BLODIG KONFLIKT: USA har hittil bare bidratt med såkalt ikke-dødelig militært utstyr til Ukraina, men vurderer nå også å sende våpen. Foto:Maksim Levin,Reuters

USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

USA vurderer å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene.

  • NTB

Artikkelen er over fem år gammel

NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove, støtter ideen om å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen, skriver The New York Times.

Tanken om våpenstøtte er også i ferd med å vinne terreng i Pentagon og Det hvite hus, skriver avisen.

Kerry til Kiev

Ifølge avisens kilder har president Barack Obama ennå ikke fattet noen beslutning om å sende våpen til Ukraina, men utenriksminister John Kerry er åpen for å diskutere dette når han reiser til Kiev torsdag, opplyser USAs forsvarssjef Martin Dempsey.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal også være åpen for tanken om å sende våpen til Ukraina.

Sikkerhetsrådgiveren har tidligere advart mot å gjøre dette, med henvisning til at Russlands president Vladimir Putin da kan bli fristet til å trappe opp støtten til separatistene.

Senest søndag kveld ble det meldt om nye, blodige kamper i landet.

USA har bidratt med såkalt ikke-dødelig militært utstyr, som nattkikkerter, skuddsikre vester, førstehjelpsutstyr og radarer som oppdager hvor separatistenes artilleri kommer fra.

– Selv om vi fortsatt legger vekt på å finne en diplomatisk løsning, vurderer vi alltid andre muligheter som kan bidra til å skape et rom for en framforhandlet løsning på krisen, sier en talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Bernadette Meehan.

Russiske stridsvogner

Vesten anklager Russland for å ha skipet store mengder tunge våpen til separatistene i Øst-Ukraina, blant annet stridsvogner, rakettsystemer, artillerikanoner og pansrede kjøretøy.

Noen av våpnene er trolig for avanserte til å kunne brukes av de dårlig trente separatistene, men NATO hevder at rundt 1.000 russiske soldater og etterretningsfolk er på plass i området for å bistå.

Separatistene har de siste fire månedene tatt kontroll over ytterligere 500 kvadratkilometer, blant annet flyplassen i Donetsk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder