Skulle levere mat og vann til yezidiene på Sinjar-fjellet

TRENGER HJELP: Desperate barn på Sinjar trenger alt fra mat til tak over hodet. Så langt har 70 barn mistet livet på fjellet. Foto:Stringer,Reuters

Dramatisk helikopterstyrt etter nødhjelpsoppdrag

Det som skulle være en fredfull nødhjelpsleveranse til folket på Sinjar i Irak endte med en desperat kamp om å få flykte fra fjellet.

  • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

De mange menneskene som hadde kommet seg om bord i militærhelikopteret da det skulle ta av tirsdag ettermiddag, kan ha resultert i at det krasjet. Piloten ble drept i ulykken og flere andre ble såret.

Flere fra yezidi-minoriteten skulle føres i sikkerhet om bord på helikopteret etter at nødhjelpen var trygt levert. Dette ble bestemt på forhånd, men menneskelasten kan ha blitt for tung for helikopteret, som krasjet i en fjellvegg rett etter at det hadde lettet.

Frilansfotograf for The Times, Adam Ferguson, var om bord på helikopteret da ulykken inntraff. Han forteller at helikopteret muligens prøvde å ta med seg for mange mennesker vekk fra fjellet.

– Helikopteret kan ha vært for fullt, fortalte Ferguson til The Times etter ulykken.

Den yezidi-minoriteten har søkt tilflukt på fjellet etter at de er utsatt for forfølgelse av ISIL-soldater og frykter for sine liv.

Det har kommet forskjellige meldinger etter ulykken. Fouad Hussei, sjef for militæret i Kurdistan, mener ulykken var en teknisk feil på helikopteret, mens en talsperson fra irakiske styrker sier at ulykken skyldtes for tung last.

– Helikopteret leverte hjelp til menneskene som er fanget på Sinjar, og for mange mennesker gikk om bord. Det traff et fjell da det skulle ta av, heter det i uttalelsen ifølge AP.

– Vi kunne ha dødd

Ferguson beskrev dramatikken til New York Times. Ifølge fotografen landet helikopteret opp ned, og menneskene om bord måtte kravle ut av vrakrestene.

– Hadde vi vært 50 meter høyere opp i luften, hadde vi alle omkommet, skrev han i en melding.

Flere mennesker skal være såret, blant dem den irakiske yezidi-parlamentarikeren Vian Dakheel, som 5. august holdt en gråtkvalt tale til parlamentet om at Irak må gjøre mer for å stoppe massemordet av menneskene på Sinjar-fjellet.

Det er uklart hvor hardt skadet hun er, men ifølge Washington Post skriver at hun ble fraktet til et kurdisk sykehus i Zakaho sammen med de andre som ble såret i ulykken.

Tre Times-journalister om bord

Også The Times journalisten Alissa J. Rubin fra Paris og frilansjournalist Moises Saman fra Time Magazine skal ha vært om bord på helikopteret.

Rubin kom fra ulykken med et brukket håndledd og muligens noen brukne ribbein, mens Ferguson pådro seg mindre skader og skal være i god behold.

Etter ulykken sa redaktøren for The Times, Dean Baquet, at Rubin og Ferguson blir fraktet ut av regionen for å få medisinsk behandling:

– Alessia er en nær venn av meg, og en av våre beste journalister. Våre tanker går til både henne og Ferguson, sa han.

LES OGSÅ: Tusener fortsatt fanget til fjells

Flere amerikanske droneangrep

Tirsdag kom det nye meldinger om bombeangrep fra amerikanske droner i Nord-Irak. Amerikanerne støtter kurdiske styrker som prøver å redde menneskene som er fanger på Sinjar-fjellet. Det opplyser Pentagon.

De amerikanske angrepet skal ha vært vellykket skriver myndighetene i en melding. Målet skal ha vært flere av ISILs bombekastere.

England vurdere også å sende helikopter til Irak, det opplyser utenriksminister Philip Hammond i parlamentet tirsdag. Ifølge Daily Mail skal det være snakk om flere Chinook-helikoptre som kan brukes til å redde yezidi-flyktninger ned fra fjellet.

Ban ber verden hjelpe til

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret resten av verden til å gjøre mer for å hjelpe flyktninger i Irak tirsdag.

– Tilstanden til yazidiene og andre som har søkt tilflukt på Sinjar-fjellet er spesielt rystende, og situasjonen på fjellet er prekær, sa Ban.

– Jeg oppfordrer verdenssamfunnet om å gjøre enda mer for gi flyktningene den beskyttelsen de trenger, sa ha videre.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

  2. Desperate tilstander i Irak: Tusener fortsatt fanget til fjells

  3. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

  4. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

  5. Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

  6. BBC: IS skal ha drept 300 yezidi-fanger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder