orbáns talsmann, Janos Lazar i avisen Magyar Hirlap.

Men flyktningene som venter på grensen til Ungarn forstår ikke hvorfor de ikke bare kan få reise videre til den tryggheten de drømmer om i Tyskland.

– Jeg er redd nå, for dette landet. Hele fremtiden vi hadde sett for oss i hodene våre stanser her, sier Yazan (27) fra Damaskus i Syria.

VIL TIL TYSKLAND: Rabia og vennene er veldig glade for å ha kommet seg over grensen til Ungarn, til tross for at de umiddelbart ble tatt av politiet. Foto:Harald Henden,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder